CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

In PDL se lasa cu singe pe pereti

0 comentarii / 2569 vizualizări / 19 aprilie 2011

În preajma lui Traian Băsescu se simte mirosul fricii de a pierde partidul în favoarea lui Blaga, iar ieșirea lui la rampă din week-end anunță un război de proporții care se va purta pe toate fronturile pînă la congres. Un război care a început, deja, să însîngereze PDL și care ar putea avea drept consecință chiar scindarea partidului, după congres, pentru că e greu de crezut că o victorie a lui Băsescu ar mai lăsa loc pentru vechea gardă. Să contabilizăm, în rîndurile de mai jos, cîteva dintre fronturile pe care urmează să se poarte, oficial sau ba, lupta pentru cîștigarea PDL.

– De ce a atacat Băsescu, nervos, la Covasna niște misterioase declarații ale lui Blaga privitoare la o întîlnire pe care ar fi avut-o cu șeful statului, pe tema congresului? Deocamdată, presa încă mai caută pe unde or fi apărut acele declarații, astfel că iritarea președintelui e și mai stranie. Răspunsul ar putea fi acesta: Vasile Blaga a făcut acele afirmații, într-adevăr, din informațiile noastre, dar nu în public, ci la o întîlnire cu activul de partid din Giurgiu, și numai răspunzînd la o întrebare pe acest subiect. Traian Băsescu avea nevoie, însă, de o victimizare care să îi justifice intervenţiile următoare în legătură cu alegerile din PDL, și, în lipsa unor atacuri concrete ale discretului Blaga, a trebuit să se servească de povestea atît de subțire de la Giurgiu. În perioada de pînă la congres, Băsescu va ieși cu tot felul de declarații pro-Boc, bazîndu-se pe două elemente: primul va fi așa zisa indiscreție a lui Blaga care l-a ”dezlegat” de la pasivitate, iar al doilea va fi decizia 53 din 28 ianuarie 2005, a Curții Constituționale, care a stabilit că șeful statului are dreptul să se formuleze aprecieri și declarații legate de partidele politice fără teama de a fi acuzat de încălcarea atribuțiilor constituționale.

– Neacceptarea numărul sporit de delegați la congres, decisă azi, avantajează ușor aripa Boc, dar afectează serios imaginea de partid serios și solid a PDL, dat fiind că 1400 de delegați e, în general, numărul de delegați la Consiliile Naționale ale partidelor și nu la congrese autentice.

– Tăierea contractelor mogulilor asfaltului Cășuneanu, Umbrărescu & comp, apropiați de tripleta BVB, operată de Anca Boagiu, azi, e un alt front de luptă. Mesajul e îndreptat către cercurile de afaceri care ar fi tentate să sprijine vechea gardă și arată ce pot păți dacă aleg gruparea nepotrivită.

– Pe o linie asemănătoare vom avea parte în mod cert de cîteva dosare grele care vor fi aruncate pe masă de către DNA în perioada următoare, menite să intimideze unii lideri; informații neoficiale susțin o întrevedere recentă, la Cotroceni, a lui Daniel Morar cu președintele, în cadrul căreia s-ar fi transmis anumite indicații.

– Se așteaptă să apară ceva documente și dinspre CNSAS, că doar nu degeaba SRI a desecretizat recent un lot de peste o mie de noi dosare.

– O informație interesantă, tot neoficială, dar cu amplu parfum de credibilitate, vine și de aici și demonstrează, și ea, că războiul se va purta fără menajamente.

– În paralel, se va utiliza la maxim arsenalul mediatic din dotare, fiind probabil că vechea gardă va fi torpilată zdravăn în special dinspre TVR-ul Rodicăi Culcer, care joacă total pentru Cotroceni. În replică, baronii PDL vor contraataca prin trusturi de presă private, ostile președintelui, la loc de cinste fiind Intact.

– Echipa Blaga are propriile fronturi de luptă, unul major fiind pregătirea unui set de norme tehnice privind organizarea congresului care să facă imposibilă frauda, atît la vot cît și la desemnarea delegaţilor. Spre exemplu, nu vor fi acceptați, din datele noastre, decît delegați cu o anume vechime în partid, selectați pe criteriul colegiilor electorale și anunțați la centru cu cel puțin zece zile înaintea de congres, pentru a putea fi verificați pe îndelete; la congres se va impune un spațiu viran între cabinele de vot, ultrasecurizate, și locul unde vor fi plasați supervizorii, pentru a împiedica manevrele oculte. Replica aripii Boc ar putea veni la momentul votării acestor norme, săptămîna viitoare, cînd unele dintre măsuri ar putea fi respinse. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998