CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Începe totuşi marea criză

12 comentarii / 5505 vizualizări / 14 martie 2020

Începe marea criză sanitară, financiară, economică, politică, morală şi poate chiar, în final, religioasă !
Deocamdată, România eternă şi deloc fascinantă în ultimii zeci de ani nu se dezminte. Cu năravurile binecunoscute, care i-au adus în palatele ţării, politicienii băştinaşi apucă tot ce mişcă numai pentru ei, pentru familiile şi găştile lor. Şi-au însuşit urgent şi coronavirusul ! Un senator liberal, candidat la primăria Constanţa, a fost nefericitul „toboşar al timpurilor noi”, de criză. Presupuşii aleşi ai neamului s-au pus în carantină (prim-bufonul Ludovic Orban, zis de glumeţi şi „LuCovid”, la Vila Lac 2, după merit !) şi se testează, mai întâi ei, într-o mare veselie. S-ar fi testat în mare viteză şi providenţialul (lor) preşedinte Iohannis. Se putea altfel? Siguranţa naţională (a persoanelor lor, desigur) o cerea.
Cine urmează să se testeze? SPP, SRI, SIE, STS? Ministerul de Interne? Procuratura? Ministerul Justiţiei? Ministerul Apărării? Primarii şi aleşii locali? Puţinele testere de care dispune Ministerul Sănătăţii sunt în primul rând pentru ei, numai pentru ei. Pensionarii speciali sunt cumva cei mai panicaţi dintre seniorii despre care se ştie că sunt cei mai expuşi? Dacă ei, privilegiaţii, dominanţii, miliardarii sunt salvaţi, toată România e salvată? Până azi, nici o altă ţară nu a oferit spectacolul jalnic al grijii de sine cum a făcut-o clica aflată la putere la noi.
În săptămâna care s-a scurs (7-14 martie), criza generală şi globală a luat o amploare care o face aproape imposibil de cuprins şi redat în formulări rezonabile. A început în weekendul trecut cu punerea Libanului în încetare de plăţi, în faliment, cu criza migraţiei declanşată de preşedintele turc Erdogan la graniţele Greciei şi ale Europei, a continuat cu închiderea frontierelor Italiei, cu războiul petrolului dintre Arabia Saudită şi Rusia, război care a dus preţul petrolului la aproape jumătate şi a aruncat toate Bursele în aer („Coronacrahul” !), şi se sfârşeşte cu stări de urgenţă (în SUA, printre altele), cu închiderea frontierelor aproape pretutindeni şi sistarea celor mai multe zboruri internaţionale.
Marile bănci centrale (FED, BCE) s-au dovedit total neputincioase, incapabile să aducă o lumină de speranţă operatorilor de pe Burse şi cu atât mai puţin economiei reale, prima care ar trebui să fie avută în vedere. Iar în afară de corporaţiile majore de petrol şi subdiviziunile lor, cele mai afectate pe Burse au fost băncile. După ce în săptămâna anterioară fuseseră puşi la pământ transportatorii aerieni, producătorii şi comercianţii de automobile, împreună cu turismul, industria hotelieră şi restaurantele.
Nimeni nu mai e în stare să prevadă nimic. Vom trăi în următoarele luni (două? trei? mai multe?) doar de pe o zi pe alta, aşteptând salvarea. Care ar trebui să vină de unde? Toată planeta e lovită, cu Europa şi Italia acum în centrul crizei, ca să nu mai vorbim de China, aflată (surprinzător de repede) în stabilizare şi repornirea activităţii. Panica, în bună măsură provocată şi întreţinută de politicieni şi de media, a cuprins întreaga societate. La Bucureşti, vineri 13 martie se circula ca într-o duminică, iar supermarketurile au fost golite până şi de toate fructele şi legumele, altfel perisabile.
Se vede cu ochiul liber : coronavirusul a aruncat în haos lumea occidentală, Europa şi America de Nord, dar şi Japonia şi Coreea de Sud. Deşi mult mai greu lovită de epidemie, China, cu sistemul ei politic diferit – „dictatura proletariatului”, în fapt, dictatura partidului comunist unic împletită cu capitalismul de piaţă –, nu pare să fi cedat panicii, deciziilor aberante, haosului care au lovit mai ales Europa, cu Italia în prima linie, deja subminate de ultraliberalism, cu sisteme de sănătate fragilizate.
Democraţia controlată de miliardari, de ideologii şi propagandiştii lor se dovedeşte incapabilă să facă faţă unei încercări atât de grele, adică întâlnirii cu realitatea întregii populaţii. De fapt, ies la suprafaţă ipocrizia, minciuna, falsul, impostura, falimentul economic machiat cu cifre şi ascuns în bănci. Cele 20-30 % pierdute în ultima lună pe Burse nu sunt, probabil, decât o primă eliminare a bulei speculative, a cifrelor artificiale, a banilor virtuali de care au dispus discreţionar dominanţii, cei 1 % din populaţie, miliardarii, corporaţiile.
Urmează o săptămână care pentru români va fi foarte grea, cu o probabilă stare de urgenţă, cu o eventuală izolare a Capitalei şi poate chiar cu închiderea frontierelor. Oare, aşa cum s-a întâmplat la cutremurul din 4 martie 1977, va reapărea miracolul solidarităţii, care doar el ne poate ajuta să trecem peste încercările, multiple, care ne aşteaptă? E de crezut şi e de sperat. Programul de guvernare al noului guvern Orban deja depus la Parlament este însă cu totul paralel. Priorităţile lui sunt Justiţia (tot DNA?) şi Ordinea publică (tot Miliţia?). Sănătatea s-a rătăcit undeva pe la coada listei. Vor începe jaful final? (Petru Romoşan)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Talambul national anunta instaurarea strarii de urgenta…la inceputul saptamanii viitoare! Acum, cu parlament suspendat, pe motiv de testare anticorona, nici nu mai are cine-l acuza de inalta tradare (nu ca s-ar fi intrebuintat, pana acum, cand pareau vii…), vom urmari cum multinationalele, bancile si capitalistii straini isi vor repatria tot profitul, ca nu cumva sa se trezeasca vreun vestigiu de functionar sa aplice legea si sa rechizitioneze ceva util…in vremea asta, chiar si la vreme de criza, Romania importa gunoaie…de parca n-am avea suficiente, de-au dat pe dinafara si au acaparat varful statului! Situatia Romaniei e muuult mai grava decat a altora, la noi, toate utilitatile, toate produsele vitale sunt la mana proprietarilor straini, care, de cele mai multe ori, sunt state straine…Cand se declara stare de urgenta in Franta si statul francez e proprietarul apei, energiei electrice, gazului, etc….cam ce parghii ai tu, care anunti ca „o sa” sa-i spui proprietarului de utilitati sa suspende plata facturilor?! Iohanis a iesit la TV si si-a anuntat stapanii si complicii ca o sa fie groasa si sa stea „la dos”…Eu cred ca, in culise (ca si la SH, RF), a negociat cu ei data instaurarii unei stari care are singura menire a a restrange la zero libertatile cetatenesti, in rest nu mai foloseste la nimic…Dumnezeu a zis „sa fie lumina!” si lumina s-a facut, cand Iohanis o sa zica ” sa fie liniste!” o sa intelegem ca, de voie, sau de nevoie, am „ales” iadul…

  • Bogdan Glăvan
   Cristian Păun
   Florin Vasile Cîțu

   Acești 3 puțoi libertarieni susțin de aproape 15 ani situația în care ne aflăm astăzi.

   Toate rapoartele SRI folosesc marotele „siguranța” și „securitate”. Pe siguranță și securitate alimentară și sanitară, SRI dă testul începând de săptămâna viitoare. Astăzi au cumpărat din bugetul lor uriaș un advertorial în Libertatea, unde vorbesc despre informările lor detaliate pe tema COVID-19. Bineînțeles, ei și-au făcut datoria, COVID 19 a ajuns doar în România, în Parlament, în Ministerul Sănătății și în sediul SRI..

   În clasamentul pandemiei, România ocupă astăzi, 14.03.2020, locul 34.

   • Eu zic sa va varsati obida pana luni, ca, odata ce intra in vigoare starea de urgenta, vor „cerne” pana si comentariile critice la adresa lor…o sa se trezeasca editorialistii cu o inflatie de injuraturi la adresa lor, a Constitutiei si CCR, a legilor care nu i-au permis lui Werner sa se desfasoare pana acum…Ma gandeam la gaselnita securista cu dosar penal pe „stirile false”, daca eu zic de Golem ca e prost de bubuie, n-aim cum sa dovedesti ca e adevarat (pentru ca nu-i vor face un test de IQ numai pentru asta, apoi, prostii sunt monumente naturale, ocrotite…)….dar, nici ei n-au argumente sa probeze ca nu e…Acum, ca traim visul lui Iohanis, poate se conving romanii ca este un cosmar pentru ei…

    • Nu cred ca vor indrazni sa se apropie de buza prapastiei. Dimpotriva, nu sunt atat de prosti sa nu stie ca malul e firav si ca se poate prabusi cu el. Planul lor este sa induca teama cu propria noastra temere, nu cu demersurile lor. Cam cum a reusit securitatea in anii ’80, fara sa faca mare lucru, nimeni nu misca in front doar de teama ca secu o va face.

     • Sunt exact atât de proști cât să nu realizeze ce nu se face, exact cum a făcut Securitatea în anii ’80.

      S[ vedem acum la ce ne folosesc facilitățile fiscale acordate firmelor SRI din domeniul IT și cum vei mânca tu produse IT cu ceai.

     • Stii ce-au scapat ei din vedere?! Exact valul de votanti care gaureste vamile…Te-ai fi gandit ca au invatat lectia aglomerarii de dupa Colectiv, cand hoarda de „suporteri” hraniti si crescuti de Oprea si „interesul national” s-a intors fix impotriva celui ce i-a fatat…toata panarama din Piata Victoriei, incercarea de lovitura de stat (dupa recunoasterea CTP-ului) din 10 August s-au bazat pe nucleul violent al galeriilor (din ce-am vazut eu, suntem unici in lume, fara forbal, doar ultrasi), ori, odata demitizata imaginea diasporezului salvator economic si iluminat politic, in conditiile in care guvernul asta e pus pe taieri masive (sa repare „derapajele” sociale ale PSD-ului), frustrarea si nervozitatea astora va creste si vom avea exact ce-si doreau radicalii votanti PSD – motorul revoltei…eu abia astept sa vad cum le vor ordona galbenosii jandarmilor sa „evacueze piata”

 2. Nenorocirea e că, pârghiile conferite de Starea de Urgență, au fost gândite pornind de la
  premiza că țara e o Țară, și ca are un Președinte și un Guvern din oameni normali.
  Ori acum, parcă am fi în metafora cu ”maimuța cu briciul în mână” – dacă nu chiar mai rău…

  Subscriu la toate temerile exprimate în sensul că, ”actualii”, vor folosi din plin Starea de
  Urgență în scopuri de clan, spre jefuirea finală a țării, plus punerea ”pumnului în gură” fără,
  nici o posibilitate de ripostă, de nici un fel și din partea nimănui.
  Intern, orice ”opoziție” e ”de formă” sau ascuns părtașă la jaf, iar Extern, ”Partenerii” vor
  ”închide ochii” întrucât preocuparea majoră le va fi recuperarea a propriilor pierderi.
  Pe seama ”proștilor” și cu ajutorul trădătorilor, se‘nțelege!
  Despre responsabilități, nu cred că mai e cazul să vorbim…

 3. Respect pentru articolul dlui Romosan. Si pentru decizia postarii.

  Si eu cred ca testul suprem in situatia actuala este testul la „solidaritate”. Daca iese pozitiv, romanii vor uita ca suntem divizati deja in doua tabere, in speciali, adica „ei” si familiile lor, si „ordinari”, adica restul prostimii.

  Daca iese negativ, nu e deloc bine. Actualul establishment risca sa piarda sprijinul celor care au manifestat in iarna lui 2017 si sa cada in grija nationalistilor, polulistilor si „stangii”.

  Autoritatile vad ca nu inteleg testul. Doua avioane (sau doua zboruri cu acelasi avion, dupa buget, deh) ale MAPN au adus in tara un mare numar de 17 cetateni din cei cca 1 million aflati in Italia izolata. Fireste, toti lucreaza la stat sau sunt membri de familie ai celor care lucreaza la stat. E un bun inceput, speram sa continue ca s-a ieftinit petrolul.

  • Singura prioritate a PDL a fost întotdeauna mafia securistă. Despre ce autorități vorbești? Pionii guvernamentali au direcții clar trasate și ordine de îndeplinit.

   Ce sprijin? Doar propagandă, milionul de zilieri analfabeți care tocmai s-a întors și mult jaf electoral via STS, pe fondul marii MUI care a ținut electoratul acasă.

   Cât de prost să fii să votezi împotriva intereselor tale directe? Cu propagandă securistă orice este posibil. Țeapă a fost în 2008, țeapă a fost în 2009, țeapă a fost în 2014, țeapă a fost în 2019. Și de fiecare dată scenariul e același, vine FMI și începe raptul de la buget.

 4. KWI face apel la unitate! E tot ce ne va mai fi rămas; și încă nu ar fi deloc puțin, numai că,
  Unitate fără Credibilitate, e cam greu…
  Și lupul, după ce s-a văzut stăpân peste toată stâna, tot așa spunea: să ne avem ca frații!

  Ori nu vedem că noi, azi, nu mai avem nici măcar un singur Simbol, sau Valoare Naţională
  rămase neterfelite, şi care să ne unească, şi pentru care, fie ca să le omagiem, fie ca să le
  apărăm, să ne ridicăm „Toţi ca Unul”?
  Și nu ”toți împotriva tuturor” așa cum am fost asmuțiți încontinuu în ”toți anii”, sub privirile
  nepăsătoare/complice ale Intelectualilor și politicienilotr și ale Marilor Condeie ale neamului.
  (cu rare excepții, ”bruiate” din greu…)
  Unde s-a dus, și ce-am făcut cu formidabilul entuziasm popular din ’89?…

 5. Scenariu de coșmar pentru fotbal » STOP până în septembrie: „Ar putea intra în colaps! Nu se poate juca în aprilie!”

  Cotidianul The Independent a aflat mesajul transmis federației și ligii engleze după ședința COBRA, Comisia pentru situații de urgență a Marii Britanii.

  Fotbalul intră în criză. Lupta împotriva coronavirusului este departe de a se fi încheiat și veștile continuă să curgă din toate părțile. Una mai sumbră ca alta.

  Se va suspenda global
  Potrivit The Independent, nici nu ar intra în discuție să se reia competițiile în această primăvară. Nici măcar în vară! Cotidianul londonez a aflat ce telefon au primit autoritățile federației și ligii engleze după ședința COBRA, Comisia pentru situații de urgență a Marii Britanii. Un scenariu apocaliptic.

  Li s-a spus limpede că, într-o perioadă critică pentru lumea întreagă, fotbalul se va opri cel puțin până în septembrie. Se va suspenda global. „Ideea de a juca din nou în aprilie este bolnavă!”, a afirmat o sursă a jurnalului insular.

  De altfel, dezvăluie The Times, președintele forului din Albion, Greg Clarke, ar fi mărturisit și el că nu mai crede că această stagiune va fi finalizată.

  Cele trei variante pentru competițiile interne
  Marți, UEFA va organiza o videoconferință cu reprezentanții celor 55 de federații afiliate. Aproape sigur, Liga Campionilor și Europa League vor fi întrerupte, iar Euro 2020 amânat. Pentru turneul final, ar fi două soluții. În această iarnă, cum anunță Daily Telegraph, sau în 2021.

  Se estimează că toate campionatele vor fi blocate, rămânând în așteptare. Pentru competițiile interne, The Independent prezintă trei direcții:

  Se vor relua imediat cum amenințarea COVID-19 va dispărea și vor fi încheiate pe teren, chiar dacă acest lucru ar însemna să pătrundă în perioada destinată sezonului viitor;
  Să fie încheiate definitiv, respectând clasamentele actuale;
  Să fie anulate, pur și simplu. Să nu se țină cont de ele.

 6. Atentie! Viermusul sekurici Lucovid Orban cel Mic se adreseaza poporului…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998