Incepe numaratoarea inversa pentru marele blat anti-coruptie 2016?
1 comentariu / 2341 vizualizări / 26 aprilie 2015
Poate mulți fani ai campaniei anti-corupție trăiesc cu impresia că, în sfîrșit, România are un organism curajos și, mai ales, independent politic, care poate asigura curățarea scenei politice de uscături, dar se înșeală amarnic. Mai grav, pentru șefa DNA începe curînd numărătoarea inversă, și multe consecințe stau să decurgă de aici. Motivul acestei situații dramatice e foarte simplu: refuzul clasei politice de a se conforma normelor europene, chiar și cînd acestea sunt foarte tăios formulate, după cum vom arăta în rîndurile care urmează.
Cel mai grav lucru în cazul unei campanii anti-corupție este, indubitabil, presiunea din partea factorului politic, care poate transforma lejer o acțiune onestă, în spiritul justiției, într-o simplă reglare de conturi cu adversarii.
Azi, ne confruntăm deja cu tot mai multe semne de întrebare, la loc de cinste fiind cel vizavi de faptul că procurorii anticorupție nu mai prididesc să lanseze pe piață dosare cu fapte vechi de 7-8 ani, fără să explice de ce pînă acum le-au ținut sub obroc.
Ori cu cel vizavi de febra arestărilor operate de DNA înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, dublate de o pasivitate bruscă și totală, înaintea celui de al doilea tur.
Ori cu cel privind ciudatele criterii de operare a arestărilor preventive.
Ori inexplicabila imunitate a unor personaje extrem de controversate.
A fost justiția în mandatul Băsescu doar aparent eliberată, în realitate făcînd jocuri politice murdare?
Și, dacă a fost așa, ce garanții avem că nu asistăm la ceva similar și în prezent?
Pentru a avea cît mai multe garanții că procurorii își fac treaba fără presiuni politice, e necesară respectarea anumitor norme; din păcate, la noi, ele sunt ciuruite exact prin punctele esențiale.
De departe cea mai gravă ține de numirea procurilor cu marii funcții de conducere, precum cel general, șeful DNA șamd.
Cum se știe, legea 303/2004, statutul procurorilor și judecătorilor, prevede că procurorii cu funcții mari de conducere sunt numiți de președinte, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM, pentru un mandat de trei ani, cu posibilitatea de reînvestire o singură dată.
Numai că, în 2010, Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei a adoptat un raport privind standardele europene referitoare la independența sistemului judiciar care are o cu totul altă viziune decît legiuitorii români.
Mai exact, în document se stipulează ca fiind foarte important un aspect, anume numirea procurorilor șefi pentru un singur mandat, fără posibilitatea reînvestirii.
”Este important ca Procurorul General să nu poată fi reinvestit, cel puţin nu de către puterea legislativă sau executivă. Există un risc potenţial ca un procuror şi care urmăreşte reinvestirea sa de către un organism politic să aibă o conduită de aşa natură încât să obţină favoarea acelui organism ori cel puţin să fie perceput în acest sens. Un Procuror General ar trebui să fie numit permanent sau pentru o perioadă de timp relativ mare fără posibilitatea de a fi reinvestit la finalul mandatului. Perioada mandatului nu ar trebui să coincidă cu mandatul Parlamentului. Acest lucru ar asigura o mai mare stabilitate a procurorului şi l-ar face independent de schimbările politice” arată CEDD a CE, mai cunoscută și sub numele de Comisia de la Veneția.
Interesant!. mai renunta la „vizavi”.nici macar vis-avis nu e ok.