CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Incredibil: Institutul Cultural Roman din Londra, condus de o fosta securista

0 comentarii / 3769 vizualizări / 2 martie 2010

Institutul Cultural Român, condus de Horia Roman Patapievici, se dovedește o pălărie excelentă pentru foști securiști, însărcinați cu promovarea imaginii României în lume.

Ultimul exemplu este cel al Gabrielei Massaci, care a fost trei ani de zile, între 2006-2009, director al ICR Londra și care apare în evidențele CNSAS drept colaborator al Securității infiltrat, în 1989, la ambasada britanică din Londra.
Situația e de-a dreptul incredibilă: regimul Băsescu a trimis la Londra exact acea persoană care, înainte de Revoluție, avea misiunea să spioneze personalul străin al ambasadei britanice; chiar nu se găsea altă țară, ne-am putea întreba, pe bună dreptate? Potrivit siteului ziuaveche.ro, în momentul racolării de către Direcția a treia a Securității, de Contraspionaj, Gabriela Massaci lucra în cadrul Bibliotecii Naționale de Stat, ca referent pe spațiul Anglia. Numele conspirativ de colaborator a fost Alexandra. În notele informative, Gabriela Massaci prezenta Securității lista invitaților la diferite dineuri sau evenimente organizate de ambasada Marii Britanii, aducea la cunoștintă ofițerilor contactele dintre cetățenii români și cei străini, acordînd o atenție sporită schimbului de reviste sau alte materiale considerate compromițătoare. Pe lista celor care nu erau scăpați din vedere se numărau ambasadorul și alți diplomați englezi. În doar cîteva luni, Gabriela Massaci a furnizat aproximativ zece note informative ofițerilor de Securitate, activitatea sa fiind ”întreruptă” de revoluția din 1989. Ulterior, după cum se vede, ea a fost glorios recuperată de regimul Băsescu și trimisă să reprezinte România în lume pînă anul trecut, cînd s-a retras din funcție, la doi ani după ce MAE a cerut CNSAS verificarea sa. CNSAS a trimis dosarul Gabrielei Massaci Curții de Apel. (B.T.Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998