CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Incredibila amnezie a lui Basescu. Oare de Udrea isi mai aduce aminte?

2 comentarii / 2960 vizualizări / 7 mai 2018

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, s-a înscris de la o vreme pe o traiectorie de-a dreptul stranie. De la aroganța cu care, odinioară, se autoproclama, sistematic, drept cel mai informat om din România, care știa tot despre toți, cu regretul că nu poate spune chiar tot, a ajuns să se declare azi paralel cu mai toate marile evenimente din mandatele sale. În ritmul ăsta, va ajunge să susțină la un moment dat, că țara a fost condusă, 10 ani, nu de el, ci de un cetățean cu același nume. Și că prima oară în viață a văzut-o pe Udrea în paginile unor tabloide, cînd era ministresă.

În week-end, bunăoară, Băsescu a trîntit-o iar, lansînd un năucitor scenariu conspiraționist potrivit căruia ar fi existat o forță ocultă, formată din CIA, politicieni, magistrați șamd, care a atribuit SRI rolul de a se infiltra în toate instituțiile statului și care folosea șantajul și amenințarea pentru a ține șeful statului sub control.
Cu asemenea strategie, Ceaușescu, dacă ar fi trăit, ar fi înjurat azi la greu Securitatea și i-ar fi blestemat pe cei care au ținut poporul nemîncat.

„CIA discuta cu Kovesi şi Coldea, uneori asistaţi de Ghiţă, discutau probleme de interes naţional, după părerea mea. Sunt 64 de protocoale. Câte instituţii s-au închinat la SRI? Vă aduceţi aminte când mă toca judecătoarea Gîrbovan cu declaraţii că CSAT să spună ofierii acoperiţi din justiţie. Acum pot să vă spun: Ce ofiţeri acoperiţi, când justiţia toată era în protocol cu SRI? Asta nu e gândire de Coldea. E mult mai largă şi este la nivel de abordare politică generalizată ca SRI să se infiltreze în toate instituţiile statului. Cred că a fost gândită în cerc cu oameni politici, care au facilitat distribuţia SRI. Primul element: întâlnirile bisăptămânale între Kovesi, Coldea, Ponta, Dragnea, la care mai venea şi Dâncu. (…) Dacă ajungem la concluzia că cineva a pus sub control SRI instituţiile, aici ne aflăm, – o grupare de crimă organizată. Ştim semnatarii, acolo unde nişte juriştii constată că sunt ilegale în conţinutul lor, ne adresăm Justiţiei”, a declarat Băsescu, la B1 TV.

El a mai spus și că protocoalele au fost folosite pentru a da semnale şi pentru a ţine sub control instituţiile.

„CSM – semnal, dacă nu sunteţi cuminţi vedeţi ce puteţi păţi. La CCR- Toni Greblă, care a sărit embargoul la ruşi cu ouă de struţi. Mergem mai departe: Înalta Curte- şefa Secţiei de Contencios, care a fost achitată. Toate instituţiile au primit semnalul. CSM, vedeţi că vă luăm, Înalta Curte, vă luăm prin braţul de execuţie. Cine a fost creierul care a creat sistemul? Preşedintele României a fost atenţionat: i-au luat fratele. Nu era pentru mine, era pentru următorul preşedinte mesajul”.

Să spunem că nu au trecut nici trei ani de cînd o fostă eminență cenușie a serviciilor, a politicii și a sociologiei, maleficul Alin Teodorescu, dezvăluia, într-un interviu pentru ”Evenimentul zilei”, cum a fost cu infiltrarea SRI în politică. Mai exact, a fost vorba de un plan pus la cale de însuși Băsescu, împreună cu Gabriel Oprea și George Maior:

”Oprea a fost unul dintre realizatorii programului Băsescu – Maior din 2005, un program prin care serviciile de informații au început să creeze ofițeri acoperiți şi avea o logică în contextul intrării în NATO și în UE, dar logica acestui program era validă pentru exterior, pentru interior era cam ilegală. Amândoi or să nege că există acest program, dar a început în 2005. Oprea a înțeles programul și l-a introdus. S-a format Academia SRI- care nu este unitate de studii, este o academie- şi a început furnizarea diplomelor de doctorat pentru anumite persoane. Uitați-vă în guvern, sunt șase deja, Academia SRI a devenit “rezerva de cadre” alcătuită dintr-un corp de funcționari de stat care au ținut doctoratele într-un mod miraculos, care se cunosc între ei și care fac o rețea informativ- operativă ce acționează la ordin. Este o escrescenţă cancerigenă” mai spunea sociologul.

Azi, Băsescu pretinde că nici măcar de protocoale nu a știut, deși au apărut atîtea dovezi care susțin contrariul.

Vom reaminti încă una: în martie 2012, directorul SRI, George Maior, acorda un interviu ziaristei Sorina Matei, la B1TV.

Întrebat frontal ce contribuție a avut serviciul în cazul unor privatizări strategice dubioase, Maior a răspuns textual:
”În limitele competenţelor sale, în cadrul unor protocoale foarte clare cu Parchetele, uneori, a avut şi Serviciul o contribuţie. O contribuţie întotdeauna este importantă, când e vorba de asemenea cazuri”.

Întrebat și dacă mai există corupție în Justiție, Maior a răspuns:

”Dacă am avea informaţii sau dacă avem informaţii, le-am transmite cui trebuie, adică Parchetelor, în lumina acelor protocoale. Eu cred că s-au făcut progrese mari în această zonă atât de sensibilă a statului şi se vede acest lucru”.

Moment în care vine o nouă întrebare a moderatorului:

”Am văzut că mâine (29.03.2012 n.n.) aveţi o şedinţă a CSAT şi, spunea preşedintele, dar şi dumneavoastră, la bilanţul SRI, că v-aţi concentrat ca prioritate pe combaterea evaziunii fiscale şi mâine, am văzut ordinea de zi a CSAT, se va discuta despre rezultatele obţinute în lupta împotriva evaziunii fiscale şi se mai discută acolo despre fenomenul infracţional la nivelul porturilor maritime. Exact asta voiam să vă întreb şi eu, despre evaziune fiscală. Cum vedeţi dumneavoastră acest fenomen, s-a diminuat în ultimii ani? Consideraţi că mai sunt probleme, de exemplu, în Portul Constanţa, mai sunt lucruri de făcut?”

Iar Maior răspunde:

”Deci, noi am fost cei care am iniţiat un studiu pe problematica evaziunii fiscale, acum doi ani în CSAT, arătând zonele unde este prezentă evaziunea, fenomenul ca atare, cum afectează bugetul de stat, ramificaţiile sale şi incidenţa sa asupra bugetului într-o perioadă de criză economică acută. După acea şedinţă şi în lumina acelui studiu, s-au luat câteva decizii strategice bune, spun eu, în sensul unei conectări mai eficiente a Serviciului cu alte instituţii, Minister de Interne, Parchete, ANAF, pe grupe operative, centrale şi locale, care au abordat acest fenomen”.

Să tragem linie și să adunăm: cu o seară înaintea unei importante ședințe a CSAT, directorul SRI vorbește în direct la TV despre protocoalele încheiate de SRI, tot în urma unei ședințe a CSAT, cu o serie de instituții, iar președintele de atunci al României și al CSAT pretinde azi, șase ani mai tîrziu, cu nonșalanță, că ”Eu niciodată n-am fost informat despre existența unui protocol sau despre conținutul lui. Nici nu aveau obligația legală să mă informeze, pentru că președintele nu are atribuții de control nici pe serviciile de informații, nici pe parchete”.

Orice comentariu, credem noi, e absolut de prisos. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: Antena 3

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Nu este de prisos nici in comentariu. Cel care a initiat o lege de desfiintare a Academiei SRI a fost TRAIAN BASESCU. Una este sa afli ca se fac protocoale intre institutii, cum este normal si alta sa nu stii ce contin aceste protocoale cum a recunoscut chiar Coldea (Basescu stia de existenta lor , dar nu cunostea continutul). S-a ajuns la demascarea protocoalelor datorita lui Udrea si Basescu care au fost primii care au sesizat cu subiect si predicat derapajele SRI si DNA.

  2. Nu exista fiinta mai josnica decat individul despre care se vorbeste in articol.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998