CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

Începe nebunia la Bruxelles: CJUE a dat verdictul în Pfizergate. Demisionează C.E. sau merge la apel?

0 comentarii / 1878 vizualizări / 14 mai 2025

Cea mai înaltă instanță a UE a anulat azi decizia Comisiei de a refuza accesul ziarului The New York Times la mesajele schimbate între președinta Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, constatînd că executivul UE nu a oferit o explicație plauzibilă pentru motivul pentru care nu deține aceste texte, relatează Euronews.

După o lungă dispută între Comisia Europeană și The New York Times privind transparența contractelor pentru vaccinul Pfizer împotriva COVID-19, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis astăzi că C.E. „nu a furnizat o explicație plauzibilă care să justifice nedeposedarea documentelor solicitate.”

Potrivit Curții, Comisia nu poate afirma pur și simplu că nu deține documentele solicitate; aceasta trebuie să ofere explicații credibile care să permită atît publicului, cît și Curții să înțeleagă de ce aceste documente nu pot fi localizate. CJUE a constatat că The New York Times a prezentat dovezi relevante și consistente care indică existența mesajelor text între președinta Comisiei și directorul general al Pfizer privind achiziția vaccinurilor împotriva COVID-19. „Aceste contracte au fost complet fără precedent într-un context complet fără precedent,” a declarat un oficial al UE înainte de pronunțarea deciziei.

Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost primul care a primit autorizația UE în decembrie 2020, în urma unui acord de achiziție anticipată pentru 200 de milioane de doze. Contractele ulterioare din martie și mai 2021 au asigurat doze suplimentare în valoare de 2,4 miliarde de euro, cu o opțiune pentru încă 900 de milioane.

Publicația a descoperit existența mesajelor în 2021, în timpul interviurilor cu Bourla, dar a întîmpinat obstacole atunci cînd a solicitat accesul la acestea. Comisia a susținut că nu poate furniza textele. După mai multe încercări nereușite de a obține mesajele, The New York Times a adus cazul în fața CJUE în ianuarie 2023. Comisia Europeană a emis o declarație ca reacție la decizie, afirmînd că va studia acum îndeaproape hotărîrea Curții Generale și va decide asupra următorilor pași.

Executivul va adopta, de asemenea, „o nouă decizie care să ofere o explicație mai detaliată” în urma cererii inițiale a The New York Times, a precizat Comisia. „Transparența a fost întotdeauna de o importanță capitală pentru Comisie și pentru președinta von der Leyen. Vom continua să respectăm strict cadrul juridic solid existent pentru a ne îndeplini obligațiile,” au adăugat aceștia.

Prin decizia de astăzi, Curtea a stabilit că Comisia nu a clarificat în mod adecvat dacă mesajele text solicitate au fost șterse și, dacă da, dacă ștergerea a fost deliberată sau automată. Comisia Europeană are la dispoziție două luni pentru a face apel la decizia Curții de Justiție. (B.T.I.)

foto: Pixabay

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998