CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Inca o ”duda” a lui Dragnea: azi, despre nasul musulman

2 comentarii / 4009 vizualizări / 20 mai 2015

Fostul ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, a negat că ar fi nașul de cununie al succesorului său, Sevil Shhaideh, invocînd un argument forte: acela că musulmanii nu au naș.

„În religia musulmană nu există termenul de naş. Sunt martori. Atunci când se căsătoresc doi, un bărbat şi o femeie de religie musulmană, sunt unii care participă la acel eveniment şi care sunt martori. Nu există termenul de naş şi fin”, a spus Dragnea.
Victor Ponta a mers și mai departe, recurgînd la jigniri la adresa presei: „Am aflat ca doamna ministru, desi e musulmana, are un nas crestin. Nu stiu daca sa rad sau sa plang cand aud atatia prosti care publica stiri”, a spus el.

Dezmințirea lui Dragnea vine la scurt timp după declarația mincinoasă că fratele său ar fi murit din cauza dosarului său de corupție, presa dezvăluind că acesta a murit, în fapt, de un cancer depistat încă înainte de anchetarea fostului vicepremier.
Nici cu declarația de azi Dragnea nu a prea nimerit-o.

Chiar dacă religia creștină are reguli extrem de stricte în ce privește nașii de cununie, iar cea islamică nu îi are deloc, de principiu, în viața reală lucrurile stau cu totul altfel.

Așa cum, în ultimii ani mai ales, a apărut pe scară largă practica neortodoxă a nașilor necununați religios ori chiar străini unul de altul, ca și a nașilor multipli – două, chiar trei cupluri – și musulmanii din Dobrogea au introdus, de mult, sistemul nunților cu nași, care pot fi inclusiv creștini, pentru cununiile civile, și chiar al perechilor duble de nași, unii musulmani, alții creștini.

Informația a fost confirmată pentru Inpolitics chiar de deputatul turcilor din Parlament, Ibram Iusein, care ne-a declarat, ușor amuzat, că ”…Avem nași, cum să nu avem? La cununia civilă poți să ai și nași creștini, iar la cea religioasă există nași musulmani, unii spun că ar fi un fel de înlocuitori ai vechililor, care la turci erau cei care aranjau căsătoriile între doi tineri, dar, în ziua de azi, cuplurile moderne nu mai au nevoie de vechili pentru a se cunoaște, pentru aranjamentele de nuntă. Există însă, și nunți cu vechili și nași, totodată. Deci, și musulmanii au nașii lor, putem spune, nu îi împiedică nimeni, pe lîngă obișnuiții martori”.

”Pe lângă ceremonia “Mesei mari”, nunţile turceşti au împrumutat de la cele româneşti naşul şi naşa. Naşul a luat locul deţinut înainte de vechil, iar naşa de soţia acestuia. La nunţile din zilele noastre întâlnim adesea atât naşul cât şi vechilul şi soţia acestuia. În prezent vechilul se ocupă doar de cununia religioasă. Restul nunţii şi în special masa mare sunt conduse de naş şi naşă. Naşa şi naşul pot fi aleşi atât dintre români cât şi dintre turci” se arată și într-un material intitulat ”Căsătoria la turci”, de pe siteul economicstar. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. […] duble de nași, unii musulmani, alții creștini. Informația a fost furnizată pentru siteul Inpolitics.ro de către deputatul turcilor din Parlament, Ibram Iusein, care a declarat, ușor […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998