CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Incepe razboiul maghiaro-maghiar

0 comentarii / 1524 vizualizări / 12 martie 2012

Pentru prima data in istoria recenta se declanseaza un veritabil razboi in interiorul comunitatii maghiare. Si tot pentru prima data, UDMR nu va mai alerga singura in cursa electorala. Inca doua formatiuni participa la competitie. Ceea ce inseamna ca masa de votanti se va fragmenta. Iar consecinta poate fi ca, ulterior, cand vor avea loc alegerile parlamentare, in absenta unei reconcilieri institutionalizate, minoritatea maghiara sa nu se mai regaseasca in Parlamentul Romaniei. Si nici in jocurile pentru constructia viitoarei majoritati. Cel care a dat semnalul razboiului maghiaro-maghiar este pastorul Laszlo Tokes.
Laszlo Tokes a candidat cu succes pentru Parlamentul European, fiind sustinut atat de catre UDMR, cat si de catre PD-L, la solicitarea expresa a Presedintelui Traian Basescu. Iar in Parlamentul European el a primit plocon de la Budapesta importanta functie de vicepresedinte. La schimb, Viktor Orban, actualul sef al majoritatii din Ungaria si totodata prim-ministru, i-a solicitat lui Tokes sa construiasca in Romania o jucarie politica. Adica un nou partid. De ce? Pentru ca relatiile lui Viktor Orban cu UDMR nu au fost niciodata si nu sunt nici in prezent prea bune. Motivul este ca UDMR incearca sa ramana independent in raporturile cu Budapesta. Dar un motiv si mai presant sunt viitoarele alegeri parlamentare din Ungaria. Pentru a-si maximaliza sansele, Viktor Orban are nevoie sa fie sustinut si de electoratul maghiar din Romania. Care, pana atunci, va primi dubla cetatenie. Ori, pentru asemenea sustinere, este indispensabila constructia unui partid care sa se poata transforma, la momentul oportun, in agent electoral pro-Orban.
In toata aceasta combinatie, mai trebuie luate in calcul doua circumstante. Prima este jocul la doua capete al Presedintelui Traian Basescu. Care pe de-o parte s-a bazat pe sustinerea UDMR, altfel riscand sa piarda controlul asupra Executivului de la Bucuresti dar, pe de alta parte, a incercat in permanenta sa diminueze autoritatea formatiunii in randul maghiarilor. Fragezirea UDMR de catre presedintele-jucator i-a oferit combustibilul necesar pastorului Laszlo Tokes. A doua circumstanta este legata de statutul Tinutului Secuiesc, pe care unii maghiari viseaza sa-l transforme intr-un stat in stat. Intr-un stat autonom in raport cu Romania. Si din aceasta perspectiva Basescu a jucat duplicitar, adica s-a jucat in mod periculos cu focul, fara a realiza pericolul unei eventuale dezmembrari.
Laszlo Tokes a demisionat din UDMR pentru a da semnalul unui razboi care nu se va sfarsi prea curand. Evident, aducand cu aceasta ocazie si grave acuzatii impotriva liderilor UDMR. Partidul creat de el va participa separat la alegeri. Cel putin la cele locale. Iar UDMR se va confrunta si cu organizatia politica a secuilor. Teoretic, se anunta o batalie 2 la 1. UDMR va avea nu unul, ci doi adversari.
Din perspectiva interesului national, e util sa precizam ca, in raport cu celelalte doua organizatii, UDMR este nu numai un partid politic experimentat, ci si, sau mai ales, un partid moderat. Prins insa pe picior gresit, pentru ca va trebui sa plateasca factura guvernarii alaturi de PD-L, intr-un regim Traian Basescu dezavuat de populatie.(Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998