CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

În NATO cu acordul Moscovei?

3 comentarii / 841 vizualizări / 25 aprilie 2023

Recapitulăm. Stoltenberg, secretarul general NATO, a anunțat la Kiev că, la următorul summmit, Ucraina ar putea fi invitată oficial să adere la NATO. Ceva mai târziu, a făcut precizarea că aderarea se va produce după încheierea războiului. Și că toate statele membre și-au dat acordul în acest sens. A doua zi, Germania contestă acest acord. Ucraina să mai aștepte. Iar în această săptămână, oficialii de la Budapesta au explodat. Conform acestora, Ucraina nu poate intra în NATO fără acordul Rusiei. Hopa!
Replica Kievului a fost aproape instantanee. Ucraina devine membru NATO pentru că dorește, pentru că astfel este asigurată securitatea nu numai a acestui stat, ci a întregii Europe. Și nu este necesar niciun fel de acord al Moscovei. Cum stau lucrurile în realitate?
Depinde la ce realitate ne raportăm. În noua realitate e posibil orice. Dar în realitatea de până acum, un stat nu putea intra în NATO decât dacă avea tratate de bună vecinătate cu toate statele din jur. În realitatea de până acum, Ucraina ar trebui ca în prealabil să încheie un asemenea tratat cu Rusia și, separat, cu Belarusul. Ceea ce este absolut imposibil în plin război. Este adevărat că secretarul general NATO – de aceea am și amintit prcizarea acestuia – a afirmat că aderarea va avea loc după încheierea războiului. Dar invitarea oficială în vederea aderării? Aici există o contradicție în termeni. Invitarea Ucrainei ar urma să se producă la Vilnius. Ori summitul de la Vilnius are loc în această vară. E greu de presupus că războiul se încheie atât de repede. Nu există niciun fel de indicii în acest sens. Această ambiguitate generată de secretarul general NATO creează bătăi de cap nu numai la Kiev, ci și în toate celelalte capitale europene. Mai puțin la București, președintele României fiind copleșit de uriașa responsabilitate a periplului său prin statele anti-americane ale Americii de Sud. Și încă și mai puțin la Ministerul de Externe de la București, care a ratat oportunitatea de a-și extrage diplomații din Sudan. Probabil fiindcă și Bogdan Aurescu e total absorbit de periplul din America de Sud.
Reacția consilierului lui Zelenski vizavi de poziția oficială de la Budapesta este extrem de dură. Și demonstrează că, într-adevăr, ceea ce a anunțat Stoltenberg reprezintă de fapt un semnal al înțelegerii pe această temă a intrării Ucrainei în NATO între liderii politici de la Washington și Kiev. Când există o asemenea înțelegere, realitatea de ieri nu se mai pupă cu realitatea de mâine. Se schimbă pur și simplu regulile jocului!

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

 1. NATO = o alianta criminala a Cabalei impotriva Terrei …

 2. Se știe că este un bun obicei ca, celor ce „s-au străduit dar nu le-a ieșit”, să li se confere un așa-numit „premiu de consolare”: ceva, acolo, „cât de cât”, dar care să permită „premiatului” să se în-toarcă „cu coada pe sus” printre ai săi – mai ales dacă și „global-media” va fi „inundată” (din „înalt ordin”) cu elogii bine „meșterite” de profesioniștii într-ale ducerii de nas a „prostimii”.
  Este și cazul lui Zelensky : după ce stăpânii lui s-au folosit de el „în fel și chip”, lăsându-l să „vi-seze frumos” – amețit de „foșnetul Dolarilor” (proaspăt tipăriți) și de nesfârșitele elogii (la limita nesimțirii, dar numai bune pentru „actorașul cel viteaz”) – după toate astea, deci, cum să-l trimită stăpânii lui acasă „cu coada-ntre picioare”?

  … Dar nu de Zelensky le arde „Americanilor”, căci oricum, „valoarea lui de întrebuințare” a ajuns la zero. Altceva îi frământă pe ei acum : o „invitație de aderare” la NATO – va fi oare suficientă, cât să (le) acopere problemele ce, inevitabil, ajung la scadență ?
  Probabil că asta e soluția : să se negocieze cu Rușii, să nu se opună aderării; iar Americanii, în schimb, să o „dea cotită” în „chestiunea cu teritoriile”. Așa, toată lumea ar câștiga căte ceva :
  – „Americanii”, vor putea clama : „i-am răpus”, „le-am impus punctul nostru de vedere” etc.;
  – Rușii: „ne-am recuperat teritoriile”, „populația este în siguranță”, „noi construim pacea” etc.
  – Iar „Ucrainenii”… după ce achită toată nota de plată, rămân să ofteze cu nostalgie după „clipa lor de glorie”, mândri că „sunt în NATO”. Iar cu teritoriul… în fond, „vor fi pierdut ce n-au avut”.
  Sau, precum cățeaua ceea care, legată la codirla căruței, după ce a fost târâtă prin râu, s-a scu-turat și a zis : „uite c’am făcut-o și p’asta !”

 3. Răspuns lui TOTUNA: 1. Ukra NU va ajunge niciodată în NATO! 2. Viitorul lui Zdrelenski e unul singur: glonțul! CIA are oameni inclusiv în anturajul lui Zdrelea și ăștia așteaptă doar ordinul!…Actorașul ar putea da din casă informații jenante pentru ameloci!…Și nu ne jucăm cu așa ceva. În plus, cui strică niște miliarde de dolari?!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998