CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

În cât timp cade Guvernul Sorin Grindeanu?

3 comentarii / 2910 vizualizări / 16 februarie 2017

Avem indicii temeinice să presupunem că opinia publică nu se întreabă, în acest moment, dacă actualul Gvern PSD va rezista sau nu. Cea mai presantă întrebare este când anume va cădea și cum va fi înlocuit acest Gevern. Să încercăm, prin urmare, să răspundem acestei curiozități.

Este realmente o provocare unică în felul ei ca, după numai două luni, un Guvern care are în spate o majoritate parlamentară solidă, câștigată în alegeri și nu la masa verde, să fie amenințat cu dizolvarea. Dar chiar așa se întâmplă. Președintele Klaus Iohannis a reușit să mobilizeze opoziția, să o scoată în stradă, să adauge la manifestații și cetățeni care disprețuiesc atât de mult clasă politică, încât au refuzat să se prezinte la vot și să genereze o anchetă mortală a Direcției Naționale Anticorupție. Toate aceste ingrediente, la care pot fi adugate multe altele ținând de dezinformare și de manipulare, creează un gen de cocktail Molotov mortal pentru acest Guvern PSD.

O bună parte a populației României este pregătită psihologic pentru a aplauda o criză majoră guvernamentală. Care urmează să fie declanșată în momentul în care premierul este pus sub acuzare de către procurori pentru infracțiunea de favorizare a infractorului și suspendat de către președintele Klaus Iohannis. Nu numai că acest segment al populației este pregătit, dar chiar aplaudă anticipat acest eveniment. Presa este și ea pregătită. O parte face jocul lui Klaus Iohannis din varii motive, iar cealaltă parte a presei se complace să constate că evenimentele au luat pur și simplu acest curs.

Cât privește Direcția Națională Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi, în cursul fenomenalei campanii de PR pe care a desfășurat-o recent în plan național și internațional, a declarat pur și simplu că instituția pe care o conduce a fost deranjată de faptul că Guvernul a încercat să reglementeze abuzul în serviciu și, ca atare, a declanșat investigațiile împotriva membrilor Executivului care au lucrat la proiectul de lege.

Nu mai are rost să comentăm asupra motivului în sine care este utilizat drept casus belli pentru anchetarea și demiterea premierului. Vom menționa doar în treacăt faptul că abuzul în serviciu este o instituție introdusă în dreptul penal pe vremea lui Stalin și care, în plan european, nu este practicată decât în câteva state fost comuniste.

Jocurile sunt, așadar, ca și făcute. Direcția Națională Anticorupție pornește de la premisă, senzațională în felul ei, că, reglementând în materie penală, Guvernul poate să cadă oricând în păcatul complicității cu orice categorie de infractori. Prin urmare, exercitându-și dreptul constituțional de a fi, alături de Parlament, singurul legiuitor, orice Guvern al României aleargă prin foc călare pe o cisternă de benzină.

Deci nu se mai pune problema dacă sau cum. Singurul răspuns trebuie să îl dăm la întrebarea când. Înainte de asta, însă, mai trebuie să facem o precizare. Puțini au observat din păcate că, în acrobația verbală pe care a executat-o în Parlamentul Românie, președintele Klaus Iohannis a depășit, pentru prima dată, linia roșie pe care singur și-a trasat-o, legată de viitorul politic al acestei țări. Înainte de Parlament, el spusese că, pentru păcatul Ordonanței numărul 13 – dovedită, în final, constituțională –, este prea puțin să cadă doar capul ministrului Justiției. În schimb, ca de aici să se ajungă la alegeri anticipate este prea mult. În felul acesta, președintele României și-a fixat obiectivul politic. Acela de a schimba, cât mai repede posibil, Guvernul PSD tot printr-un Guvern PSD. De aici și următoare precizare pe care a făcut-o. Și anume că, întrucât PSD a câștigat alegerile, tot PSD trebuie să conducă. În Parlament, însă, președintele a spus cu totul și cu totul altceva. Și anume faptul că PSD în ansamblu trebuie să își asume răspunderea pentru cele întâmplate și să ia o decizie politică majoră care să îi mulțumească pe demonstranți. Deci, o decizie majoră care să satisfacă opoziția. Ce înseamnă asta?

Klaus Iohannis și-a devoalat adevărata intenție probabil nu din greșeală, ci fiindcă este sigur că va avea succes. Iar intenția este pur și simplu măturarea PSD de la putere și construcția unei noi majorități.

Cum se poate desfășura, din punct de vedere tehnic, acest proces? În câțiva pași.

Pasul 1: În câteva zile, probabil săptămâna viitoare, DNA transformă ancheta penală in rem desfășurată la Guvern în anchetă in personam. Premierul va fi acuzat pentru favorizarea infractorului.

Pasul 2: Procedând conform literei Constituției, președintele Klaus Iohannis îl demite pe premierul Sorin Grindeanu. Ceea ce înseamnă cadearea întregului Guvern.

Pasul 3: Utilizând toate mijloacele pe care le are la dispoziție, politice și extra-politice, opoziția, condusă cu fermitate de către Klaus Iohannis, reușește să rupă rândurile majorității și să o fragilizeze într-o asemenea măsură, încât, pe parcursul perioadei rezervate consultărilor, să se poată forma o altă majoritate în jurul PNL. Această altă majoritate va nominaliza un premier. Premierul lui.

Așadar, ceea ce urmează este o criză guvernamentală care va dura suficient pentru a se transforma într-o criză politică, într-o criză economică și într-o criză socială. Și pentru a răspunde întrebării din titlu, presupun că, până la sfârșitul acestei luni, Guvernul Grindeanu va aparține trecutului. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Nu cred ….

  2. psd e un partid xenofob si antisemit. interzicerea lui e un act de igiena publica

  3. Sa mori tu?!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998