CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

In plin scandal de antisemitism, Iohannis cumpara tablourile celui mai mare pictor legionar

13 comentarii / 6467 vizualizări / 21 aprilie 2021

Pandemia de Covid-19, lipsa paturilor la ATI, protestele antirestricții impuse de guvern, criza economică și lipsa locurilor de muncă pălesc, în această perioadă, în fața nevoii Administrației Prezidențiale de a-și orna pereții Palatului Cotroceni cu lucrări artistice de patrimoniu, se arată într-un material publicat azi de Jurnalul Național.

Astfel încât, pe data de 7 aprilie 2021, premierul Florin Cîțu, ajutat de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, și de Secretarul General al Guvernului, Tiberiu Horațiu Gorun, a semnat o Hotărâre de Guvern, publicată abia la începutul acestei săptămâni în Monitorul Oficial, prin care 17 tablouri se transferă de la RA-APPS către Administrația Prezidențială. Una dintre lucrările reprezentative transferate în această manieră este semnată de pictorul Alexandru Bassarab și se numește “Car cu boi trecând apa”. Altele, tot ale lui Bassarab, se numesc ”Peisaj” și ”Țăran pe bancă”.

Cele 17 lucrări, semnate de autori precum Alexandru Bassarab, Nicolae Vermont, T. Tudor Vulcan, Sabin Bălașa, N. Stăncescu, Constantin Mihalcea-Bragă, Dumitru Ghiață, Komon Lighi, Alexandru Henția, Ștefan Popescu, Elena Herța Udrăreanu sau AD. Kaufman se află în domeniul public al statului și, până în data de 7 aprilie 2021, s-au aflat în administrarea RA-APPS. Numai că, prin Hotărâre de Guvern semnată de Florin Cîțu, ele au trecut în administrarea Administrației Prezidențiale, “în vederea expunerii în spațiile din Complexul «Palat Cotroceni»”. Pentru cele 17 lucrări care fac obiectul acestei hotărâri de Guvern președinția achită o valoare totală de 10.885 de lei, mai informează ziarul.

Dorința președintelui de a fi înconjurat de frumos comportă, am spune, și unele mici riscuri.
Cum ar fi achiziția, în plin scandal al așa-zisei recrudescențe a antisemitismului în România, a unor opere de artă create de cel considerat cel mai mare pictor al mișcării legionare din România și un mare apologet al lui Corneliu Zelea Codreanu.

Pentru că pictorul Alexandru Bassarab a fost un fascist și un stîlp al Gărzii de fier, comandant legionar și șef al familiei legionare ”Ideea Româneascã”. În 1937, el a devenit deputat pe listele partidului legionar Totul pentru țară, creat după dizolvarea Gărzii de fier și condus, de facto, de Corneliu Zelea Codreanu. În 1940, partidul și-a schimbat numele în Mișcarea Legionară.
În 1937, tablourile lui Bassarab (foto sus Arhanghelul Mihai, simbolul Legiunii) au fost expuse, inclusiv tablourile luate de Președinție, la loc de cinste în cadrul unei expoziții în sediul Casei verzi din București, unul dintre sediile legendare ale Gărzii de fier. La înmormîntarea lui Zelea Codreanu, din decor au făcut parte și reproduceri supradimensionate ale unor lucrări de Bassarab, onoarea supremă, s-ar spune. Bassarab era, oricum, cunoscut pentru tablouri ale sale înfățișînd mari legionari precum Codreanu, Ion Moța ori Gheorghe Clime, președinte al partidului Totul pentru țară. ”Aproape toate gravurile lui Bassarab înfățișau bărbați legionari pozînd brav și hotărît, adesea purtînd arme sau fiind însoțiți de arhangheli” scria istoricul Roland Clark, autorul volumului ”Activismul fascist în România interbelică”.

Participant activ la rebeliunea legionară, Bassarab a fost arestat și trimis pe frontul de răsărit, unde a și murit, în 1941.

Dar opera lui dăinuie, iar, de acum, o face la cel mai înalt nivel, prin eforturile guvernului Cîțu și ale președintelui Iohannis (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. Si ce are una cu alta? Arta e arta si punct. Pe logica asta ar trebui sa-l scoatem si pe Eminescu din lumea literara. Credeam ca am depasit momentul operelor pentru clasa muncitoare si taranime in dauna celor pentru burghezie, mosierime sau chiaburime.

  Carcotas pe faras, acest ziarist de-al nostru, adica de-al pesedelei

  • Eugen Orlando Teodorovici a denunțat public faptul că Academia SRI Mihai Viteazu i-a trimis prin poștă diploma de absolvire a unui program la care nu s-a înscris și nu s-a prezentat niciodată.

   Credeai tu că ești un securist comunist, iar acum ai ajuns să te crezi un securist de dreapta.

   Logica și Securitatea n-au nimic în comun. Rămâi tu la ascultat vecinii cu paharul. Pentru muie, te chemăm noi.

   • Ghita, auzi ca iese Dragnila de la mititica. Spala-te si parfumeaza-te ca poate nu-ti mai da drumul prin curte

    • Era nevoie de niște harneală proaspătă pentru propaganda securistă, cu tine pe prost de vârf de lance.

     Ghiță va ajunge la pârnaie numai și numai după Florin Coldea, deci, rumegă și tu căcat care să nu-ți facă rău la stomacul tău de securist prostovan.

 2. Parca Iohannis a condus o organizatie succesoare a Organizatiei hitleriste din timpul razboiului ? E un fel de mostenitor? Dar, oricul, se intelege bine si cu dubiosii frati Muraru care lupta de zor cu antisemitismul imaginar…

 3. Cine a recuperat cei mai multi fascisti dupa al doilea razboi ? SUA

 4. Ce parere are artista Maia Morgenstern?

 5. In primul rand arttistul nu poae fi judecat decat pentru creatia sa, nu penru convingerile lui, fie ele si „zugravite”…Apoi, Iohanis e dovedit dictator, are toate insttittutiile statului sub shaua magarului pe care-l calareste, de ce n-ar avea si un pictor favorit, fie el si mort (mai ales, mort, data fiind apetenta presului pentru partea funebra a vietii!)…mie imi pare un soi de catharsis, daca si expune la intrarea in palat, sa le vada tot poporul, lucrarile cu boii incercand sa nu se inece (in mandatul puturosului) si pe aia cu tzaranul (ciobanul) pe banca (odihnindu-se, in sfarsit, dupa lungul program de munca – doua zile jumate, in medie saptamanala – cum nicio lauza care alapeaza nu spera)…Totusi, cum le-a dat prin bila sa-i trimita lucrarile alea?! N-aveau una cu-n palton, ori cu Teneriffe, ori cu un schior numarand copacii pe care i-au scos, spre „intinerirea padurii” pretenarii de la SH…d-asetea, mai pe inttelesul lui…Oricum, sa-i dea o chitanta de 320.000 euro, „in fals”, ca se descurca el, echivalenttul dattoriei personale si penale, sa nu-l mai caute ANAF-ul…
  P.S. Eu speram sa „cumpere” diavolitele alea cu tzatze, de la Clotzilde, mult mai potrivite cuplului marginas…

 6. Nu cred ca Maia Morgenstern are tupeul sa spuna ceva. Comunitatea evreilor din Romania are un teatru, pe care nu-l frecventeaza. Majoritatea spectatorilor este formata din romani, care intra pe baza biletelor de favoare, din pura curiozitate si fiindca biletele sunt ( erau) foarte ieftine. Ei se bucura de dramaturgia evreiasca si de generozitatea gazdelor, iar teatrul supravietuieste, desi ar trebui desfiintat. Cred ca Maia Morgenstern e foarte recunoscatoare acestor spectatori fara prejudecati, care fac sa supravietuiasca cultura idis prin simpla lor participare.De ce romanii nu s-ar bucura si de operele valoroase ale unui legionar?

  • Retardatul statului trebuia tras de mânecă, pe motiv de FDGR.

   Românii se pot bucura de multe lucruri. Infractorii retardați se pot bucura chiar de orice, la prețul corect.

 7. Aberatii ale unei minti bolnave ! Cineva e platit sa invenineze cu orice pret spatiul public …. Opere ale unor legionari veti tot gasi inca multa vreme, ca români ne mândrim cu ele…….

  • Muistul cu plăcuța suedeză a fost plătit să aprindă flama prostiei românești.
   Neonazistul Iohannis, fost președinte al organizației naziste FDGR, cumpără tablourile celui mai mare pictor legionar.

   În prostia ta, te poți mândri cu ce vrei tu.

 8. Corb la corb nu-si scoate ochii.Istoria fabricata de oculti ne-a invatat ca Hitler a fost singurul nazist.Eroare!Sunt cu duiumul.Nenorocirea e ca la colonie sunt infipti de coana Angela in varful gramezii ,ca paduchii.Al doilea cretin al tarii , mai idiot decat primul, a fost impins sa ameninte cu eliminarea celor care se opun asazisei vaccinari,in fapt o aducere a animalelor numiti oameni la locul care se cuvine

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998