CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9725 RON UP | 1 USD = 4.5419 RON UP | 1 GBP = 5.7376 RON UP

Incredibil: presedinta Ungariei, discurs secesionist pe pamintul Romaniei

12 comentarii / 6204 vizualizări / 21 mai 2022

Aflată în România, într-o vizită care încalcă toate cutumele diplomatice, președinta Ungariei, Novak Katalin, vorbește într-un discurs rostit azi la inaugurarea statuii unui principe maghiar în capitala Marii Uniri, Alba Iulia, despre ce pot face maghiarii din Ardeal pentru prosperitatea Ungariei și, în context, despre viitorul Europei Centrale. Precizare: România nu face parte din Europa Centrală, Ungaria da. Un joc politic periculos, care ar putea chiar aduce în discuție expulzarea politicianei din țară și declararea ei persona non grata.

Novak Katalin a evocat, în discursul său, personalitatea lui Bethlen Gabor (Gabriel), Principe al Transilvaniei între 1613 şi 1629:

„Bethlen Gabor ne obligă să construim prin credinţă, cu credinţă pentru perenizarea credinţei noastre. Fără încrederea în providenţa divină, munca de-o viaţă a lui Bethlen rămâne inexplicabilă şi de neînţeles, căci el, atunci, prins între doi păgâni, a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă pentru ţară (…). Cum să poţi construi dacă pe de o parte se dezlănţuie turcii şi tătarii, pe de altă parte te asupresc austriecii şi germanii şi te mai ameninţă şi ostilităţile interne? Numai cu credinţă. În ciuda tuturor relelor, această credinţă le-a dat putere celor care nu au dat bir cu fugiţii, deşi nu mai aveau nicio speranţă (…). Şi ei nu numai că au rămas în Transilvania, dar această credinţă vie, în ciuda tuturor relelor, i-a făcut să stea locului, să aibă copii, să înfiinţeze şcoli, să fie dascăli, să ţină slujbe, să cultive pământul şi la nevoie să se apere înarmaţi”, a spus preşedintele ungar.

Foarte interesantă apetența regimului budapestan și a liderilor UDMR pentru personalitatea lui Bethlen. Foarte pe scurt, avem de a face cu un personaj interesant și controversat, rege al Ungariei la un moment dat, care a bătut palma cu Imperiul Otoman împotriva Europei apusene. Un comandat de oști care a cucerit teritorii ample la vest de Transilvania, începînd cu Slovacia, și care a avut ambiția de a cuceri Viena și a detrona dinastia Habsburgilor, cu tot cu aliații lor catolici. Practic, Bethlen – care a luptat împotriva lui Mihai Viteazul în bătălia de la Șelimbăr -, a mers pe mîna turcilor împotriva Europei creștine, și se știe că turcii au avut, ei înșiși, două tentative, eșuate, din fericire, de a cuceri Europa apuseană începînd cu Viena.
Cînd președinta Novak spune că Bethlen ”a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă pentru ţară”, cu siguranță are altă țară în cap și nu România. Mai precis, o Ungarie mare, dar independentă de Austria Habsburgilor.

Nu știm dacă Viktor Orban visează să cucerească Europa apuseană, dar sigur e că are meciuri aspre cu ea, ceea ce ar putea explica fascinația sa pentru Bethlen, cel care avea, deja, încă de acum doi ani, o statuie la Tg.Mureș, inaugurată în plină pandemie și campanie electorală .(foto)

Ce mesaje grele a mai transmis azi președinta Ungariei:

„Maghiarii din Transilvania nu sunt doar maghiari, ei sunt încă maghiari în pofida greutăţilor. Ei ştiu din adâncul sufletului că pot contribui cu adevărat la îmbogăţirea patriei mamă şi a pământului lor natal doar dacă păstrează dulcea noastră limbă maternă, dacă preţuiesc şi transmit obiceiurile, costumele şi mândria moştenite de la strămoşii noştri.

Ei nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea”, a declarat Novak Katalin.

Oficialul maghiar a mai spus, conform Agerpres, despre Gabriel Bethlen:

„Cel mai important pentru el era totdeauna supravieţuirea, securitatea şi prosperitatea poporului său. Aceasta este esenţa politicii nobile a lui Bethlen, de a servi binele public, binele maghiarimii (s.n.). De aceea nu-l dăm uitării.

Pentru că noi avem aceeaşi menire, să negociem, să încheiem acorduri, să căutăm aliaţi, să deschidem uşi pentru o viaţă din ce în ce mai bună a maghiarilor. Şi tot ce facem să fie şi spre binele celor dispuşi să coopereze şi să ne fie aliaţi. Acesta este viitorul Europei Centrale.

Căutăm aliaţi pentru a evita războiul cu arme, pentru ca războiul ideologic împotriva ordinii divine a creaţiei, familia să rămână familie, bărbatul bărbat, femeia femeia, şi naţiunea să fie cadrul vital natural al coexistenţei noastre”.

Două ”mici” observații: Novak Katalin a pus Ungaria înaintea României vorbind despre prosperitatea pe care trebuie să o genereze maghiarii transilvani. Și, doi, a vorbit despre viitorul Europei Centrale, teritoriu din care Ungaria face parte, dar România nu.

Declarații cu bătaie lungă, grave, în opinia noastră, și care ar trebui să dea de gîndit liderilor de la București. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Romania este o colonie imputita. Niciodata nu se face nimic. Nu exista stat, nu exista partide, nu exista servicii, nu exista nimic. Ce sa faca slugile, tradatorii si incompetentii? Nu o sa faca nimic. Ungaria face ce vrea in Transilvania, ne-au cumparat la kilogram judecatori, ofiteri, politicieni, primari, procurori, politicieni, parlamentarii si acum iau pamantul, cladirile, afacerile, scolile, universitatile, economia, absolut orice se poate cumpara ei cumpara. In HarCov si alte zone din Romania nu ai impresia ca te afli in Romania, nu exista limba romana scrisa nicaeri, nici pe semne, nici pe cladiri, nici pe magazine, nici la spital, nici la scoala, nici la politie, nu exista decat maghiara si Ungaria acolo. Stat esuat, stat mafiot, stat ocupat, colonia romania, ultima si singura colonie din Europa.

  • Ma mir ca te miri !
   ASA VOR SI ROMANII DIN TRANSILVANIA SI NU STIU CUM SA FACA SA SE SEPARE MAI REPEDE SI, DACA SE POATE,PASNIC.
   O SPUN LIBER, ORI DE CITE ORI AU OCAZIA.
   LOR LE ESTE TEAMA CA MITICII S-AR PUTEA AMESTECA SI ASTFEL AR PUTEA SA SCHIMBE CURSUL ACTUAL !!!
   Iar toate petardele patriotarde sint pentru prostit miticii, in realitate ei simtind si gindind invers.
   Cum vor simti si vor gindi DUPA, aproape intuim.
   Sper ca atunci miticii vor fi categorici si nu mamaligi ca pina acum.

 2. Poate că o întâlnire cu cartea nu i-ar strica celui care scrie aceste elucubrații despre „secesionism”??? Cine secesionează? Multă prostie, frate! Multă propagandă securistă ieftină.

 3. Sa avem pardon, nimic din ce susține articolul nu este adevărat. Acuzații stupide și nefondate. A avut un discurs absolut normal, fără excese și fără nici un fel de instigare la nimic. Vorbești prostii. Te am citit până acum, dar e posibil sa nu o mai fac. Influente i oameni care nu sunt in stare sa interpreteze corect un text de acest fel iar tu le servești „chei” false. Rușine. Și află că sunt român neaoș.

  • s-au activat postacii =))

  • Si Anton Melzer era roman și l-a dat în gat pe Horea!

 4. e o curwa dementa si atata tot!
  (kurva boanghinilor)

 5. @ Femeile întrețin vii erecțiile liderilor politici proprii și ale celor concurenți, ?

 6. Este greșit dle BTI. Vorbiți, vă rog, cu dl Cristoiu și vă va lămuri. Nu „a bătut palma cu Imperiul Otoman”.
  Estul Ungariei era sub suzeranitate otomană. Iar războiul dus către vest nu este decât conflictul intern din Regatul Ungar. Scrie asta pe net:

  „From 1570 to 1699, the princes of Transylvania were not recognized as independent monarchs. At times they acknowledged Ottoman suzerainty, and at other times accepted the rule of the Kingdom of Hungary. According to the teachings of the Hanafi school of Islamic jurisprudence, Transylvania was part of the „House of Agreement” (Dâr al ahd’), that is a territory with a transitory status between the lands fully integrated in the Ottoman Empire and independent states.[30] Accordingly, when ascending the throne each prince received an official document from the sultan which described the prince’s rights and obligations. These documents or ahidnâmes confirmed the right of the Transylvanian estates to elect their princes freely, „guaranted the territorial integrity of the principality”, and promised military assistance to the Prince in case of invasion by his enemies. On the other hand, the princes were obliged to pay a yearly tribute and to assist the Ottomans in their military operations”

 7. România este România, dar ce face președintele nostru mutulică?

 8. Si uite asa ,ocupati sa jelim soarta Ucrainei vom ramane fara Transilvania.Cu ajutorul cozilor de topor autohtone ,bineinteles, care deja si-au incasat simbriile.Sunt curios sa vad cum va instala Boc la Cluj drapelul Ucrainei intr-o Transilvanie ungureasca.Ha,ha,ha!

 9. incredibil ce lipsă de inteligență, omenie și educație arată Ungaria la adresa Rumâniei! Acest joc jegos îl face de o sută de ani, începând imediat după Trianon. Fix un căcat frământă Ungaria într-un secol. Nimeni din România nu le poartă frica acestor scânceli de cioară. să fie sănătoși!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998