CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Incendiar: Basescu – atac fara precedent la procurorii romani

0 comentarii / 1382 vizualizări / 21 decembrie 2011

Moment cu adevărat istoric pentru regimul Băsescu: pentru prima oară de la venirea la putere, în 2004, șeful statului dă de pămînt cu procurorii din România și îi acuză de incompetență. Un act incredibil, care ar putea anunța o importantă schimbare de strategie a lui Băsescu, pentru viitorul apropiat, sau repunerea pe tapet a unor cazuri politice celebre ale ultimilor ani.

De șapte ani, regula de fier a regimului Băsescu în materie de justiție a fost atacul permanent la judecători, care au călcat în picioare munca procurorilor, refuzînd să condamne infractorii din dosarele acestora. Un mesaj propagat nu doar de președinte, ci de sute de alte guri și condeie, în mod obsesiv.
Pentru prima dată, azi, Traian Băsescu adoptă altă poziție și declanșează un atac devastator la adresa procurorilor, într-un interviu acordat postului Radio România Actualități.

Astfel, referindu-se la achitările sau condamnările cu suspendare dictate în cîteva recente procese de marcă, Băsescu a declarat că ”acest lucru arată că avem o problemă nu numai la nivelul judecătorilor, ci și al procurorilor, iar eu nu mă sfiesc să spun asta. Întotdeauna i-am încurajat pe procurori să meargă în cazuri de corupție pînă la capătul firului, indiferent cine se află acolo, dar cînd acțiunea ta distruge cariere trebuie să fii responsabil. Sunt oameni politici… nu mai spun de unii care au fost arestați și n-ați mai auzit de dosarele lor – ăștia (cei achitați recent n.n.) măcar sunt fericiți că au ajuns la Înalta Curte ca să se constate că nu e nimic – ce te faci cu cei care au fost arestați în baza solicitărilor procurorului, cu puține argumente și pe urmă se fac procurorii că i-au uitat? Nu aș vrea să vă dau nume, pentru că se va spune că Băsescu face presiune pe un anume dosar, dar sunt mai multe și eu le am în atenție. Din acest punct de vedere, răspunderea magistraților este absolut necesară. Le-a dat legea și Constituția putere, le-a dat politicul putere, dar eșecurile intră și ele la categoria
de care trebuie să răspunzi, nu numai cînd arestezi primari, ci și cînd te referi la miniștri, la foști prim-miniștri… L-am revocat din funcție pe Păcuraru, era ministrul Muncii, pe Chiuariu pe dosare de la DNA. Și acum eu ce să îi spun lui Păcuraru?” a spus președintele.

Nu e limpede, deocamdată, ce l-a determinat pe Traian Băsescu să declanșeze un asemenea atac la adresa procurorilor. (O fi aflat tardiv că șeful DNA numit de el, Daniel Morar, a pus România, pe vremuri, în situația de a fi condamnată la CEDO pentru abuzurile sale).

O ipoteză de luat în calcul, însă, este nervozitatea președintelui – așa cum el însuși dă de înțeles – față de blocarea sau întocmirea deficitară, în mod intenționat pentru a fi desființate de instanțe, a unor dosare grele ale unor arestați celebri, în loc ca acestea să își urmeze cursul dorit.

Anunțînd că e cu ochii pe dosarele celor ”uitați” de procurori, e posibil ca Băsescu să împingă spre relansarea spectaculoasă, în anul electoral, a cîtorva scandaluri din stirpea Patriciu, Cătălin Voicu, Dan Diaconescu și alții, care au trecut prin arest pentru ca apoi să se aștearnă praful peste scripte. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998