CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Incredibil: in 20 de ani, Romania a exportat 400 de poduri Golden Gate

0 comentarii / 1715 vizualizări / 22 octombrie 2012

Deși pare de necrezut, una dintre cele mai spectaculoase afaceri post-decembriste a statului român a fost exportul de fier vechi. În mare măsură, materia primă a provenit din fostele combinate comuniste, mîndria industriei ceaușiste, iar cantitatea totală exportată ar fi fost suficientă pentru construcția a 400 de poduri suspendate precum legendarul Golden Gate din San Francisco. Din păcate, grosul acestor exporturi s-au făcut la negru, fără ca statul să beneficieze prea mult de pe urma lor.

Dezvăluirile privind exportul de fier vechi au fost făcute de deputatul PSD Andrei Sava, într-o declarație politică susținută în parlament: ”Anual, peste 2 milioane de tone de deşeuri metalice sunt exportate din ţara noastră, cel mai important punct de ieşire fiind Portul Constanţa. Numai în 2010, prin punctul Constanţa s-a derulat 93,81% din traficul total. Potrivit datelor Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, traficul total de fier vechi a crescut cu 61,88% în perioada 2005-2010.
De la Revoluţie şi până astăzi, au ajuns la export peste 30 de milioane de tone de deşeuri metalice, în valoare de peste14 miliarde de euro(…) O mare parte dintre privatizările făcute în ultimii 22 de ani au avut drept unic scop vânzarea la fier vechi a celor mai multe dintre utilajele dobândite de noii proprietari. Cea mai mare parte a utilajelor şi instalaţiilor a fost dezmembrată, tăiată bucăţi şi vândută drept fier vechi. Însă, numai o parte din fierul scos din zonele industriale figurează în acte. Marii păpuşari ai privatizărilor din industria românească au acaparat fabrici şi au făcut uz de toate armele pentru a le duce la fier vechi. Pentru că acţiunea se petrece pe domeniul privat şi nicio autoritate nu cântăreşte efectiv transporturile care ies de pe porţile uzinelor, hale imense şi clădiri au fost desfiinţate la propriu.

Legislaţia care reglementează activitatea centrelor de colectare a fierului vechi este extrem de permisivă în ceea ce priveşte documentaţia care trebuie întocmită de achizitori. Din acest motiv, solicit Guvernului să reactualizeze normele metodologice privind regulile de achiziţie a fierului vechi, acestea necesitând să fie mult mai stricte faţă cele stipulate în prezent” a declarat deputatul PSD. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998