CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

In atentia ambasadorului SUA: Kovesi, la concurenta cu Elena Ceausescu

0 comentarii / 4638 vizualizări / 1 noiembrie 2016

Presa de ieri a adus cu sine o informație șocantă, care ar fi trebuit să bată la scor, prin implicații, fundul prezidențial așezat pe opera brîncușiană ori altele asemenea. E vorba de declarația-avertisment a președintelui comisiei de doctorat în cazul Kovesi, avocatul Radu Motică, declarație care ar trebui urmată, în mod firesc, de o reacție urgentă și tăioasă a ambasadorului SUA, din motive pe care le vom prezenta mai jos.

Concret, Radu Motica a făcut o afirmație cutremurătoare, prin conținut, în cazul anchetei privind plagiatul prezumtiv al Laurei Kovesi, conform căreia nimeni nu va avea curajul să pună verdictul vinovat în cazul șefei DNA.

”Ceea ce mă interesează e cine va face analiza” a spus Motica, pentru Evenimentul zilei. ”La noi, la UVT, singurul profesor de Drept Penal e domnul Viorel Pașca, cel care a coordonat teza. Mă întreb, așadar, care va fi acel profesor, de la altă universitate, care va veni să interepreteze datele, și care e autoritatea rectorului nostru de a dispune unui dascăl din altă instituție. Mă îndoiesc că cineva va analiza teza. Oricum ar ieși analiza, tot rău e. Dacă spune că nu a fost plagiat, sare presa, dacă spune că e plagiat, ne gândim și la poziția doctorandului. Mi-e greu să cred că se va implica cineva în această poveste”.

Un jurist de prim rang, iată, o spune de-a dreptul: teroarea răspîndită de Kovesi e atît de mare, încît ea ar putea scăpa basma curată grație refuzului unor specialiști de a analiza și da un verdict asupra tezei acesteia de doctorat.

E mai rău decît în cazul Elenei Ceaușescu.
În 1967, cînd soția lui Ceaușescu și-a susținut doctoratul în chimie, au fost specialiști de calibru care au reușit să se sustragă rușinii de a gira lucrarea analfabetei, invocînd probleme medicale, precum academicianul Cristofor Simionescu. Cum certificatul său medical era fals, e clar că academicianul nu era chiar atît de înspăimîntat de riscul pe care și-l asuma, totuși, acela ca Elena să afle că, de fapt, nu a vrut să o ajute.

Dacă e să credem ce spune Motica, Laura Kovesi răspîndește o spaimă mai mare.
Specialiștii momentului se țin departe de lucrarea ei nu de rușine, ci de frica de răzbunare.

O situație dramatică și care ar reclama ieșirea imediată a cuiva la rampă.

A cui?

E momentul să reamintim un episod mai vechi, de acum cîțiva ani.
În 2004, la festivitatea de terminare a anului școlar, la Colegiul Sf.Sava, o elevă din clasa a 12-a, Roxana Iosif, a dat citire unui Manifest, în care acuza dirigintele propriei clase că le inoculase, ani în șir, precepte pervertite:

”Timp de patru ani am fost invatati ca nu avem dreptul sa comentam, sa avem o alta parere decat cea care ne este impusa, ca minciuna e cel mai bun mod de a ne descurca in viata, ca necinstea poate fi o calitate, ca a fi corupt nu atrage pedeapsa, ca putem castiga fara sa muncim, ca pacaleala si copiatul sunt paravane in spatele carora ne putem usor ascunde.
In alte cuvinte, doar sa ne prefacem ca facem, sa ne prefacem din ce in ce mai bine, cu din ce in ce mai multa convingere – si sa ne displaca sa ne fie dezvaluite minciunile. Am fost invatati ca demnitatea noastra nu e ceva pentru care sa merite sa lupti; am dobandit calitatile unor servitori care nu au nici un fel de putere, a caror sansa consta in capacitatea de a se adapta, acceptand orice le-ar fi impus; am fost invatati ca trebuie sa ne supunem sistemului favoritismelor; am fost invatati ca e periculos sa ne aparam colegii cazuti in dizgratie”.

Ulterior, profesorul incriminat a făcut spume, restul profesorilor s-au împărțit, după opinii, elevii și părinții au devenit, și ei, divizați.

A fost momentul unei spectaculoase și neașteptate intervenții a ambasadorului SUA la București, Michael Guest, care a aplaudat călduros și entuziast curajul tinerei de a spune lucrurilor pe nume:

„Am fost fericit sa aud ca unul dintre absolventii din acest an ai Colegiului Sf. Sava – cu siguranta unul din liderii de maine – a denuntat un profesor care a cerut mita pentru note bune. Ce lectie extraordinara pentru cei carora le-a fost teama sa ia masuri impotriva coruptiei ! Acest act de curaj unic mi-a redat increderea in viitorul acestei tari !”.

În mod firesc, dacă vrea să se păstreze încrederea SUA în viitorul acestei țări, actualul ambasador american e obligat să iasă la rampă și să încurajeze timorații specialiști în drept să analizeze teza șefei DNA.
Altfel, există riscul ca românii să perceapă și sistemul american drept unul în care dreptatea e pentru căței, dar niciodată pentru dulăi.

Din nefericire, dacă ne amintim aiuritoarele declarații de zielele trecute ale lui Hans Klemm, ”Trebuie să decidă poporul român cum ar trebui să se comporte procurorii şi judecătorii pentru a-şi face treaba”, (care au reușit să stupefieze ambele asociații ale magistraților din România) parcă nu ne vine să ne facem prea mari iluzii vizavi de reacțiile lui. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998