CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9696 RON UP | 1 USD = 4.6874 RON UP | 1 GBP = 5.7148 RON UP

Începe marea divizare: Europa acuză SUA că profită de pe urma războiului din Ucraina

8 comentarii / 4121 vizualizări / 25 noiembrie 2022

Oficialii UE îl atacă pe Joe Biden din cauza prețurilor uriașe ale gazului, a vânzărilor de arme și a problemelor comerțului, deoarece războiul lui Vladimir Putin amenință să distrugă unitatea occidentală, scrie cea mai influentă publicație europeană, Politico, într-o amplă analiză.

La nouă luni de la invadarea Ucrainei, Vladimir Putin începe să scindeze Occidentul. Înalți oficiali europeni sunt furioși pe administrația lui Joe Biden și îi acuză pe americani că fac avere din război, în timp ce țările UE suferă.

„Adevărul este că, dacă te uiți cu atenție, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este SUA, deoarece vinde mai mult gaz și la prețuri mai mari și pentru că vinde mai multe arme”, a declarat un oficial înalt pentru Politico.
Comentariile explozive – susținute în public și în privat de oficiali, diplomați și miniștri din alte părți – urmează furiei crescânde în Europa față de subvențiile americane care amenință să distrugă industria europeană. Kremlinul va jubila, probabil, pentru otrăvirea atmosferei în rândul aliaților occidentali.

„Ne aflăm, într-adevăr, într-un moment istoric”, a spus un înalt oficial al UE, argumentând că dubla lovitură dată comerțului din cauza subvențiilor americane și a prețurilor mari la energie riscă să întoarcă opinia publică atât împotriva efortului de război, cât și a alianței transatlantice. „America trebuie să realizeze că opinia publică se schimbă în multe țări ale UE”.

Diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a cerut Washingtonului să răspundă preocupărilor europene. „Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a spus el într-un interviu pentru Politico.
Cel mai tensionat punct din ultimele săptămâni au fost subvențiile ecologice și taxele lui Biden, despre care Bruxelles-ul spune că afectează în mod nedrept comerțul din UE și amenință să distrugă industriile europene. În ciuda obiecțiilor formale din partea Europei, Washingtonul nu a dat până acum niciun semn de răzgîndire.

În același timp, perturbarea cauzată de invazia Ucrainei de către Putin împinge economiile europene în recesiune, cu inflația în creștere și o restrângere devastatoare a aprovizionării cu energie, care amenință cu întreruperi de curent și raționalizare în această iarnă.

În timp ce încearcă să-și reducă dependența de energia rusă, țările UE se îndreaptă spre gazul din SUA, dar prețul pe care europenii îl plătesc este de aproape patru ori mai mare decât cel din America. Apoi, există o probabilă creștere a comenzilor pentru echipamente militare de fabricație americană, deoarece stocurile europene sunt golite după trimiterea armelor în Ucraina.

Este prea mult pentru oficialii de rang înalt din Bruxelles și alte capitale ale UE. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că prețurile mari ale gazelor din SUA nu sunt „prietenoase”, iar ministrul german al economiei a cerut Washingtonului să dea dovadă de mai multă „solidaritate” și să contribuie la reducerea costurilor energiei.
Miniștrii și diplomații aflați în altă parte a blocului și-au exprimat frustrarea față de modul în care guvernul lui Biden pur și simplu ignoră impactul politicilor sale economice interne asupra aliaților europeni.

Când liderii UE l-au abordat pe Biden din cauza prețurilor ridicate la gaze din SUA la reuniunea G20 de la Bali, de săptămâna trecută, președintele american pur și simplu părea să nu conștientizeze această problemă, potrivit înaltului oficial citat mai sus. Alți oficiali și diplomați UE au fost de acord că nepăsarea americanilor privind consecințele pentru Europa este o problemă majoră.

„Europenii sunt vădit frustrați de lipsa de informații și de consultări prealabile”, a spus David Kleimann, de la grupul de reflecție Bruegel.
Oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului admit riscurile pe care atmosfera din ce în ce mai toxică le va avea pentru alianța occidentală. Cearta este exact ceea ce și-ar dori Putin, au fost de acord diplomații UE și SUA.

Disputa din ce în ce mai mare cu privire la Legea de reducere a inflației (IRA) a lui Biden – un pachet uriaș privind taxe, climă și asistență medicală – a pus temerile legate de un război comercial transatlantic din nou pe agenda politică. Miniștrii comerțului din UE urmează să discute vineri răspunsul lor, în timp ce oficialii de la Bruxelles elaborează planuri pentru un pachet de subvenții de război, în regim de urgență, pentru a salva industriile europene de la colaps.

„Legea de reducere a inflației este foarte îngrijorătoare”, a declarat ministrul olandez al comerțului Liesje Schreinemacher. „Impactul potențial asupra economiei europene este foarte mare”.
„SUA urmează o agendă internă, care, din păcate, este protecționistă și discriminează aliații americani”, a declarat Tonino Picula, responsabilul Parlamentului European pentru relația transatlantică.
În culise, există, de asemenea, o iritare tot mai mare în legătură cu banii care curg în sectorul american de apărare.

SUA a fost de departe cel mai mare furnizor de ajutor militar Ucrainei, alocînd 15,2 miliarde de dolari în arme și echipamente de la începutul războiului. UE a furnizat până acum aproximativ 8 miliarde de euro de echipament militar Ucrainei, potrivit lui Borrell.
Conform unui înalt oficial dintr-o capitală europeană, refacerea stocurilor de arme sofisticate poate dura „ani” din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare și din producția de cipuri. Acest lucru a alimentat temerile că industria de apărare din SUA poate profita și mai mult de pe urma războiului, mai relatează Politico. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. cum i lucra marele gangster mondial pe „aliati”
  How US Blackmails Other Countries – Explained By German Diplomat@jimmyDore

 2. Dupa ce a tiparit cateva trilioane de dolari(in 2-3 ani de pandemie) care au adus aceasta inflatie infioratoare, marele gangster scapa ciocanul: https://en.wikipedia.org/wiki/Inflation_Reduction_Act_of_2022
  O sa vedem aflux de nemti cu joburi highly skilled facand mutatie peste garla.
  Se muta parte consistenta din economia germana in sua, pica _ue.

 3. Stau și mă întreb cât de proaste sunt elitele Europei. Au luat măsuri de sancționare a Rusiei și s-au trezit că efectul e mai dramatic pentru economia UE decât pentru cea a Rusiei. Acum stau și plâng pentru că firmele americane le vând scump gaz. Ei vorbesc cu Biden, dar nu Biden le face prețul la gaze, sunt companii care își vând marfa. Ori e piață liberă ori nu. Pe de altă parte, SUA a adoptat niște legi protecționiste iar singura reacție a UE a fost să-i bată obrazul lui Biden. Era greu ca UE sa promoveze o directivă prin care toate produsele americane cuprinse de respectiva lege să fie taxate 200% în UE. De ex. Mieunăturile și scheleieturile nu au efect.

  • Miorlauuuuuuuuuuuuuuuuuu !

 4. @ Care sunteți de părere că la nivel global e necesară și utilă instituirea unui program educațional, „Educație pentru protejarea mediului și a biodiversității și desființarea armatelor”, adresat tuturor și îndeosebi acelora care au „matrițe intelctuale” de soldați , armate , instituții de forță, ?

  • Nimeni! Miorlaaaaaaaaau!

 5. S-au trezit burtosii din cloaca mUE; sigur ca acest razboi se duce intre Rusia si SUA pe teritoriul Ucrainei; lupta este pentru suprematie, pentru bani si putere. De data aceasta, doi se bat, cel putin unul este mare castigator, dar al treilea sigur pierde.

 6. Razboiul nu e al lui Putin ,bai cacati de presa,este al unei natiuni normale si demne contra clicii de deviati,perversi,drogati ,corupti si tot ce vreti care se autoproclama lumea libera.Sunteti niste imbecili.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998