CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Inca o ”realizare” a guvernului Ponta: olimpiada electorala

1 comentariu / 2982 vizualizări / 22 mai 2014

Începe normalitatea să se instaleze în România?

O întrebare legitimă, dacă ne gîndim că o știre pe care altădată ar fi ignorat-o toată nația a ajuns să țină afișul în mai toată presa, ba chiar să nască emisiuni întregi la TV. E vorba de celebra – de acum – performanță a elevilor români, care au cîștigat Olimpiada Internațională de Chimie.

Din păcate, din spatele unui gest aparent lăudabil – efortul mass-media de a populariza performanța – își ițește colții rînjiți interesul electoral al PSD, al guvernanților per ansamblu, la fel cum a făcut-o și în jenantul spectacol oferit de Ponta pe marginea reușitei europene a gimnastelor.

Colții rînjiți electoral și o tristă farsă care va fi decontată, în plan moral, exact de cei nevinovați, elevii eminenți, obligați să tacă în fața unei fraude.

Să vedem cum stau lucrurile la modul concret.

Partea bună e că avem elevi inteligenți și silitori, capabili de performanță înaltă, chiar dacă nu grație sistemului, ci în pofida lui, după cum remarca odată Deutsche Welle. Elevi care s-au remarcat într-o competiție și care merită toată admirația și aprecierea, alături de dascălii lor.

Partea proastă e că am asistat la o masacaradă de proporții, orchestrată cu un scop strict politic: alegerile de duminică.

Elevii românii mult lăudați de presă nu au cum să fie laureații Olimpiadei Internaționale de Chimie ediția 2014 dintr-un motiv foarte simplu: respectivă olimpiadă nu a avut încă loc, fiind programată abia în iulie, la Hanoi, în Vietnam, cu participarea a cca.75 de state ale lumii.

În fapt, echipa României a ocupat locul unu la o competiție mult mai modestă, dacă nu de-a dreptul mediocră, fosta olimpiadă națională de chimie a URSS, denumită ”D.Mendeleev”, care, după căderea comunismului, s-a ambiționat să supraviețuiască și chiar să atragă în concurs alte cîteva state din afara fostei uniuni. Anul acesta, au participat Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bulgaria, Hungary, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Moldova, Nigeria, Romania, Rusia, Saudi Arabia, Tajikistan, Turkey, Turkmenistan, and Uzbekistan. Stelele științei mondiale, am zice, dacă am fi malițioși…

Șmecheria ministerului Educației, păstorit de PSD, a fost că, în comunicatul pompos de presă care anunța victoria zdrobitoare a României (7 medalii de aur) nu a suflat un cuvînt despre ceea ce reprezintă în realitate respectiva competiție, rezumîndu-se că consemneze, sec, doar că ea se cheamă ”D.Mendeleev”. Pe principiul mulți văd, puțini pricep. Și nici să precizeze, în mod firesc, că e vorba de altceva decît Olimpiada Internațională de Chimie.

E de la sine înțeles că niciun oficial român nu a pus lucrurile la punct nici ulterior, deși era lesne de observat că presa vorbește aproape exclusiv despre ”Olimpiada Internațională de Chimie”, pierzînd pe parcurs numele de ”Mendeleev”. Oricum, cu sau fără numele în cauză, nicăieri nu se regăsește vreun element care să clarifice uriașa confuzie între Olimpiada adevărată și cea de la Moscova. De asemenea, informația privind reușita la Olimpiada de la Moscova a fost amestecată în media cu cea privind succesul altor elevi români la Olimpiada Internațională de Filosofie, de la Vilnius. O victorie mai puțin spectaculoasă, doar o medalie de aur, dar mult mai importantă, pentru că, de această dată, era vorba de Olimpiada adevărată și nu de un ”fake”.

E ca și cum o victorie la Jocurile Balcanice ar fi prezentată ca fiind la Jocurile Olimpice; performanța merită aprecierea, dar în cadrul ei firesc, real, nu într-o confuzie mai mult ca sigur voită.

De ce spunem voită?

Pentru că, și dacă era vorba de adevărata Olimpiadă de Chimie, știrea tot nu ar fi făcut carieră dacă nu exista un mare interes electoral al PSD. Cel care a făcut tot posibilul să umfle evenimentul cu pompa la proporții neatinse pînă acum, în primul prin presa de casă.

Pentru că reușita elevilor români, ca și cea a gimnastelor, se pliază perfect pe mesajul electoral al PSD la alegerile de duminică: ”Mîndru că sunt român”.

Iar elogiile la adresa tinerilor chimiști merg mînă în mînă cu cele ale premierului la adresa gimnastelor, ori cu premierea, tot de către el, a 65 de școli românești, alt eveniment intens mediatizat zilele trecute. Avem un guvern care, iată, a învățat să aprecieze performanța, să redeștepte mîndria de fi român, e mesajul subliminal transmis electoratului.

E de la sine înțeles că, în numele acestui deziderat electoral, invitarea tinerilor laureați la ”Sinteza zilei”, unde mascarada a atins apogeul (”Cum vă simțiți să știți că sunteți cei mai buni din lume?” etc) devine perfect explicabilă.

România a cîștigat un concurs la care ar fi fost, poate, corect nici să nu participe. Fie și numai pentru faptul că ediția din acest an era programată la Kiev, dar o Ucraină însîngerată, călcată în picioare, a spus pas după invazia rușilor în Crimeea, iar aceștia au trebuit să o găzduiască ei înșiși, de voie, de nevoie.

La fel cum au spus pas și celelalte țări foste comuniste, cu excepția Ungariei și Bulgariei, tot mai puternic percepute ca noii sateliți rusești în Europa. Dacă ne gîndim, însă, la mîndria lui Ponta de a se fi pozat la Jocurile Olimpice de iarnă cu Putin și Ianukovici, nu ne mai miră nimic. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. concluzia ? inca o dovada ca ponta este omul moscovei

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998