CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9771 RON DOWN | 1 USD = 4.6069 RON DOWN | 1 GBP = 5.8086 RON DOWN

In ziua prabusirii MIG-ului, presa americana cerea bruierea electronica a rusilor cu drone din Romania

16 comentarii / 8415 vizualizări / 3 martie 2022

Presa zilei ia peste picior teoria bruiajului electronic rusesc care ar fi putut deregla aparatele de bord ale avionului și elicopterului prăbușite în Constanța, sugerînd că ar fi din categoria teoriilor conspirației. Doar că teza e întărită spectaculos de un material apărut în presa americană fix în ziua tragediei, respectiv ieri.

Cotidianul ”Libertatea” titrează, ironic, ”Sinteza extratereștilor” cu referire la ediția ”Sintezei zilei” de aseară, în care generalii Corneliu Dobrițoiu, Virgil Bălăceanu și fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Pașcu au luat serios în calcul ipoteza unui bruiaj electronic din partea rușilor care ar fi condus la prăbușirea celor două aparate. Altfel spus, cei trei grei militari ar flutura teorii aparținînd genului S.F.

Numai că ieri, marele cotidian american New York Post a publicat un articol extrem de interesant, la orele 19,40 ora locală, menționată sub titlu, corespunzînd orei 2,00 la noi.

”SUA pot folosi războiul electronic pentru a-i ajuta pe ucraineni – fără a risca războiul nuclear” se intitulează articolul, iar subtitlul e ”SUA ar trebui să folosească arme electronice și cibernetice pentru a contracara invazia Rusiei în Ucraina”.
Autorul articolului este Bryan Clark, membru în conducerea Institutului Hudson și director al Centrului Hudson pentru Concepte și Tehnologii de Apărare.

”Armata americană ar trebui să se implice în conflict în moduri care sunt reversibile, negabile sau periferice. Războiul electronic a fost unul dintre avantajele asimetrice ale armatei americane în Războiul Rece și putea încetini sau deruta forțele ruse folosind efecte reversibile și fără a provoca victime directe” scrie Clark.

”Dronele MQ-1 Grey Eagle și MQ-9 Reapers ale Forțelor Aeriene sau ale Marinei ar putea zbura din România sau Polonia în spațiul aerian ucrainean pentru a întrerupe comunicațiile ruse folosind dispozitive de bruiaj, cum ar fi podurile de atac electronice Intrepid Tiger ale Marinei. Aceste sisteme ar putea fi folosite și împotriva forțelor navale ruse de la Marea Neagră pentru a le degrada capacitatea de a coordona operațiunile amfibie de-a lungul coastei ucrainene de la vest de Crimeea.

Cea mai intensă formă de atac electronic sunt microundele de mare putere, care dăunează electronicelor precum sistemele de navigație, radiourile și senzorii. Coloanele rusești care se apropie de orașele ucrainene ar putea fi atacate de un ”cuptor cu microunde” de mare putere, lăsând vehiculele blocate și vulnerabile la ambuscadele ucrainene.

Statele Unite ar trebui să trimită drone precum MQ-9 Reaper sau drone țintă consumabile, cum ar fi RQ-58 Valkyrie, în spațiul aerian ucrainean, care transportă încărcături utile cu microunde de mare putere precum cea de pe racheta CHAMP a forțelor aeriene pentru a ataca sistemele electronice rusești. Deoarece atacurile cu microunde nu lasă urme vizibile, acestea ar putea fi refuzate, dar liderii militari ruși ar înțelege ce s-a întâmplat” mai scrie Bryan Clark.

Din perspectiva celor relatate, prăbușirea aparatelor de zbor românești nu mai pare chiar ceva de domeniul S.F.; iar dacă americanii vorbesc explicit pînă și în presă de posibilitatea folosirii lor de pe teritoriul României, nu e exclus ca și rușii să aibă ceva similar și să fi acționat preventiv, știind, probabil, că la nivelul NATO se ia așa ceva în calcul.
E doar o ipoteză, dar una care merită să fie luată serios în discuție, cu atît mai mult cu cît prăbușirea MIG-ului 21 e învăluită, deocamdată, de mister.

Întrebări legitime: unde se ducea aparatul exact, avea sau nu muniție la bord, de ce și cum a murit pilotul care se catapultase, cum e posibil ca un avion de război să fie răpus de lipsa degivrării corespunzătoare, cum au fost posibile două tragedii identice în același loc și, mai ales, de ce presa e ținută la un kilometru distanță față de locul prăbușirii, în cazuri similare jurnaliștii avînd posibilitatea neîngrădită să filmeze și să fotografieze locul tragediilor etc? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

16 Comentarii

 1. Secretomania autorităților militare este generată de necesitatea acoperirii prostiei și incompetenței lor nemărginite. Dacă ăștia cad ca muștele pe timp de pace, cam ce ar fi capabili în cazul unui război?
  Avionul zbura în tandem cu un altul similar. Acolo este cheia și răspunsul la întrebările diversioniștilor de la Antena 3. Oricum, după exemplarele de generali văzute la TV în ultimele zile,este de mirare că mai zboară câte un avion sau vreun elicopter pe cer.

  • Complet de acord.

   Când arunci o privire și pe fețele generalilor ruși? Unii par aduși de la ospiciu, sub efectul medicației.

   • Nu mă interesează conflictul ruso-ucrainean. Cred că acest conflict depășește prea mult interesele românilor. Mă ingrijorează că pacifiștii occidentali înarmează una dintre părțile beligerante. Numai atăt pot face aceștia? Românii ar trebui să fie atenți la criza internă. Războiul dintre oligarhii ruși, ucrainieni și evrei este strict treaba lor. Să și-o rezolve.

   • Cind ma uit la postarile tale ba CacaMitra sau CacaMare, imi vine sa dau cu barda-n tine

    • Își vine, dar mi se rupe de frustrările tale de cioban prost.

     Sugi pula și-ți trece, generalii sovietici tot ca niște cretini arată. Și înainte și după ce sugi tu pula.

     • ma-ta tot curva ramine.
      Fac Russi poligon de tragere din pizdocu ei cit galeata

 2. Nașpa e că, două accidente succesive, de același tip și în aceeași zonă, exclud explicații „fanteziste”, de-alea de tipul „butoiul lui Dincă”, sau „focul de la Colectiv”, explicații la care suntem cu adevărat, „doctori”.
  Așadar, o „armă” de-a americanilor? Și… se pare că le-a reușit, nu?
  Penrtu noi, problema e că nu mai știm cum să o dăm cu „propaganda”, întrucât ne-am trezit într-o mare dilema: sau 1) bruiajul, l-au făcut Rușii (că de-aia s-or fi bătut ei pentru I. Șerpilor?) – dar atunci, înseamnă că nu-s chiar atât de proști și de rudimentari (cum ne spun fără ostenire „marii analiști”, care, abia ce reușiseră să o estompeze pe-aia cu pilotul ăla năuc, „rătăcit” pe la Bacău), sau 2) bruiajul l-au făcut americanii, doar că, de murit, au murit ai noștri… Ce să spui „boborului”? Că, aia cu „ghinion”, e prea de tot.
  Și abia ce uitaserăm de misterul din piața De Gaule…

 3. se deregla directX12
  si nu mai mergea jocul video….

 4. generalul napraznic Emil Strainu a uitat de butonul cu termostat,
  „arma meteo”,
  uite,a nins doar cateva minute!

 5. o fi ruseasca incalzirea globala?
  -ca sa ne fiarba in oala seaca(la antene,digi24)
  fara foc,ca focu se face cu gaz.

 6. Asta nu inseamna implicarea noastra in conflict ?

 7. […] Bogdan Tiberiu IacobSursa. inpolitics.ro […]

 8. cacamiciu [bou de balta ]aia de care zici sint generali adevarati noi avem 2000 de basinosi [cu rezervisti]pe final ai o placuta suedeza .

  • Generalii sovietici adevărați arată ca niște dilii. Tot beșinoși și nespălați.

   • Dar la ma-ta ii plac Russi, ba CacaMitra sau CacaMare.
    Pentru 50 kopeica , curva de ma-ta ii linge si-n cur

 9. Din articol inteleg foarte clar ca SUA , nu Rusia, aveau mijloace si interes sa buseasca aeronavele romanesti.
  Pentru a da vina pe rusi, sa cum fac si majoritatea limbricilor din media, dar si pentru a forta Romania sa-si schimbe dotarea militara cu ruginiturile NATO.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998