CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Incepe razboiul total in politica: constitutia, la pachet cu europenele

0 comentarii / 1947 vizualizări / 13 ianuarie 2014

USL deschide front pentru război total cu Traian Băsescu și partizanii săi, prin decizia de a organiza referendum pentru adoptarea noii Constituții odată cu alegerile europarlamentare, în vară, și încă timp de două zile. Noua hotărîre, dacă rămîne bătută în cuie, va avea multe consecințe – și extrem de importante – în politica autohtonă, după cum vom arăta în rîndurile care urmează.


Potrivit ultimelor informații, liderii USL au decis dumincă seara, într-o ședință de taină, să forțeze revizuirea Constituției chiar în condițiile pragului de 50%, organizînd referendumul de aprobare odată cu europarlamentarele, dar pe durata a două zile.
O decizie grea, de mare impact.
Prima consecință e menținerea USL cel puțin pînă în vară, și posibil chiar pînă la prezidențiale.
Reamintim că noua Constituție scoate în mare măsură guvernul de sub ”dictatura” prezidențială, întărind fotoliul de prim-ministru și eliminînd cea mai mare temere a pesediștilor, aceea că, odată ajuns la Cotroceni, Crin ar putea jongla cu atribuțiile, după model Băsescu, pînă la eliminarea lor de la guvernare, în 2014 și după viitoarele alegeri, în 2016.
Decizia de duminică seara poate fi semnul că PSD a luat în serios avertismentul scrîșnit al lui Năstase, cel care a atras atenția după prima noapte la închisoare, zilele trecute, că USL a făcut unele erori grave, deși avea o pondere de 70% în parlament.
”În loc să se concentreze pe adoptarea unor legi moderne, echilibrate, pe efortul de revizuire a Constituției, actuala coaliție se ocupă, nejustificat de mult, în opinia mea, de conflictele locale din teritoriu” scria Năstase, pe blog.

Bătălia pentru validarea noii Constituții se anunță cumplită, pentru că experiența trecutului a dovedit că nici chiar două zile nu ajung pentru adunarea a peste 50% dintre alegători la vot.
Așa cum am mai arătat cîndva, într-un articol, în cea de a doua zi de votare a noii Constituții, în 2003, la orele prînzului, se adunaseră abia 23% dintre cetățeni, suficient pentru ca liderii PD să ceară demisia de urgență a cabinetului Năstase. Spre seară, după o ședință de urgență a guvernanților, la sediul PSD, s-a decis fraudarea cu orice preț, pentru evitarea unui dezastru. S-a mers prin piețe cu urne volante, s-a votat multiplu, cifrele finale au fost grosolan falsificate, astfel că la închiderea urnelor s-a ”obținut” un rezultat de 55,7%, la un prag electoral de 50% +1. După vot, Emil Constantinescu și Traian Băsescu au denunțat public frauda, iar Năstase a trebuit să recurgă la o remaniere de guvern, imediat după vot, pentru a acoperi scandalul fraudei. În 2003, însă, trebuie spus, noua Constituție era agreată de toate forțele politice importante, nefăcînd obiectul vreunui boicot.
De această dată, e sigur că Băsescu, PDL și celelalte partide de dreapta din jurul Cotrocenilor vor face totul pentru a boicota noua Constituție.
În plus, procesul în care Dragnea riscă pușcăria pentru fraudarea referendumului de suspendare, din 2012, va avea rolul să atragă permanent atenția că furtul la vot poate fi scump plătit.
În consecință, noua Constituție are mari șanse să pice la vot chiar și cu referendum întins pe două zile.

Odată picată, se rămîne pe actuala Constituție pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, ceea ce înseamnă că PSD nu va risca sub nicio formă să aibă un președinte din afara partidului. USL e ca și destrămată.
Nu e sigur că PSD nu pune un candidat propriu nici măcar în situația în care noua Constituție trece. La urma-urmei, dacă pierde, cel puțin e sigur că nu riscă și pierderea guvernării, cum spuneam mai sus. Dacă cîștigă, va avea totul, după foarte multă vreme.

Probabil nu întîmplător Crin vrea rediscutarea protocolului USL în sensul trecerii explicite a numelui său drept candidat al alianței, semn că nici el nu are încredere oarbă în parteneri.

Deocamdată, însă, semnalul public este că gruparea anti-Băsescu strînge rîndurile ca pentru un mare război și culege toate forțele care pot conta.
Inclusiv pe Adrian Năstase, despre care Viorel Hrebenciuc a făcut o afirmație șocantă, duminică seara, la Digi 24, potrivit căreia în cîteva luni acesta va reveni în marea politică. Cum ultima decizie al justiției îl scoate pe Năstase din orice politică, mare sau mică, pînă prin 2023, e limpede că mesajul nerostit al lui Hrebenciuc este că PSD e ferm decis să dea legea de amnistie. Singura care nu doar că l-ar elibera pe Năstase, ci i-ar anula și suspendarea drepturilor civile.
Năstase poate fi, la nevoie, chiar un candidat prezidențial redutabil pentru PSD, întrucît singura șansă de victorie a social-democraților ar fi culegerea voturilor tuturor românilor – destul de mulți – care nu îl agreează pe Traian Băsescu; or, nimeni nu îl poate concura pe Năstase la acest capitol.
Pe de altă parte, baronii pesediști – chiar dacă mulți nu îl agreează pe fostul premier – știu că în acest moment el este cea mai fermă garanție a schimbării regulilor în justiție, în cazul venirii la Cotroceni, adică exact ceea ce își doresc mai fierbinte.
Chiar dacă Năstase nu va fi candidat prezidențial, e sigur că i se va rezerva un loc important în imediata apropiere a celui care va fi, în virtutea argumentelor de mai sus.

Prin decizia de azi, USL face o serioasă mutare împotriva intereselor Cotrocenilor, și e de așteptat ca Băsescu să reacționeze rapid.
Atît votarea noii Constituții cît și perspectiva rămînerii unite a USL sunt două coșmaruri prezidențiale împotriva cărora trebuie luptat cu toată artileria din dotare. Nu ne rămîne decît să așteptăm, replicile nu vor întîrzia. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998