CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Incredibil: PNL, pe urmele PCR in falsificarea istoriei

2 comentarii / 5907 vizualizări / 29 iunie 2012

În timp ce opinia publică e direcționată spre scandaluri politice ieftine și interminabile, în afara luminii reflectoarelor se petrec evenimente halucinante, amintind de cea mai neagră perioadă a erei comuniste. Mai precis, un proaspăt ministru al Culturii arată cum se pune capac, cu explicații în doi peri de care ar fi fost mîndru și Ceaușescu, unuia dintre cele mai ambițioase proiecte științifice ale momentului, care ar fi putut avea contribuții majore la așezarea istoriei naționale pe baze oneste.

Cum se știe din relatările media, zilele trecute a fost demarat un amplu proiect științific, de inestimabilă importanță cultural-istorică, prin care urma să se preleveze mostre de ADN de la o serie de domnitori români din neamul Basarabilor, care să fie duse spre analiză la laboratoare de prim rang de peste hotare.

Scopul proiectului este clarificarea, odată pentru totdeauna, a unei ipoteze cruciale, potrivit căreia mari domnitori ai istoriei noastre au origini cumane, popor asiatic din familia turcilor.

Proiectul prevedea săpături la Biserica Domnească din Curtea de Argeş, dar şi în alte situri istorice, precum cele de la mănăstirile de la Cozia, unde este înmormântat Mircea cel Bătrân, Arnota, unde se află rămăşiţele lui Matei Basarab, Mănăstirea Dealu de lângă Târgovişte, unde a fost îngropat capul lui Mihai Viteazul (1593 – 1601) şi mănăstirea Curtea de Argeş, unde este înmormântat Radu de la Afumaţi.

„Proiectul este amplu şi vizează toţi domnitorii români din ultimii 1500 – 2000 de ani. Primul dintre ei este Vladislav I, cunoscut ca Vlaicu Vodă, din familia Basarabilor, care prin tradiţie îşi are originea în Ţara Românească, potrivit istoricilor, de la Radu Negru. Unii cercetători însă au început să-i atribuie o probabilă origine cumană, un popor originar din Asia. Vrem să punem adevărul istoric în drepturile sale legitime”, a declarat Alexandru Simion, cercetător la Academia Română, citat de RTV.

Un demers salutar al savanților momentului, menit să pună ordine într-o istorie națională mult prea sfîrtecată și falsificată de interesele politice – nu doar în ultimii 60 de ani – și care e scrisă mai mult pe speculații subiective decît pe baza unor probe științifice de necontestat.

Bună sau rea, convenabilă sau mai puțin convenabilă, e istoria noastră, și trebuie să ne-o asumăm.

Raportat la tentative grosolane de mistificare a istoriei care continuă chiar și azi, vezi cazul filmulețului stupid despre daci realizat de marii ”specialiști” Napoleon Săvescu(dentist), Mircea Chelaru și Niculae Spiroiu(ofiteri), proiectul inițiat de Ministerul Culturii este demn de toată lauda și merita tot sprijinul necesar.

Din păcate, el a fost, din nou, sacrificat pe altarul intereselor politice. Noul ministru al Culturii, liberalul Puiu Hașotti, istoric de profesie – culmea ironiei! – a oprit prelevarea de mostre ADN cu un argument demn de cel atribuit de legendă califului Omar, pentru incendierea bibliotecii din Alexandria (”Dacă e adevărat că toată înțelepciunea lumii e în Coran, nu avem nevoie de bibliotecă, iar dacă nu, trebuie să facem să nu se afle asta”).

„Poate că pentru ştiinţă ar fi importantă prelevarea de ADN, dar, din respect pentru ceea ce au reprezentat domnitorii Ţării Româneşti, nu pot fi de acord cu prelevarea de ADN. Este important că aceşti domnitori au marcat istoria naţională şi prea puţin important dacă au avut sau nu o ascendenţă cumană.” a declarat proaspătul ministru.

Comentariile sunt de prisos.

Rămîne, deci, pe mai departe ca istoria României să se întocmească pe bază de simpozioane pseudo-științifice și, eventual, de teze de doctorat. Fie ele plagiate ori ba. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Din capul locului vreau sa zic ca nu sunt imopvrita testarilor ADN.Daaar, cum se zicea mai sus, nu trebuie confundata asa zisa origine a respectivului subiect cu originea noastra . Mai incolo, aceste origini ale mostrelor ADN sunt oarecum confuze si mai ales pot crea confuzie.Sa zicem ca eu mi-as face un test ADN si ar reiesi ca am un ADN considerat strain dar batranii mei se stiu din mosi stramosi locuitori de pe dealurile de langa Apuseni. M-ar face asta cuman sau caucazian ? Desigur candva mai demuuuuult vre-un navalitor din asta o fi stricat o capita de fan cu vre-o stra stra stra bunica, te face asta strain de pamantul pe care te-ai nascut?Aceste teorii trebuiesc tratate cu maxima prudenta pentru ca pot da apa la moara unor oameni suparati pe istoria noastra care ne ofera legitimitate.

  2. de-a dura lex, cred ca e fostul misnrtiu, cel de dinainte de Hassoti. Corect, probele de ADN atesta originile persoanelor respective dar ei sunt priviti ca intemeietori ai statelor medievale, deci se considera ca prin existenta lor stau la baza statelor medievale romanesti.Ovidiu, daca poti te rog sa re-boldezi faptul ca Neagu Djuvara e liberal, consider ca e relevant in discutie. Cu alte cuvinte n-ar fi fost rau daca domnul Hassoti l-ar fi intrebat si pe domnul Djuvara ce crede, macar prin prisma unei autoritati de necontestat in domeniul istoriei a celui di urma.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998