CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

Incursiunea Ucrainei în Rusia și o întrebare-cheie: devine plauzibilă riposta nucleară?

0 comentarii / 2959 vizualizări / 9 august 2024

Ce a răspuns președintele Rusiei, Vladimir Putin, de cîte ori a fost întrebat, după invadarea Ucrainei în 2022, dacă armata sa ar putea folosi arme nucleare în conflictul militar? Același și același lucru, în repetate rînduri: Rusia nu va ataca nuclear Ucraina, va recurge la această soluție doar dacă ar fi în pericol integritatea teritorială a țării sale. Din această săptămînă, armata ucraineană a invadat pe neașteptate teritoriul Rusiei, ocupînd un teritoriu de cca.600 de km pătrați. De aici marea întrebare: are Putin din acest moment drum deschis pentru atac nuclear?

Sute de soldați ucraineni, blindate și alte echipamente militare grele, au intrat zilele trecute în regiunea Kursk, din Rusia, la nord de orașul ucrainean Sumî. Pînă la 9 august, trupele au preluat deja controlul asupra unui teritoriu de circa 600 de kilometri pătrați și a peste 20 de localități. Avem invazie în Rusia după manual.
Deocamdată, Rusia pregătește ca răspuns dizlocarea de trupe din alte zone și trimiterea de urgență la frontieră, atacuri cu drone șamd.

Pe 6 iunie, președintele rus Vladimir Putin, întrebat despre riscurile unui război nuclear, în contextul războiului în curs din Ucraina, a avertizat din nou Occidentul că Rusia și-ar putea folosi armele nucleare dacă suveranitatea sau integritatea sa teritorială ar fi amenințate, potrivit Reuters.

Adresîndu-se, în cadrul forumului economic de la Sankt Petersburg, reprezentanților agențiilor internaționale de presă, Putin a subliniat că doctrina nucleară a Rusiei permite ca astfel de arme să fie folosite ca răspuns la o serie de amenințări.
„Dintr-un oarecare motiv, Occidentul crede că Rusia nu le va folosi niciodată”, a afirmat Putin.

„Avem o doctrină nucleară, uitați-vă ce scrie în ea. Dacă acțiunile cuiva ne amenință suveranitatea și integritatea teritorială, considerăm că este posibil să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Acest lucru nu trebuie tratat cu ușurință, superficial”, a avertizat liderul de la Kremlin.

Ce aflăm azi?

”Ofensiva Kievului primește undă verde din partea aliaților săi. Germania și alți aliați ai Ucrainei au fost reticenți în a permite Ucrainei să lovească Rusia, dar ultima ofensivă ar putea schimba această politică” scrie azi Politico.

”În timp ce Ucraina își extinde atacurile în interiorul Rusiei, nu există niciun semn că aliații occidentali ai țării, uneori reticenți, ar face presiuni asupra Kievului pentru a o lăsa mai moale. Printre aceștia se numără Germania, un aliat care a fost adesea reticent în a risca să-l provoace pe liderul rus Vladimir Putin, în special atunci cînd vine vorba de furnizarea de arme ucrainenilor pe care aceștia le-ar putea folosi pentru a ataca Rusia. Dar Berlinul nu a aprins nicio lumină roșie cu privire la incursiunea din această săptămînă în Rusia. „Ucraina are dreptul la autoapărare consacrat în dreptul internațional”, a declarat Ministerul de Externe al Germaniei pentru POLITICO într-o declarație. „Acest drept nu se limitează la propriul său teritoriu”.
Atît Berlinul, cît și Washingtonul au schimbat politica privind lovirea teritoriului rus în luna mai, ca răspuns la ofensiva rusă împotriva celui de-al doilea oraș ucrainean, Harkov” mai scrie Politico.

Deci, conform presei occidentale, Zelensky a avut acordul discret al Occidentului de a ataca Rusia pe teritoriul ei, în pofida anunțurilor repetate ale lui Putin legate de o posibilă ripostă nucleară în asemenea eventualitate.
Aproape te întrebi dacă Occidentul nu împinge lucrurile intenționat spre un asemenea dezastru. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998