CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Incurcate sunt caile UDMR

0 comentarii / 1472 vizualizări / 12 decembrie 2010

Marko Bela se retrage. Punct si de la capt. Altcineva ii va lua locul. Transpira din rasputeri Peter Eckstein-Kovacs, consilierul prezidential. Maghiarul transformat in trompeta sefului statului. Si ce daca pleaca Marko Bela? Si ce daca ii va lua locul x sau y? Ce se schimba? Care este viitorul UDMR? Va fi el liniar? Ramane UDMR batut in cuie la guvernare? Sau pot aparea surprize?
Dupa o criza economica, sociala, institutionala si morala de asemenea proportii, de obicei lucrurile se schimba. Se intampla sincope in istorie. Si este posibil ca schimbari majore – pe care, in definitiv, le asteapta cel putin 85 la suta dintre romani si opinia publica internationala – sa aiba efecte si asupra statutului si viitorului UDMR.
Din mai multe surse – carora, pentru moment, prefer sa le protejez identitatea – stiu ca se prefigureaza un scenariu politic inedit. PSD impreuna cu PC si cu PNL intentioneaza sa se inscrie la Tribunal ca persoana juridica. Aceasta procedura va da posibilitatea opozitiei sa candideze ca o coalitie. Estimarile facute arata ca aceasta coalitie, formata inca inainte de locale, va putea obtine circa 70 la suta din voturi. Conform Constitutiei, presedintele in exercitiu va fi obligat sa accepte primul-ministru si Guvernul ce vor fi desemnati de coalitie. Ce inseamna acest lucru?
Inseamna, in primul rand, sansa de a scapa de guvernele Basescu. O recastigare a credibilitatii. A sperantei. Posibilitatea, prin aplicarea altor politici, de relansare a Romaniei. Dar, in ceea ce priveste UDMR, pentru prima data in ultimii ani se deschide posibilitatea excluderii acestui partid de la guvernare. Ceea ce, in definitiv, este cat se poate de normal. Anormal este ca un partid, indiferent ca este sau nu etnic, sa se insurubeze vesnic la Palatul Victoria. Acest lucru nu este sanatos. Sanatoasa este alternanta. Inclusiv pentru UDMR. Exista perspectiva ca UDMR sa nu mai fie, in viitor, partidul-balama.
Dar dincolo de asta, poate ca e timpul ca in Romania sa se mai rezolve o chestiune majora. Si anume readucerea UDMR acolo unde ii este locul. Respectiv la statutul de organizatie civica. Pentru ca UDMR nu este un partid politic. Nu este inscris ca un partid. Participarea sa la alegeri si in Parlament este anticonstitutionala. Dar a fost tolerata de romani din ratiunea de a arata lumii intregi ca suntem decisi sa respectam si sa protejam drepturile celei mai importante minoritati. Dar demonstratia a fost facuta. Cu varf si indesat. Pana cand am cazut in extrema cealalta. Ajungand sa sacrificam chiar si interesele cele mai legitime ale romanilor.
Acum este timpul ca si maghiarii sa inteleaga ca, la randul lor, trebuie sa respecte Constitutia Romaniei si drepturile romanilor. UDMR trebuie sa fie ceea ce este. O asociatie si nu un partid. Iar maghiarii care doresc sa faca politica sa o faca in celelalte partide. Construite pe baze ideologice. Nu pe cumetrii etnice.
Oare nu este semnificativ ca maghiari si romani au demonstrat astazi, afirmand ca politica Guvernului Boc, din care face parte si UDMR, ii afecteaza si pe unii si pe altii? Daca UDMR i-ar reprezenta cu adevarat, fie si numai pe maghiari, atunci ar trebui sa constate ceea ce constata toti maghiarii si sa iasa imediat de la guvernare. Numai interese de gasca ale catorva udemeristi de frunte ii tin agatati la putere. Nu numai in mod imoral, ci si in mod ilegitim. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998