CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Inalt diplomat american spulbera proiectul centralizarii UE: ”Cel mai periculos lucru”

4 comentarii / 3418 vizualizări / 14 iulie 2021

Fostul asistent pentru afaceri europene și euroasiatice al Secretarului de stat american, diplomatul Wess Mitchell, în a cărui ”parohie” intra și România pe vremuri, avertizează tăios, într-un interviu, că topirea suveranităților statelor europene într-o UE puternic centralizată e un lucru extrem de periculos, în special din cauza diferențelor politice și culturale majore. El recomandă liderilor europeni să învețe din experiența Habsburgilor, care și-au menținut dominația știind cum să reziste tentației centralismului și spune că nu există soluții universale pentru rezolvarea problemelor.

Întrebat, astfel, de jurnaliștii de la PressOne dacă e bine ca UE să meargă înainte cu planurile de integrare, Mitchell răspunde tranșant:

”Cel mai periculos lucru pe care l-ar putea face Uniunea Europeană ar fi să încerce o centralizare mai puternică, plecată din credința că tehnocrația și soluțiile aplicabile universal îi pot rezolva problemele. Europa este plină de particularități – la prima vedere mici, însă sunt diferențe politice și culturale importante.
Acestea ar trebui menținute și văzute ca rădăcini ale legitimității și rezilienței, nu ca obstacole ce trebuie depășite pentru a obține un grad mai mare de unificare. Habsburgii au găsit coeziune în mijlocul acestei diversități pentru că, în momentele lor de înțelepciune, au rezistat cântecului de sirenă al centralismului și au creat debușee pentru pluralism politic.
Ei au înțeles valoarea practică a ceea ce catolicii numesc „subsidiaritate” (principiu ce permite autorităților subordonate să exercite un anumit grad de independență față de puterea centrală) în menținerea unei construcții politice poliglote. Liderii UE ar face bine să învețe din metodele habsburgilor” mai spune Mitchell. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Europa este un continent al NATIUNILOR
    Ideea națională nu este nici pe departe perimată. Dimpotrivă…
    Amintirea habsburgilor nu este nimerită deloc…
    Doar știm bine ce s- a întâmplat în 1918 cu acest imperiu….Națiunea va rămâne în motor de dezvoltare pt multa vreme de aici înainte….

  2. Din nefericire nu, din potriva, ideea statelor natiuni este perimata. Daca vrem sa supravietuim politic si economic vicisitudinilor acestui secol si pe viitor avem nevoie de natiunea europeana. Normal ca americanii nu vor sa auda de asta, pentru ca astfel se disipa forta lor de influenta in spatiul european. Ia sa le spunem si noi ca poate ar fi mai bine pt Texas si California sa devina independente, sa vezi atunci cum vor sari ca arsi…

    • Batii cimpii fara gratie !

  3. Mitchell a scris o carte spectaculoasa despre marea strategie a Imperiului Habsburgic. Astept și eu un ministru de externe din Romania sa publice un articol – macar plătit- in Foreign Affairs. Ca o carte ca a lui Mitchell nu pot scrie Ministerul Afacerilor Externe si Universitatea București la un loc. Când vine vorba de gândire strategica – chiar la nivel istoric și de abordare teoretica – e sărăcie lucie la noi. ,,N-a auzit băieții de treburi de-astea”.

    Mitchell e abil. Imperiul Habsburgic a fost un imperiu de doi lei. Si-a arătat muschii cu Horea, Closca și Crișan. Cand s-a prăbușit, a ruinat geopolitic ,,centrele” Austria și Ungaria. Pentru SUA e perfect dacă UE rămâne la nivelul imperiului Habsburgic. Adica o construcție politica slaba, fara niciun cuvânt – in afara de gargara normativa – in politica externa internațională. Mitchell mai știe ca zona euro e cam pe butuci. Si probabil ca spera – sa-l întrebe BTI dacă chiar crede asta – ca o eventuala prăbușire a UE sa lovească puternic ,,centrele” Germania și Franța. Exact cum s-a întâmplat cand s-a prăbușit surogatul Imperiului Habsburgic, adica imperiul austro-ungar.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998