CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

În loc să închidă granițele, liderii europeni mai bine ar propune un plan real

1 comentariu / 1871 vizualizări / 2 februarie 2016

Șefii de stat și de guvern din țările Uniunii Europene nu sunt capabili să gestioneze criza refugiaților. Ultima reuniune informală a miniștrilor de justiție și afaceri interne, care a avut loc la Amsterdam, a fost o rușine. Toți cei 28 au confirmat că reintroducerea controalelor la granițe va fi menținută pentru încă cel puțin 2 ani. Soluția lor la provocările generate de criza refugiaților este privarea a 500 de milioane de europeni de dreptul lor la liberă circulație, îngreunând trecerea frontierelor pentru turiști și pentru investitori. Aceasta este cea mai mare dovadă de slăbiciune politică, punând în pericol atât economia cât și libertățile de care ne bucurăm la nivel european.

Închiderea granițelor și alte astfel de practici descurajatoare, cum ar fi introducerea cotelor naționale și confiscatul bijuteriilor, nu vor împiedica refugiații să fugă departe de război și distrugere. Situația nu face decât să scape și mai mult de sub control. În luna ianuarie, aproape 40.000 de oameni au ajuns în Italia și Grecia, ceea ce reprezintă de 10 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2014. Această situație de urgență nu poate fi rezolvată decât punând în aplicare un plan european bine stabilit, care să protejeze libera circulație, nu să o îngrădească.

 

verhofstadt_0-460x269

În primul rând trebuie să securizăm cea mai vulnerabilă frontieră, aceea dintre Grecia și Turcia. Cel puțin 2.000 de polițiști din statele membre trebuie trimiși acolo pentru a amprenta, tria și a lua în evidență refugiații. Această forță de acțiune rapidă va trebui să decidă și care dintre refugiați pot călători spre o destinație europeană și care trebuie să revină în țara de origine. Totodată trebuie să facem ceva pentru a îmbunătăți condițiile de în care trăiesc cei aflați în centrele de primire din Turcia și Europa. În loc să băgăm miliarde într-un acord defectuos cu Erdogan, ar trebui să acordăm asistență financiară directă refugiaților.

Sigur, trebuie să facem mai mult decât atât și să ne uităm la cauzele situației de urgență în care ne aflăm. E nevoie să transformăm Frontex-ul într-o adevărată Pază Europeană de Coastă și Frontieră. Propunerea Comisiei Europene în acest sens este gata, fiind nevoie doar de o procedură rapidă pentru a o trece prin Parlament și Consiliu, astfel încât să poată fi aplicată. Următoarea revizuire a bugetului european vine la momentul potrivit pentru a crește fondurile Frontex-ului. Paza Europeană de Coastă și Frontieră, plătită de toate statele membre, nu numai că va contribui la siguranța Uniunii, ci va asigura și o recepție decentă, umană a refugiaților.

Fără îndoială, punerea în aplicare a unei astfel de măsuri va presupune și adoptarea unui set de legi pentru buna funcționare. Regulamentul Dublin referitor la azil a fost o dezamăgire, declanșând o cursă nebună între statele membre, care nu știu ce să mai facă în a deveni cât mai puțin atractive pentru imigranți. Acest lucru nu rezolvă problema, ci îi transformă pe refugiați într-o minge plasată dintr-un colț în altul al Uniunii. Consiliul European trebuie să cadă de acord asupra unui singur pachet legislativ pe azil, care să se aplice peste tot in UE, cu o schemă obligatorie de cote prin care refugiații să fie distribuiți în cele 28 de state membre. În paralel va fi nevoie de un singur regulament european al migrației. Astfel cei care nu sunt cetățeni UE și care vor să lucreze aici nu vor mai abuza de sistemul de azil, ci vor putea aplica pentru o Carte Albastră Europeană, pe sistemul celei Verzi din Statele Unite. Este absurd să avem o piață europeană unică a forței de muncă, cu 28 de permise de muncă emise de tot atâtea țări, care încetinesc mobilitatea.

Europenii așteaptă cu disperare măsuri concrete, fezabile, prin care să preluam din nou controlul asupra situației. Însă până acum, odată cu închiderea frontierelor, anti-europenismul pare să câștige teren. Ceea ce nu le spun euro-scepticii oamenilor este că, odată ce ne vom retrage în spatele granițelor noastre, va face mult rău economiei, prosperității și liberei circulații de care ne bucurăm acum. Avem nevoie de reforme pro-europene, care să protejeze ceea ce Europa are mai de preț. (Guy Verhofstadt și Norica Nicolai)

Guy Verhofstadt este liderul Grupului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa din Parlamentul European (ALDE), iar Norica Nicolai este Vicepreședintă a Grupului ALDE.

 

Logo-ADLE-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. penibili astia de la alde. au un grup parlamentar mic si nu ii baga nimeni in seama

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998