Incepe razboiul gigantilor pe piata media
0 comentarii / 2295 vizualizări / 30 martie 2011
Un material mai puțin vizibil, în presa de azi, pare să anunțe debutul unui conflict de mare amploare pe piața media, ale cărui semne se întrevăd deja de mai multe luni și care are aproape cert legătură cu alegerile de anul viitor.
Mai precis, trustul lui Voiculescu, unul dintre giganții presei autohtone, somează compania RCS&RDS să îi achite nici mai mult, nici mai puțin decît 60 de milioane de euro reprezentînd despăgubiri pentru o practică pe care o consideră ilegală a firmei amintite, legate de perceperea de taxe pentru anumite programe.
”Compania de cablu-tv preia de la Antena 1 fără nici un cost programe pe care le transmite în reţea, iar publicul plăteşte pentru accesul la cablu. Or, programele Antenei 1 sunt stabilite prin reglementările legale să fie distribuite gratuit, iar publicul să fie informat explicit în acest sens. De asemenea, conform Legii audiovizualului, RCS&RDS trebuie să indice expres caracterul gratuit al acestor servicii de programe, ca un pachet distinct.(…)Numai că RCS&RDS condiţionează financiar transmisiile acestor televiziuni. Antena 1 cere printr-o notificare plata de daune interese pentru retransmisia programelor sale cu încălcarea Legii audiovizualului şi solicită încetarea imediată a practicii ilegale menţionate. Conform unor estimări, sumele datorate de RCS&RDS posturilor pe care le transmite s-ar ridica la 150 milioane de euro. Pentru cota de audienţă a postului Antena 1, compania de cablu ar trebui să plătească 60 milioane de euro. În acest sens postul de televiziune urmând să iniţieze acţiuni în justiţie în cazul în care RCS&RDS nu va plăti daunele interese” se arată în materialul respectiv. Interesant de remarcat modul subtil în care Intact încearcă să își atragă aliați în această acțiune, odată cu fluturarea sumei de 90 de milioane de euro care ar putea reveni altor televiziuni.
Întrebarea principală este cum de abia acum Antena 1 descoperă practicile presupus ilegale ale celor de la RCS&RDS și de ce acțiunea vizează doar această firmă, deși practica e cvasi-generalizată? Deocamdată, nu avem un răspuns, ci doar o supoziție: scandalul are legătură cu afacerea aflată pe rol, prin care RCS&RDS ar putea prelua UPC, ceea ce l-ar transforma în distribuitorul majoritar de programe din România. Din respectiva poziție, cu ajutorul ”dezinteresat” al unei modificări deja vechiculate a legii audiovizualului, compania lui Zoltan Teszari ar putea elimina anumite posturi din grilă, ceea ce ar echivala, practic, cu lichidarea acestora.
Văzută din această perspectivă, acțiunea lui Voiculescu are toate șansele să fie, în realitate, un avertisment dur la adresa RCS&RDS, și dovedește că mogulul ia în serios pregătirile subterane ale puterii privind modificarea peisajului audio-video autohton, de care se vorbește tot mai des în ultimele luni, înaintea alegerilor de anul viitor. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza