CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

In pielea lui Victor Ciorbea

0 comentarii / 1738 vizualizări / 3 septembrie 2014

Ordonanta de urgenta a Guvernului care le da liber traseistilor primari si consilieri timp de 45 de zile isi produce, incepand de azi, efectele. Exedoul a inceput. Evident, in beneficiul puterii. Numai ca momentul este unul electoral. Urmeaza alegerile prezidentiale. Iar ordonanta data de Guvern incalca nu numai Constitutia, nu numai recomandarile Comisiei de la Venetia, ci si reguli elementare de natura democratica. Si in acest timp, Avocatul Poporului trebuie sa aleaga. Desi nu poate sa aleaga. Domnul Victor Ciorbea e legat de maini si de picioare. Nu mi-as dori sa fiu in pielea lui.

Ce are obligatia sa observe si nu va observa domnul Victor Ciorbea? In primul rand, faptul ca nu exista nicio ratiune pentru a justifica urgenta unei asemenea legi. Ea ar fi putut fi trecuta prin Parlament in sesiunea trecuta sau acum, incepand de luni. Oricum nu a fost publicata in Monitorul Oficial decat dupa ce Parlamentul si-a reluat lucrarile. Urgenta, asadar, se vede cu ochiul liber, este un pretext fals. In al doilea rand, domnul Victor Ciorbea ar trebui sa remarce un detaliu. Si anume ca legea fundamentala a statului, Constitutia Romaniei pe care domnia sa a jurat de mai multe ori si in calitate de prim-ministru si in calitate de parlamentar si, mai nou, in calitate de Avocat al Poporului, prevede ca o lege care are impact electoral nu poate fi promovata de niciun Guvern cu scaun la cap in ultimul an, inainte de alegeri. Cum spune de altfel, la fel de raspicat, si Comisia de la Venetia. In fine, domnul Ciorbea ar mai putea sa descopere, fara a studia prea mult, care este scopul acestei grabe si de ce anume actul normativ nu a fost supus dezbaterii Parlamentului, ci a fost asumat prin ordonanta de guvern. Pai tocmai pentru a nu putea fi atacat la Curtea Constitutionala decat de Avocatul Poporului. Un Avocat al Poporului care, vrea sa sugereze Victor Ponta, este un om de casa al Guvernului si al PSD. In aceste conditii, domnul Victor Ciorbea ar trebui sa se revolte. Si sa faca de graba ceea ce scrie in fisa postului. Sa atace ordonanta de urgenta la Curtea Constitutionala.

Dar nu poate. Este legat de maini si de picioare. Fedeles. S-a vazut cat se poate de limpede si in cazul celeilalte ordonante, care si ea este data in aceleasi conditii sulfuroase. Ordonanta care permite turismul electoral si votul multiplu. Tot in mare graba. Tot in vacanta. Tot prin evitarea oricarei posibilitati, alta decat Avocatul Poporului, de a putea fi atacata la Curte. Ei bine, acolo, Alianta Crestin Liberala a gasit o chichita – pentru ca a fost necesara si o hotarare de guvern – si a reusit sa atace actul normativ in justitie, unde a obtinut castig de cauza, astfel incat a putut fi totusi sesizata CCR. Care se va pronunta in 8 septembrie.

Dar aici, in cazul ultimei ispravi a Guvernului Ponta, povestea e mai delicata. Si am sa-i explic domnului Victor Ciorbea de ce. In eventualiatea in care nu intelege singur. Dupa cum a putut observa, Ambasada Statelor Unite a revenit in doua randuri, semnaland ca operatiunea pusa la cale de Guvern prin aceasta ordonanta nu este in regula. Au reactionat si partenerii europeni. Asemenea reactii sunt abia la inceput. Pentru ca abia acum, cu o suspecta si ezitanta intarziere de mai multe zile, textul actului normativ a aparut in Monitorul Oficial. Va urma o sarabanda de declaratii si reactii care vor pune la zid Guvernul Romaniei, dar si institutia Avocatului Poporului, daca domnul Ciorbea nu va observa ceea ce, in definitiv, sare in ochi.

Dar, cum aratam, exista un precedent. Domnul Ciorbea nu a observat nici inainte ceea ce ar fi trebuit sa fie observat. Si nu a reactionat conform fisei postului. De ce ar face-o acum? Exista argumente pro si contra, dar care, din pacate, nu mai tin de actul legislativ in sine si nici de procedurile institutiei pe care domnia sa o conduce. Ele sunt de alta natura. Ce pune domnul Ciorbea in balanta daca nu obligatiile decurgand din statutul de Avocat al Poporului? Cateva argumente care l-ar determina sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei. De pilda, trecutul sau. A fost un important lider sindical, deci s-a comportat ca un om legat de interesele cetatenilor. A fost un lider taranist, un lider al unui partid istoric, ai carui corifei nu au ezitat sa faca ani grei de inchisoare sau sa-si sacrifice viata pentru liberate si dreptate si, mai ales, pentru democratie. A fost si prim-ministru al primului guvern democratic din Romania. In fine, a fost, pana de curand, senator liberal. Cum ar putea domnul Victor Ciorbea sa-si pateze intreg acest trecut?

Dar cum ar putea sa nu o faca? Si aici intervin in balanta deciziei alte argumente, care nici ele nu au de-a face cu ordonanta de urgenta. Domnul Victor Ciorbea nu s-a multumit cu o cariera politica. Din motive pe care le pot intelege, cat se poate de umane, avand dificultati materiale, domnia sa a incercat o solutie pentru a obtine lunar venituri mai mari. Asa a ajuns sa fie propus, la rugamintea lui, de catre PNL ca membru al consiliului de administratie al noii Autoritati de Control Financiar. Acolo insa nu corespundea din punct de vedere profesional si decizia Parlamentului de a-l numi putea fi atacata la Curtea Constitutionala. In disperare de cauza, domnul Ciorbea ce credeti ca a facut? S-a dus cu mana intinsa la domnul Victor Ponta. La liderul socialistilor. A facut-o la scurt timp dupa ce PNL a rupt alianta cu PSD. Intre onoare si nevoie, domnul Victor Ciorbea a ales nevoia. De aceea cred eu ca domnia sa este legat de maini si de picioare. Daca ma insel cumva, ii cer inca de pe acum scuze. Dar vom afla curand. Iar daca nu ma insel, atunci nu-mi ramane decat sa-mi exprim sincere regrete. Si chiar condoleante pentru cel care a fost atat de mult timp, in mintea mea, verticalul Victor Ciorbea. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998