CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Inceputul haosului: politia si armata ies in strada

0 comentarii / 1500 vizualizări / 30 august 2010

Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual, organizaţie reprezentativă a peste 50.000 de salariaţi din Ministerul Administraţiei şi Internelor, va organiza, la începutul acestei toamne, cea mai puternică mişcare de protest a sindicatelor sale, a declarat Marin Gruia, preşedintele FSNPPC.

Potrivit liderului sindical, poliţiştii vor bloca, pentru câteva zile la rând, principalele activităţile ale sistemului, conform votului primit de la majoritatea sindicaliştilor.

‘Pentru populaţie blocarea serviciilor poliţieneşti, chiar de către poliţişti, va fi o situaţie fără precedent. Colateral evenimentului, o mare parte din şefii MAI vor fi făcuţi răspunzători pentru protestul personalului’, mai spune Gruia.

Despre această acţiune naţională, FSNPPC a informat, din timp, autorităţile Statului şi a solicitat începerea unui dialog cu partenerii sociali capabili să detensioneze criza. În acest scop, a fost trimisă, în 30 iunie 2010, o scrisoare Preşedintelui României, Traian Băsescu. Prin scrisoare se solicita o întâlnire de lucru, pentru informare şi mediere.

În motivarea solicitării dialogului se vorbea despre furia crescândă a poliţiştilor, legată de diminuările salariale pe care aceştia urmau să le suporte, în condiţiile incompatibilităţilor specifice Statutului poliţistului. Un alt subiect al dialogului ar fi fost cooperarea pentru diminuarea abuzurilor care au deteriorat grav relaţiile de muncă din MAI.

Gruia susţine, conform Agerpres, că, în 21 iunie 2010, FSNPPC trimisese o scrisoare asemănătoare către CSAT, al cărui preşedinte este tot Traian Băsescu, autoritatea supremă care decide şi problemele de siguranţă şi ordine publică, dar acesta nu a furnizat însă nici un semnal.

În opinia sindicaliştilor, faptul că de la data expedierii scrisorilor către CSAT şi, direct, către Preşedinte şi până acum s-au scurs două luni de zile, fără ca FSNPPC să primească un răspuns, conform O.G.nr.27/2002, privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, îndreptăţeşte poliţiştii să considere atitudinea preşedintelui Traian Băsescu drept o dublă acceptare tacită, de la cel mai înalt nivel, pentru protestele lor naţionale care acum se află în plină pregătire.

Reamintim că mișcări de protest similare sunt pregătite intens, conform relatărilor presei, și de către organizațiile militare, care preconizează, între altele, transformarea zilei de 25 octombrie, sărbătoarea Armatei, într-una a protestelor majore, inclusiv cu aruncarea caschetelor, în semn de protest, în curtea Cotrocenilor.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998