CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Incredibil, dar nu imposibil: SUA clocește rearanjarea Europei. Cum va răspunde Rusia?

20 comentarii / 10916 vizualizări / 29 martie 2023

Generația actuală nu a crezut că britanicii vor ieși din UE, că turbulentul Trump va deveni președintele SUA, că pandemia va ține popoare întregi prizoniere în case ori că vom avea din nou un război în coasta Europei, la opt decenii după al doilea război mondial. Și totuși s-au întîmplat toate astea. De aceea, scenariul tot mai vehiculat de la o vreme privind modificări ale frontierelor unor state europene nu trebuie ignorat. Dinspre America începe să se audă cîntecul de sirene ale redesenării Europei, ceva de-a dreptul inimaginabil pînă acum. România unită cu Moldova, Polonia cu Ucraina și cine mai știe ce alte idei. Marea întrebare e cum vor reacționa rușii?

Revista americană Foreign Policy, probabil cea mai influentă publicație în domeniul politicii externe, fondată de legendarul Samuel P.Huntington, lansează un scenariu incendiar. Anume unificarea Poloniei cu Ucraina, ceea ce ar duce la nașterea cele mai mari națiuni europene, stavila perfectă contra Rusiei. Ideea nu e o premieră. Anul trecut, după invazie, ea a fost susținută în Polonia de analiști, de figuri politice, ba chiar și președintele Andrzej Duda a invocat, de Ziua Constituției, nevoia unei ”logodne polono-ucrainene”. Alții au respins vehement teza, inclusiv cu argumente istorice.

E firească disputa, dat fiind că există multiple probleme istorice, culturale și geopolitice care ar face o astfel de unificare extrem de dificilă. În trecut, Polonia și Ucraina au avut conflicte și tensiuni în privința teritoriilor și granițelor, iar diferențele culturale și lingvistice sunt semnificative. Un proces de unificare ar necesita modificări fundamentale în ceea ce privește structurile de putere și guvernare ale ambelor state.

Subiectul a amorțit o perioadă. Dar acum, țîșnește din nou, lansată de reputata publicație americană. Și asta, într-un moment cînd tot de peste ocean se flutură ideea unificării României cu Moldova.

Ce susține Foreign Policy, într-o analiză extrem de amplă:

”Imaginați-vă, în schimb, că, la sfârșitul războiului, Polonia și Ucraina formează un stat federal sau confederal comun, fuzionând politicile lor externe și de apărare și aducând Ucraina în UE și NATO aproape instantaneu. Uniunea polono-ucraineană ar deveni cea de-a doua țară ca mărime din UE și, fără îndoială, cea mai mare putere militară a acesteia, oferind o contrapondere mai mult decât adecvată tandemului franco-german – ceva ce lipsește cu desăvârșire UE după Brexit. Pentru Statele Unite și Europa de Vest, uniunea ar fi o modalitate permanentă de a securiza flancul estic al Europei de agresiunea rusă. În loc de o țară divagantă și oarecum haotică, de 43 de milioane de locuitori, care zăbovește în no man’s land, Europa de Vest ar fi protejată de Rusia de o țară formidabilă cu o înțelegere foarte clară a amenințării rusești. „Fără o Ucraină independentă, nu poate exista o Polonie independentă”, a afirmat faimosul lider polonez interbelic, Jozef Pilsudski, care susținea o federație est-europeană condusă de Polonia, incluzând Lituania, Belarus și Ucraina, practic o recreare a comunității medievale.
Aceasta nu este o discuție fantezistă. La începutul războiului, Polonia a adoptat o legislație care permitea refugiaților ucraineni să obțină numere de identitate poloneze, oferindu-le astfel acces la o serie de beneficii sociale și de asistență medicală rezervate în mod normal cetățenilor polonezi. Guvernul ucrainean a promis că va face același lucru, acordând polonezilor din Ucraina un statut juridic special, care nu este disponibil altor străini. Cu peste 3 milioane de ucraineni care trăiesc în Polonia – inclusiv o populație importantă de dinainte de război – legăturile culturale, sociale și personale dintre cele două națiuni devin tot mai puternice pe zi ce trece” mai scriu americanii, citați de Capital.ro, tot ei amintind și precedentul unificării Germaniilor.

SUA pune, deci, pe tapet, deocamdată subtil, printr-o portavoce respectabilă, ideea construirii artificiale a unui stat nou în Europa, cu cea mai mare suprafață (exceptînd Danemarca/Groenlanda), de aproape un milion de kilometri pătrați și cea mai mare populație, cca.80 de milioane, egalînd Germania.

Ori poate tocmai egalarea Germaniei o fi miza?
Și oare rușii cum vor primi ideea?

Vom reproduce mai jos extrase dintr-un material publicat în 2015, nu mult după invadarea Crimeei de către Rusia, de revista SRI, ”Intelligence”. Un material în care erau analizate spuse ale celebrului guru rus Alexander Dughin din anii anteriori invaziei.
Mai precis, era vorba de versiunea rusă a „Marii Europe”, care includea, în viziunea lui Dughin, Blocul Vestic (Uniunea Europeană) condus de Germania şi Blocul Estic (Uniunea Eurasiatică) sub conducerea Rusiei.

”Potrivit lui Dughin, o Ucraină suverană poate deveni cu uşurinţă un centru de influenţă al Alianţei Atlantice care ar putea ameninţa întreaga Eurasie. Acest lucru justifică destrămarea geopolitică a Ucrainei în teritorii mai mult sau mai puţin autonome din punct de vedere cultural, aflate sub influenţa Moscovei sau a Europei continentale (prin care se înţelege Germania). Pentru Rusia, teritoriul cheie este coasta nordică a Mării Negre, inclusiv Crimeea. Impunerea superiorităţii Rusiei asupra acestui teritoriu ar asigura inviolabilitatea graniţelor Federaţiei Ruse, ar proteja Eurasia Centrală de influenţele Turciei „Atlantice”, ar facilita controlul asupra Bazinului Mării Negre, inclusiv asupra Bosforului şi Dardanelelor. După cum subliniază Dughin, asigurarea controlului politic şi militar total asupra coastei de nord a Mării Negre, din Ucraina spre Abhazia, ar reprezenta un aspect imperativ necesar în politica externă a Rusiei în această parte a lumii” releva publicația SRI.

Și mai puncta cel supranumit ideologul lui Putin:

”Principala sarcină a Rusiei este de a-şi asigura zona Europei continentale care se învecinează cu graniţa noastră vestică. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă Europa germană sau slavă (inclusiv ortodoxă), nu pro-americană, nici Europa anglo-saxonă, nici „cordonul sanitar”. Sectoarele germane şi ruse de influenţă ar trebui să se învecineze sau să se suprapună într-un echilibru special. Europa continentală, „zona centrală” a Europei (Heartland-ul), telurocraţia europeană ar trebui să se întindă în vestul graniţelor noastre vestice. Apoi telurocraţia rusă şi cea europeană (germană sau franco-germană) date fiind diferenţele dintre ele îşi vor consolida poziţa împotriva talasocraţiei anglo-saxone, oligarhiei financiare şi hegemoniei americane.

Acest concept nu poate fi materializat atâta timp cât există „cordonul sanitar”. Prin urmare, vom accepta doar o Polonie pro-rusă şi/sau pro-germană, o Ungarie pro-rusă şi/sau pro-germană, o Românie pro-rusă şi/sau pro-germană, o Bulgarie pro-rusă şi/sau pro-germană, o Slovacie pro-rusă şi/sau pro-germană, o Ucraină de vest (Galiţia) pro-rusă şi/sau pro-germană.

Ideal ar fi ca toate aceste ţări să fie pro-ruse, deşi este acceptabilă şi orientarea pro-germană (pentru susţinătorii opţiunii europene). Absolut inacceptabile sunt orientările anglo-saxone, pro-americane, atlantice, talasocratice şi, prin urmare, antiruse şi/sau antigermane. Potrivit acestui concept, avem pe de o parte Rusia şi, pe de altă parte, Europa (Germania) – ca o alianţă a două zone centrale (Heartland-uri). Între aceşti doi poli continentali se întinde un mozaic de naţiuni şi ţări care înclină către un pol sau celălalt”.

Proiecțiile lui Dughin păreau fantezii înainte de 2014.

Dar anii au trecut și vedem că Rusia face pași serioși înspre schimbarea arhitecturii europene și a ordinii mondiale în ansamblu, prin decuparea teritoriului ucrainean și nu numai.

Din această perspectivă, mai putem eticheta drept fantezie ceea ce ar fi planul exact invers, schițat de SUA, de contracarare a Rusiei prin unificarea Ucrainei cu Polonia, eventual a României cu Moldova, pentru a se crea în Est un cordon de protecție a Europei euroatlantice și a se tăia legătura Moscovei cu Berlinul? Și ce costuri ar putea reclama asemenea plan american, fiind limpede că Rusia nu ar ceda lesne?

Trăim vremuri complicate în care nimic nu mai seamănă cu ceea ce a fost după războaiele mondiale, cînd părea că lumea s-a ”așezat” și marile tensiuni globale s-au potolit.
Așa că va trebui să urmărim cu maximă atenție idei precum cele din Foreign Policy; s-ar putea ca generația actuală să trăiască și redesenarea Europei sub penelul rușilor și al americanilor, în moduri inimaginabile cîndva. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

20 Comentarii

 1. Aceasta unire – Polonia cu Ucraina – aminteste de vechiul areal administrat pentru evrei de Kahal (Uniunea Polono-Lituaniana, cum i se si spune in articolul de pe Foreign Policy), cu centrul in Galitia, administrare evreiasca transfrontaliera interzisa apoi mai ales de rusi, dar prefigurand ordinea globala de azi.

 2. Intrebarea e daca sua vor mai exista suficient timp ca sa-si puna ”ideile” in practica.
  Aceeasi intrebare despre Israel .

 3. „Kahal or Qahal. A Hebrew term meaning ‘assembly’ or ‘community’ referring to the autonomous governments of Jewish communities in the Polish-Lithuanian Commonwealth” (uniunea Polonia-Ucraina pomovata acum).
  „In the 16th century, Jewish communities in the south of the Polish–Lithuanian Commonwealth began to set up new kahals to administer tax collection.”
  https://en.wikipedia.org/wiki/Qahal

 4. Unirea ucrainei cu Polonia inseamna pierderea teritoriilor romanesti + Romania intra sub bocancul hegemonic polonez, ceea ce pentru Romania inseamna Rusia 2.0 + upgrade.
  Pe noi ne calareste Ucraina ASTAZI in conditiile in care este decupata de Rusia si distrusa, voi va dati seama ce o sa fie pe noi daca astia se unesc cu Polonia?
  Decat asa ceva, mai bine facem ca Ungaria si ne construim alianta cu China ca sa ne salvam de rusi si de nationalismul nazist ucrainean.

 5. Chiar și Napoleon, în contextul „anul 1812”, primea „oferte de bune servicii” din partea „veșnicilor anti-ruși”: Polono-Balticii, plus cei ce azi se numesc Ucraineni. Știindu-le bine trecutul, precum și ambițiile și „năravurile”, replica lui Napoleon a fost una pe cât de tăioasă, pe atât de realistă: nu trebuie permisă alunecarea într-un război în care să nu mai ai cu cine încheia pacea.
  [Mai trebuie amintit și faptul că, tot prin această „zonă”, era și „nucleul activ” al luptei „Sfântului Scaun” pentru „îndreptarea schismaticilor Ortodocși” – adică lupta pentru Expansiunea Vestului spre Est, luptă de care nici noi nu am fost scutiți…]
  Ori, „Americanii” (adică cei ce au capturat Statul ”USA”, se-nțelege !), destul de „simpluți” când vine vorba de „subtilități” geopolitice (adică lucrând „din topor”), n-ar fi de mirare să creadă că „dau lovitura” cu astfel de aranjamente, care, în fond, nu sunt decât o „ciorba reîncălzită”.
  Oricum, pentru ei riscurile sunt de ordin secundar, toată „nebunia” ce va să iasă căzând în capul „Europei” – ceea ce, e tot mai vizibil că asta și vor.
  Rămâne de văzut cum vor reacționa Rușii, dar, pe cum merg lucrurile, înclin să cred că au învă-țat și ei ce primești de la „cel pe care nu-l lași să moară”, mai ales când și-o face cu mâna lui.

  • Rusii vor fi de acord cu o dezmembrare a Ucrainei. Occidentalii isi iau bucata lor, Rusia bucata ei.

   Articolul FP oricum incalca toate principiile si toata propaganda occidentala despre granite recunoscute international si dreptul international.
   Practic, FP a ajuns la vorba lui Dughin si a Rusiei, sigur, spusa in felul lor, progresistoid-americanesc cu idei fixiste si vetuste de secol 19 de tip „cordon sanitar”.

 6. Polonezii au de multe secole ambitii imperiale insa de fiecare data si-au luat-o peste bot.Au avut multa vointa ,nema putirinta.Ultima oara in 1939.In aroganta lor sigur au uitat ca in acele vremuri grele pentru ei Romania le-a salvat tezaurul ,elitele politice si intelectuale.Romania a fost pedepsita pentru asta cu asasinarea unui premier,Armand Calinescu ,dictatura lui Antonescu si Diktatul de la Viena,Asta trebuia sa ii aminteasca analfabetul Ciuca ,cine ma-sa l-a facut pe boul asta general,arogantului premier polonez.Asta e ,n-avem cu cine.Nici poporul nu e mai breaz.

  • Imi cer scuze, dar occidentalii, in istorie, intotdeauna ne-au dispretuit, ne-au folosit, ne-au umilit si au comis nedreptati faraonice asupra noastra. Nu au avut nevoie de scuze pentru asta, ci pur si simplu au fost si sunt niste jigodii animalice imputite.

   Va reamintesc ca din secolul 10 Europa de Vest, prin varii forme, ca era Vaticanul, Teutonii, Regatul Ungariei (prin primul rege catolic Istvan) etc au finantat campanii de genocidare, de crestinare, de mutare a populatiilor si de colonizare in Estul Europei, cum ar fi asupra Prusiei (stat populat de o etnie baltica eradicata din istorie din motive religioase), asupra statelor Baltice, Nordice si in Romania asupra statelor romanesti si populatiilor romanesti.

  • Motivele legionarilor au fost clare şi juste, şi chiar de ar fi fost şi alte motive să fie eliminat, acestea sunt doar teorii neprobate, diversioniste, promovate de cei care vor să acopere crimele regimului slujit de Armand Călinescu.
   Armand Călinescu, premierul criminal al României, a fost pedepsit prin executare pe 21 septembrie 1939 de către un grup de 8 legionari care au tras asupra sa 20 de gloanţe.
   Cauza e foarte clară: Regele Carol al II-lea îi dăduse lui Armand Călinescu, pe când acesta era doar ministru de Interne, ordinul de a lichida mişcarea legionară, forţa politică principală a ţării. Armand Călinescu avea pentru aceasta linia sa de poliţişti-asasini pe poziţie, astfel încât aceştia au primit ordinul să-i omoare pe legionarii de top.
   În a doua jumătate a lunii aprilie 1938, se fac sute şi mii de arestări printre legionari. Ziarele de la 29 aprilie 1938 anunţau că „Peste 300 de arestaţi vor fi judecaţi în timp de trei zile“.
   O grindină de calomnii şi insulte cădea asupra Mişcării Legionare şi apăreau documente false şi acte măsluite menite să justifice aceste calomnii. Prin această imensă campanie se vădeşte că Mişcarea Legionară era stăpâna de fapt a spiritului ţăii, în toate categoriile sociale.
   După inscenarea unor mari procese fãrã nici o acoperire legală, Corneliu Codreanu şi fruntaşii Legiunii au fost întemniţaţi pentru… calomnie, considerată faptă penală. Conform planului, în noaptea de 29-30 noiembrie 1938 sunt asasinati prin strangulare Corneliu Codreanu şi 13 camarazi ai săi, comandanţi legionari, cu toate, că fiind condamnaţi, puterea era obligată să le asigure securitatea şi viaţa. Mişelescul gest a umplut de revoltã opinia publicã românească.
   Pretextul lui Armand Călinescu: Asasinarea Căpitanului Codreanu şi a camarazilor săi ar fi survenit unei tentative de evadare a acestora. Ca într-un ritual ciudat, întreaga conducere legionară fusese însă omorâtă prin spânzurare. După ce sunt ucişi astfel, legionarii sunt împuşcaţi pentru a se „demonstra” fuga de sub escortă. Numai că proşti sau grăbiţi, poliţaii i-au îngropat cu ştreangul de gât, astfel încât întreaga înscenare va ieşi la lumină câţiva ani mai târziu.

   • Dar ca şi acum, cum fac alde Aurescu, cu alte vorbe însă, legionarii care au aplicat pedeapsa lui Armand Călinescu au fost făcuţi degrabă un fel de… putinişti, căci regele Carol II, criminalul numărul unu, avea să spună imediat, manipulator: „această faptă… se vede clar că este vădită inspiraţie străină. Sunt tipice metode teroriste slave“.
    Inventarea de alte motive a început atunci, deci, de la criminalul rege Carol II şi e continuată şi azi de tot felul de diversionişti ticăloşi, care astfel ascund crimele regimului de atunci împotriva mişcării legionare, ca şi când aceste crime nu au existat.

   • Maiestatea Sa Regele Carol a încercat din răsputeri stârpirea mișcării legionare, ca fiind cozi de topor a Germaniei naziste, el ținând sa avem precum Polonia garanțiile Franco – Engleze, la care România legionara și fără regele sau de drept, a renunțat făcând posibila alianța României cu Germania nazista și toate repercusiunile ce au decurs din aceasta. Ar merita analizat mai indeaproape rolul avut de Regele Carol al II-lea, ce este improscat, nemeritat cu noroi de extremistii cu ambele valente: fascistii si comunistii. Practic Monarhia Romaneasca a incetat sa mai existe in 1940, cand Regele Carol a fost dat jos, calcandu-se practic orice lege si Constitutie. Punerea Generalului Antonescu, ca si Sef de facto al Romaniei, areprezentat practic unul din cuiele din cosciugul Romaniei in cel de al II-lea Razboi Mondial si al consecintelor traite de inaintasii nostrii dupa 1945.

    • E pe invers totul la tine, perversule agramat.
     Instalarea lui Carol al II-lea ca rege a fost o încălcare totală şi a legii şi a decenţei. Un aventurier care şi-a părăsit familia și a rămas în străinătate în decembrie 1925, renunțând la tron și trăind sub numele de Carol Caraiman în Franța, în desfrâu cu evreica Elena Lupescu, o curvă cu mulţi bărbaţi la activ. Un hoţ, un aventurier şi un criminal care ne-a lăsat pe cap o altă pramatie parşivă şi hoaţă, pe „pris Pol”, nepotul bastard Paul Lambrino, care s-a pus şi el pe furat România pe rupte, dar după 1990, fugind şi acum de binemeritata pedeapsă la care a fost condamnat.
     Regele Carol II a fost nu doar un criminal pentru puterea sa personală, ci şi un ticălos care în 1940 a acceptat fărâmițarea României Mari ca urmare a pactului dintre Germania și Uniunea Sovietică, situație ce a avut efecte dezastruoase asupra reputației lui ca monarh al României.

 7. O uniune Polonia – Ucraina cu capitala la Kiev. Au pus-o polonezii

 8. Anul trecut, cand rusii spuneau ca polonezii au un plan de a lua o parte din ucr, polonezii si altii au sarit ca arsi, ca ” nici vorba !”.

 9. POLONIA O SA SE UMPLE DE NECAZURI CU UCRAINA SFARTECATA, SARACITA SI JEFUITA DE NEAMUL LUI BIDEN. DAR CUM S-A UMPLUT DE MASINI LUXOASE SI UCRAINIENI BOGATI, O SA SE UMPLE SI CU PADUCHII AMERICANILOR. LA CE SE PETRECE IN S.U.A. AR TREBUI SA SE TINA DE BIDINEA, CA RUSII LE-AU LUAT SCARA SI XI ARE SI EL CAMERA ASCUNSA PORNITA! AMERICA MOARE SI NICI NU ISI DA SEAMA!

 10. în frunte cu B’nai B’rith, masoneria evreiască cu sediul central în SUA.
  Astfel, cine urmăreşte web-site-ul ministerului (mae.ro), poate afla despre dis­cu­ţi­ile sistematice prin care Afacerile Externe române dau raportul către organizaţiile evre­ieşti, precum în videoconferinţa „Între­vederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu reprezentanţii principalelor organizaţii internaţionale“ din 30 septembrie 2020, când B. Aurescu a angajat România faţă de organizaţiile evreieşti într-un „exerciţiu tradi­ţional de consultare“ cu şefimea evreiască, care ar avea loc înainte de fiecare întrunire a adunării generale a ONU, pentru ca România să ştie ce poziţii internaţionale să adopte spre a fi pe placul iudeo-sionismului global şi al Israelului.

  Organizaţiile evreieşti care îi fac temele lui Aurescu sunt (conform comunicatului MAE): B’nai B’rith International (masoneria evreiască), World Jewish Congress (cea mai puternică organizaţie iudaică globală, un fel de nou Qahal – guvernarea antică evreiască extinsă la nivel mondial), Anti-Defamation League (un fel de Gestapo agresiv global al iudeo-sionis­mu­lui, creat de masoneria evreiască), Conference of the Presidents of Major Ame­­ri­can Jewish Organi­za­ti­ons (a marilor lideri ai evreilor din SUA), National Coa­lition Suppor­ting Eurasian Jews (a inte­re­se­lor evreilor din spaţiul rusesc, adică ale khazarilor) şi World Jewish Resti­tu­tion Organisation (organizaţie înfiinţată în 1993 la Ierusalim şi con­dusă de „pri­e­tena“ şi dirijoarea politi­ci­enilor români, Colette Avital, isra­e­lianca cu origini în România, care cere de la ţările fost „comu­nis­te“, din estul Europei mai ales, pământ pentru evrei, dar şi „compensaţii“ băneşti şi pensie pentru evreii care „au supravieţuit Holo­ca­us­tului“, pensii pe care România deja le acordă de mai mulţi ani, pe bază de cerere, nu de dovezi ale „persecuţiei“).
  – .-
  Comunicat de presă al ministerului de Externe român din 24.09.2021 confirmă că înainte de fiece întrunire a ONU, Aurescu primeşte instrucţiuni de la acest Kahal despre cum să acţioneze România:
  „Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 23 septembrie 2021, o întrevedere cu reprezentanţii principalelor organizaţii internaţionale evreieşti – B’nai B’rith International, World Jewish Congress, Conference of the Presidents of Major American Jewish Organizations, National Coalition Supporting Eurasian Jews și World Jewish Restitution Organization. Întrevederea s-a desfășurat în marja participării șefului diplomației române la lucrările celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. “ (mae.ro: „Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu reprezentanții principalelor organizații evreiești internaţionale, în marja AG ONU“)

 11. Acest colos prefigurat de americani și la care pun umărul în mod idiot și (in)conștient aproape toți guguștiucii politicii de pe malul Dâmboviței se va prăvăli peste neamul nostru românesc mai rău decât au făcut-o rușii și turcii in toată istoria noastră!

 12. oricum ROMANIA va fi cea care nu-si va recupera nici un fel din teritoriile pierdute,pentru ca nu avem la conducere oameni capabili

 13. „Imaginați-vă, în schimb, că, la sfârșitul războiului, Polonia și Ucraina formează un stat federal sau confederal comun, …”
  – A nu se trece cu vederea aceasta precizare importanta: LA SFARSITUL RAZBOIULUI! Sa asteptam deci sfarsitul razboilui si numai dupa aceea vom afla cum vor arata reconfigurarile respective. Daca vom mai fi in viata.

 14. Pe bune: mi-l imaginam pe autorul articolului un baiat hazos, atat. Asta dupa formularile spontate, spirituale, de pe facebook. Paragrafele finale ale articolului ma determina insa sa-i acord tot respectul, ca profund analist politic. Repet: chiar pe bune!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998