CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

În epicentrul cercului vicios

0 comentarii / 2044 vizualizări / 10 februarie 2015

Acolo a căzut Elena Udrea. Iar căderea ei este extrem de aplaudată. Aproape unanim. Grupul de interese ilegitime, condus de Traian Băsescu, în care, un rol extrem de important l-a jucat Elena Udrea, este perceput în acest moment de către populație, drept răul primordial. Și poate așa și este. Este parte a răului general. Care nu poate altfel definit decât marea corupție cvazi-generalizată, care s-a instalat în România. Și de care România trebuie să scape. Problema este cum? Este posibil să se întâmple acest lucru, utilizând efectele perverse ale unui cerc vicios?
Un jurnalist „de top”, care a ciugulit din palma mai multor persoane condamnate pentru corupţie sau în curs de a fi condamnate, Cristian Tudor Popescu, a descoperit, afirmă el, numitorul comun al uriașului val de arestări și condamnări, aplaudate de cea mai mare parte a cetățenilor. „Sunt milionarii”, spune el. „Toţi sunt milionari”. Este fals. Și Cristian Tudor Popescu știe bine că a mințit. Nu sunt toți milionari. Dimpotrivă. Cei mai mulți sunt cetățeni cât se poate de normali, unii dintre ei onești, prinși în siajul unui război, în esența lui legitim, îndreptat împotriva corupției. Un război care, însă, a fost insistent și în mod grav utilizat și în scopuri politice.
Cât timp regimul Băsescu s-a aflat la putere, au căzut corupții din tabăra adversară lui Băsescu, însoțiți de numeroși necorupți, dar pedepsiți pentru politică și, nu de puține ori, de inocenți. Pur și simplu, de victime colaterale care nu participaseră, sub nicio formă, nici la vreun proiect infracțional şi, cu atât mai puțin, la vreun proiect politic. Acum foaia s-a întors. Dar s-a întors în același fel. Asistăm și vom asista la punerea la zid a grupului de interese economice și politice din jurul lui Traian Băsescu. În final, probabil îl va lua și pe el. Tot în aplauzele generale. Acest tsunami, aparent dezlănțuit de Direcția Națională Anticorupție, dar în realitate mânuit de stăpânii informațiilor, de nucleul de comandă al SRI – la acest capitol nu pot decât să-i dau dreptate Elenei Udrea – va mătura „la viteza” și nenumărați inocenți. Vor fi noile victime colaterale. Aceia care nu sunt milionarii domnului Cristian Tudor Popescu.
De fapt, România nu va scăpa niciodată în acest fel de corupția instituționalizată. Fie și dacă ne gândim numai la faptul că generali în funcție SRI și generali în rezervă SRI – la fel se întâmplă și în cazul celorlalte servicii secrete – sunt cei aflați, aproape de fiecare dată, în spatele marilor operațiuni de corupție instituționalizată. Uneori, sunt chiar inițiatorii. Acești purtători de stele, aproape de fiecare dată, scapă prin plasa DNA, care are grijă să se desfacă de câte ori, din întâmplare, pe acolo, se rătăcește vreun ofițer superior acoperit sau descoperit.
Și cercul vicios mai înseamnă ceva. Hei-rupism. Capcana luării cu asalt a dușmanului real sau prezumtiv, fără respectarea regulilor. Adică, a normelor de procedură penală. Încălcarea unor drepturi fundamentale, în special a celor privind dreptul la apărare, va genera, în mod automat, printr-un legitim, dar blestemat sentiment de revanșă, alte încălcări. Cum spuneam, este un cerc vicios.
Modul în care este executată astăzi Elena Udrea – nu afirm nicio secundă că ea ar face parte în vreun fel din tabăra inocenților – ne dezvăluie un mecanism prin care, de pe acum, putem vedea cum vor fi executați, în viitor, cei care, astăzi, se bucură cel mai mult de execuția rituală a acesteia. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998