CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Incredibil, dar adevarat: Dupa 32 de ani, tanti Leana e tot savant de renume mondial

4 comentarii / 2991 vizualizări / 22 decembrie 2021

La 32 de ani de la execuție și de la demascarea publică a imposturii sale academice, Elena Ceaușescu încă își păstrează onorurile obținute de la academii și edituri din străinătate, care refuză, deocamdată, să o deposedeze de titlurile înalte, în pofida solicitărilor venite din România, scrie The Guardian în ediția de azi.

Cercetătorii români au cerut editurilor academice să elimine numele Elenei Ceaușescu din aproape două duzini de lucrări științifice și cărți publicate în mod fraudulos ca fiind ale ei, la mai bine de 30 de ani după ce a fost executată. Mai mult, cercetătorii spun că unele dintre lucrările ei sunt încă citate și accesate, chiar dacă ea era praf și pulbere în materie de învățătură.

Ei doresc, de asemenea, ca titlurile onorifice, premiile și doctoratul Elenei Ceaușescu să fie revocate, iar instituțiile care au onorat-o – inclusiv Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie și Politehnica din Centrul Londrei (acum Universitatea Westminster) – să-și retragă recunoașterea și să admită faptul că ea a avut o carieră falsificată. Nici doctoratul ei nu a fost vreodată retras în România, deși se știa că nu ea l-a făcut, scrie The Guardian.

Chris Isloi, cercetător în neuroștiință și psihologie, din Londra, și Andrei Dumbravă, medic și lector superior la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, au inițiat un apel pentru corectarea dosarului științific. Dar Isloi spune că se dovedește dificil „din moment ce niciun editor academic nu și-a conceput vreodată regulile de publicare anticipând că un autor ar putea fi soția analfabetă a unui dictator comunist”.

Prestigiul științific al Elenei Ceaușescu, chiar avînd în spate toate resursele statului român, nu ar fi putut atinge dimensiuni internaționale fără ajutorul publicațiilor, instituțiilor și liderilor politici occidentali, mai scrie publicația britanică.

„Faima ei internațională a fost susținută prin forțarea chimiștilor români să scrie lucrări, dintre care unele au fost publicate în reviste internaționale, precum și o carte care a fost tradusă în engleză și publicată de Pergamon Press, un editor academic britanic foarte cunoscut”, spune Isloi.

Acea carte – bazată pe doctoratul lui Ceaușescu – a fost publicată de Pergamon sub titlul ”Polimerizarea stereospecifică a izoprenului” și poartă o prefață a chimistului britanic laureat al premiului Nobe,l Dorothy Hodgkin, care a scris: „Nu posed suficiente cunoștințe tehnice în domeniu pentru a putea oferi o evaluare științifică obiectivă a conținutului acesteia”.

Pergamon, care era deținută de Robert Maxwell, a publicat și biografii laudative ale mai multor lideri ai blocului estic, inclusiv una despre dictatorul român intitulată: ”Nicolae Ceaușescu: Constructorul României moderne și om de stat internațional” (1983).

În 1991, cu câteva luni înainte de moartea sa, Maxwell a vândut Pergamon gigantului editorial academic Elsevier, unde cele două cărți ale Elenei Ceaușescu sunt încă disponibile. Lucrarea ei este disponibilă și prin editurile Taylor & Francis și Wiley.
Articole sub semnătura ei au apărut în publicații precum ”Journal of Macromolecular Science” și ”Journal of Molecular Catalysis”.

În scrisoarea lor către Elsevier, trimisă pe 10 decembrie, Teodorescu, Isloi, Dumbravă și colegii lor numesc comportamentul lui Ceaușescu „un act brutal de deturnare intelectuală”.
Cereri similare au fost trimise lui Wiley și Taylor & Francis. Un purtător de cuvânt al lui Wiley a spus: „Luăm foarte în serios toate acuzațiile de abuz de autor și le mulțumim persoanelor care ne-au adus acest lucru în atenție”.
De asemenea, coautorii cer ca 36 de brevete înregistrate pe numele Elenei Ceaușescu la Oficiul European de Brevete să fie retractate.
Deocamdată, însă, pînă la finalizarea anchetelor, Elena Ceaușescu își păstrează titlurile și onorurile științifice occidentale. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. E nedrept să analizăm impostura academică a „tovarășei” fără să vedem „destrăbălarea intelectuală” ce a cuprins întreaga societate, imediat „după”. Dacă am fi intrat într-o eră a cinstei și corectitudinii, a promovării valorilor reale, da, am avea dreptul să o judecăm ca pe un caz monstruos; o aberație pe care numai „odiosul regim” o putea genera etc.
  Dar, ceea ce a urmat ne arată că goana după „grade și distincții” e o „boală națională”; nu mai amintesc „fabricile de diplome”, „pseudo doctoratele” etc. Sau de cohortele de „experți în de toate”, ce au umplut ecranele televizoarelor.
  Sau de „ploaia de stele” din zona militară …
  Așa stand lucrurile, mult mai important ar fi să reflectăm asupra altei întrebări:
  – valul de ură / indignare etc. la adresa „tovarășei”, izvora dintr-o „înaltă ținută morală”, sau numai din invidia că „privilegiul parvenitismului intelectual” era „confiscat” de o singură persoană?…

  • Cred ca acum avem mai multi impostori „intelectuali”, ca nici o data in istoria tarii.Restul TOTUNA a us punctul pe i.

 2. Pai , si-atunci si-acum erau in Academia Romana , aceeasi tovarasi . Cum dracu s-o fi degradat cand taman ei au fost cei ce-au acoperit-o cu merite pe acea mitocanca din gara Rosiori care nu era in stare sa scrie corect nici formula apei !

 3. Pentru că „niște cercetători” români cer chestii imposibile. Sunt două aspecte. Lucratile si cărțile sigur conțin date și idei stiințifice valoroase, altfel nu ar fi fost publicate și răspublicate. Respectivele edituri acționează în cadrul legal, sunt drepturi de autor etc etc. Ca să retragi titluri sau lucrari trebuie sa ai un temei legal pe care il poti obtine in urma unor procese de drept civil. In rest e doar propaganda. Sigur, toată lumea stie ca nu sunt lucrarile ei, dar , in lumea civilizata asta trebuie demonstrat.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998