CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Inca o mare sansa ratata. De opozitie

0 comentarii / 1316 vizualizări / 22 mai 2011

Presedintele Traian Basescu a fost extrem de insistent atunci cand a acuzat clasa politica de aplicarea algoritmului in ceea ce priveste regiile. Semnalul sau de alarma este corect. Si oportun. Nu vreau sa spun tardiv. Asupra acestei teme societatea romaneasca ar trebui sa se concentreze. Cu toata atentia.

Si, in primul rand, estimez eu, partidele din opozitie. O actiune in acest sens a opozitiei ar fi extem de oportuna. Numai ca opozitia a pierdut sansa de a prelua si exploata aceasta tema.
Nu intamplator regiile sunt o gaura neagra. Prin complicitatea partidelor politice, a tuturor celor care s-au perindat, in ultimii 20 de ani, la guvernare, regiile au fost transformate in cele mai importante vaci de muls din economia nationala. Si asa au si ajuns sa fie gauri negre. Banul public se duce in regii, de unde este sifonat de o puzderie de societati comerciale apartinand grupurilor de interese ale puterii iar la bugetul statului nu se intoarce nimic sau se intoarce extraordinar de putin. Clenciul este ca, pentru a putea fi extrasa, pe aceasta cale, cea mai importanta parte a avutiei publice si transferata in buzunare particular-clientelare, sunt necesare cateva conditii: neprivatizarea regiilor, nici macar in ceea ce priveste managementul; nerestructurarea acestora, pentru ca si salariatii sa devina, sub o forma sau alta, complici; asigurarea protectiei guvernamentale in diverse moduri, inclusiv prin plasarea anumitor personaje in consiliile de administratie.
Dincolo de faptul ca regiile aflate in proprietatea statului creeaza haos, uriase scurgeri de bani publici si concurenta neloiala in raport cu societatile particulare, burversand astfel mecanismele economiei de piata, ele au devenit uriase focare de infractionalitate. Acolo, in regii, grupurile de interese legitime se transforma in grupuri ilegitime de interese, uneori chiar transpartinice si sfarsesc prin a deveni grupuri de crima organizata. Acolo infloreste coruptia si traficul de influenta. De acolo isi extrag bani negri si politicienii si partidele pentru campania electorala dar si ceilalti functionari publici ori reprezentanti ai Politiei, Justitiei si serviciilor secrete.(Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998