CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Încăierarea post-coabitare

0 comentarii / 1555 vizualizări / 7 iulie 2013

Am tras linia, şi cu ce ne-am ales? Singurul câştig al premierului Victor Ponta ar fi fost obţinut şi în absenţa coabitării. Recunoaşterea externă. Un stat ca România, membru NATO şi UE, indiferent câte bube în cap are şi cât de multe alte bube inexistente îi inventariază alţii, nu are cum să nu se bucure de o recunoaştere. Fie ea şi minimă. La acest nivel s-ar fi ajuns după alegerile parlamentare, cu sau fără coabitare, cu Băsescu rămas în garaj sau cu Băsescu liber să facă rau în continuare de la Cotroceni. În rest, nimeni, dar absolut nimeni, nu poate vorbi de un prezumtiv câştig de pe urma pactului semnat, la ceas de seară, de Băsescu şi Ponta. Singurul beneficiar a fost primul. Dar ce urmează acum?

Întrucât Traian Băsescu, efectiv nu mai are ce câstiga mimând o întelegere cu Victor Ponta, el a denunţat, cât se poate de explicit, coabitarea. A revenit la repertoriul iniţial. Premierul este imatur, total nepregătit pentru a gestiona Guvernul României, face greşeli după greşeli, iar el, întâiul om în stat, din biroul său de la Cotroceni, e silit să le îndrepte. Uneori dându-i cu baţul peste mâini. Cum s-a întâmplat acum legat de Rompetrol şi de o lege votată în Parlament pentru a putea relansa afacerile statului român cu KazMunaiGaz. Nici n-a început bine vacanţa parlamentară că, iată, Băsescu a retrimis legea de unde a venit, urmând ca incertitudinea să se instaleze până la începutul următoarei sesiuni a Parlamentului.

Sau turneul asiatic al premierului care a culminat, în China, prin primiri la cel mai înalt nivel, care nu au mai avut loc în ultimii ani. Băsescu i-a dat cu parul în cap lui Ponta pentru îndrăzneala de a redeschide, cu succes, relaţiile româno-chineze, riscând, poate intenţionat, să paralizeze această reînnodare a trecutului comun. Cât priveşte Moscova, acelaşi Băsescu, ieşit din cuşca coabitării, loveşte preventiv, afirmând că neîncrederea între el şi Putin e reciprocă. Şi încercând, astfel, să anuleze orice demers ar fi pregătit pentru o vizită a premierului la Kremlin.

Dar atacul în forţă, cu adevărat năprasnic şi concertat, Traian Băsescu îl desfăşoară pe câmpul celor două mari proiecte politice USL, preconizate pentru sfârşitul acestui an – Constituţia şi regionalizarea. Cu credibilitatea externă refăcută în bună măsură şi ca efect al coabitării, Traian Băsescu îşi utilizează tot sistemul de relaţii pentru a îngheţa întreaga construcţie constituţională.

În timp ce locatarul de la Cotroceni, în cazul căruia s-a dovedit, aşa cum era de aşteptat, chiar şi în urma unui recensământ organizat nu de USL, ci de Emil Boc, faptul că demiterea sa a fost cât se poate de validă, transpiră pentru a-şi construi un nou partid politic, USL îşi linge rănile. Este prea târziu ca să o ia de la început. Este prea devreme pentru ca PNL să-i bată cu adevărat obrazul lui Ponta pentru vina de a fi coabitat. Şi care ar fi folosul.

Singura soluţie este o resetare. Pornind cu realism de la fructele otrăvite ale coabitării, USL nu are de decis decât un singur lucru: să-şi îndeplinească, fie şi cu întârziere, obligaţiile asumate. Să repornească România. Să facă dreptate până la capăt. Cum anume? Vom vedea. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998