CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Incredibil: Tudose si Olguta scot in strada persoanele cu dizabilitati

1 comentariu / 2604 vizualizări / 22 august 2017

FONSS – Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale va organiza un protest, astăzi, la orele amiezii, in fata Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, la care vor participa peste 400 persoane cu dizabilitati, reprezentanti si sustinatori ai acestora, din intreaga tara. Protestul este realizat in numele a 2000 de persoane cu dizabilitati angajate in Unitati Protejate Autorizate (UPA), care se vad in situatia iminenta de somaj, de la 1 septembrie 2017, urmare a adoptarii OUG 60/2017.

”O rusine pentru o tara cu cetateni demni”

”Adoptarea OUG 60/2017 este o rusine pentru o tara cu cetateni demni, iar pe 22 august 2017, sute de persoane cu dizabilitati locomotorii, nevazatori, deficiente de auz, dizabilitati intelectuale, deficiente somatice de lunga durata, isi vor cere in strada dreptul la munca si la o viata demna. Oamenii acestia nu vor sa devina asistati sociali sau cersetori” se arată într-un comunicat remis presei.
”Guvernul Romaniei a ramas surd la toate apelurile noastre de a nu vota prevederile acestei ordonante, fara o perioada tranzitorie si fara masuri de suport pentru angajatorii de persoane cu dizabilitati.
Prin urmare, de la 1 septembrie, angajatii cu dizabilitati isi vor pierde locurile de munca, pentru ca unitatile protejate autorizate, lipsite de orice facilitate fiscala sau economica, vor intra in faliment. Institutiile publice si private cu peste 50 de angajati care nu au 4% persoane cu dizabilitati, vor plati o taxa lunara dubla la buget – egala cu salariul minim brut pe economie x numarul de persoane cu dizabilitati neangajate (in raport cu acest procent minim). Bugetul Romaniei va fi astfel mai plin cu cca 500 de milioane de euro anual.
In loc sa recunoasca faptul ca nu au rezistat tentatiei de a alimenta bugetul cu dublul taxei pe handicap, Ministerul Muncii pretexteaza ca ordonanta nu desfiinteaza UPA, omitand ca nicaieri in lume aceste structuri nu pot functiona fara facilitatile fiscale, asa cum la noi erau pana acum in legea 448/2006. De fapt, ministerul nici nu este interesat de ceea ce se va intampla in continuare cu persoanele cu dizabilitati angajate, altfel ar fi trebuit sa inteleaga ca schimbarea statutului UPA nu se poate face fara masuri tranzitorii de cel putin 6 -12 luni, iar aceste masuri lipsesc cu desavarsire din textul ordonantei.
Un alt pretext al ministerului este ca cei din UPA sunt hoti si profita de persoanele cu dizabilitati. Astfel, reprezentantii unitatilor protejate autorizate din Romania sunt jigniti la fiecare iesire publica a Ministrului Muncii si a Primului Ministru, a altor oficiali, pentru ca sunt automat inclusi in categoria hotilor si a companiilor care au abuzat fraudulos de sistemul UPA. Va rugam sa retineti ca aceste unitati protejate au functionat conform legii in vigoare. Mai mult, oricate sesizari s-au facut cu privire la anumite practici presupus incorecte, oricat s-a cerut cresterea controlului asupra celor care angajeaza persoane cu dizabilitati, ministerul a evitat sa ia masuri. De ce? Era interesat cumva?

Iar acum, TOTI angajatorii din UPA sunt plasati in categoria hotilor, fara exceptie, iar angajatii- persoane cu dizabilitati sunt momiti, cu indemnizatii marite, sa accepte statutul de asistat social, in schimbul pierderii locului de munca din UPA. Aceasta masura umilitoare adoptata de Guvernul Romaniei incalca drepturi fundamentale ale persoanelor cu dizabilitati – dreptul la munca, la o viata demna precum si dreptul la opinie.
Romania tinde sa devina o tara in care prin ordonante se poate ajunge la dictatura, se poate distruge viata unor oameni onesti, se poate decide disparitia unor sectoare de activitate, peste noapte. Acum sunt afectate persoanele cu dizabilitati, maine pot fi altii in vizorul Guvernului.
Persoanele cu dizabilitati au ales sa nu accepte resemnate aceasta situatie. Peste 400 persoane din toata tara vor manifesta marti 22 august, intre orele 12.00-14.00, in fata Ministerului Muncii si Justitiei Sociale din strada Dem I Dobrescu nr 2-4, pentru a cere masuri tranzitorii la Ordonanta 60 si locuri de munca accesibile si decente pentru persoanele cu dizabilitati. Manifestatia de marti reprezinta pozitia unor oameni care nu cer decat demnitatea pe care le-o aduce respectarea dreptului lor la munca” se mai arată în comunicatul semnat de Diana Chiriacescu, Director FONSS

Sustin acest punct de vedere:

FONSS- Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Federatia Dizabnet – Reteaua Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilitati, Asociatia ASSOC, RISE- Reteaua romana a intreprinderilor sociale de insertie prin activitatea economica, ONPHR- Federatia Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania, Consiliul National al Dizabilitatii din Romania, Asociatia Nationala a Surzilor din Romania, Asociatia Distroficilor Muscular din Romania, Societatea Handicapatilor Locomotor, Asociatia Phoenix Speranta, Medias, Federatia organizatiilor de parinti care au copii cu dizabilitati ( FOPCD ), Asociatia de sprijin a copiilor handicapati fizic Romania, Filiala Arges si Asociatia Romanian Women’s Lobby, Incluziune Romania- federatia asociatilor familiilor persoanelor cu dizabilitati intelectuale din Romania.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Dar de unde sa-i scoata angajatorii pe cei 4% cu dizabilitati?Cu foarte putine exceptii , in aceasta categorie intra oameni care chiar nu pot munci ori nu se pot deplasa , ori simulanti care au dat spaga sa fie declarati cu dizabilitati..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998