Îndemn la raţiune, echilibru, speranţă
7 comentarii / 4235 vizualizări / 20 martie 2020
Raţiunea pare să fi dispărut aproape pretutindeni. Nu au mai rămas decât frica, spaimele care paralizează orice judecată sănătoasă. Întreaga civilizaţie, cu formidabila ei istorie, cu fabuloasa ei creativitate, inventivitate, pare că s-a prăbuşit în faţa unui virus „gripal”, un virus între alte vreo 40 de virusuri (unele coronavirusuri), numit, ce-i drept, înspăimântător „noul coronavirus”, care produce febră, tuse, respiraţie îngreunată şi, ca atâtea alte virusuri, decese printre cei care suferă de alte afecţiuni grave, cronice. Mai ales printre seniorii de peste 70 de ani, în primul rând bărbaţi. Copiii şi tinerii rezistă în majoritate natural la provocările de tip imunitar.
Bursele se duc la vale, cum s-a mai întâmplat în 2008, în 2001, în 1987, în 1929… Mari companii au pierdut deja 50-60 % din capitalizarea lor bursieră. Petrolul a căzut sub 30 de dolari barilul, spre satisfacţia marilor importatori şi consumatori, cum e China, devenită de ani buni „uzina lumii”. E adevărat, multe valori erau umflate, uneori până la dublu, banii virtuali, teoretici, au intoxicat mai ales băncile pline de active dubioase, speculaţia a atins cote halucinante. Încă în februarie 2020, când China se izolase, mai ales Wuhan-ul şi regiunea Hubei, Bursele băteau zilnic recorduri, într-o exuberanţă iresponsabilă. În frunte cu Wall Street-ul, care e un sistem foarte complex, sofisticat şi, evident, pervers.
Şi totuşi, pierderea curajului, aneantizarea actuală, debusolarea fără limite pun fiinţa umană în cea mai lamentabilă lumină de la al doilea război mondial încoace. Dar al doilea război mondial a durat câţiva ani buni (1939-1945), cu şirul său gigantic de orori şi cu zecile sale de milioane de morţi. Actualul Blitzkrieg pare să-şi atingă scopurile în câteva luni, două-trei luni cel mult.
Desigur, circulă cele mai delirante scenarii conspiraţioniste, multe se şi bat cap în cap : instalarea guvernului mondial, punerea în sclavie a întregii lumi, „reptilienii” sau, dimpotrivă, lupta celor buni cu Oculta, un război economic hibrid între China şi SUA pentru supremaţie şi câte şi mai câte ! Dar nimeni nu demonstrează nimic. Şi, de fapt, nimeni nu prea mai ascultă pe nimeni. Certă e doar groaza care a cuprins întreaga populaţie. În Italia şi în Franţa, măsurile de „confinement” (izolare) sunt excesive, violente, cu aparenţe dadaiste, greu de pus în practică. Guvernele acestor ţări nu mai beneficiază de încrederea populaţiei încă de dinaintea crizei coronavirus. Cum nici guvernul Orban de la noi. Guvernul Orban trebuie monitorizat cu atenţie pentru că pare un guvern experimental al celei mai tembele „conspiraţii”, nedescifrate încă. Nu ar trebui oare să se exprime Curtea Constituţională despre legalitatea ultimului decret emis pe picior de Ludovic Orban, cel privind mărirea pedepselor? Constituţia României şi Curtea Constituţională mai au vreo valoare în vremea stării de urgenţă?
Marile averi se fac şi se desfac la vreme de război. Istoria oamenilor e şi o neîntreruptă istorie a războaielor lor. Bomba atomică, intrată în arsenalul american la sfârşitul celui de-al doilea război mondial (Hiroshima, Nagasaki), deţinută ulterior de URSS şi de alte ţări, a făcut imposibilă declanşarea altei conflagraţii mondiale, una care ar fi putut schimba ordinea instalată după 1945. Vechile averi nu au făcut decât să crească, capitalul a adus şi aduce venituri mult mai mari decât munca şi creaţia celor mulţi. S-a atins, probabil, o limită, un plafon.
„Noul coronavirus” pare să rezolve problema cu o viteză de speriat. În doar câteva luni, vechea ordine va fi înlocuită de o nouă ordine. În beneficiul cui? Rămâne de văzut. Deja s-au pierdut şi s-au câştigat fonduri colosale şi, după toate aparenţele, suntem abia la început. Întreaga umanitate e pusă să participe, să joace în această imensă piesă de teatru absurd. Fiecare îşi are rolul său, regizorul nu a uitat pe nimeni. Nimeni şi nimic nu mai poate opri maşinăria infernală.
Degeaba medici şi cercetători de toată stima din întreaga lume încearcă să explice, să relativizeze, să calmeze spiritele. Două ţări cu o îndelungă tradiţie democratică, două regate, Marea Britanie şi Olanda, au refuzat la început să intre în marea horă suprarealistă. Prim-ministrul britanic şi cel olandez s-au exprimat curajos în sensul respectării libertăţii cetăţenilor şi a sacrosanctei proprietăţi private. Dar, până la urmă, supuşi presiunilor din toate părţile, au hotărât să închidă şcolile. Şi, probabil, actualele recomandări de diminuare a vieţii sociale (mai puţine ieşiri la restaurant, activităţi sportive, culturale etc.) se vor transforma, ca în restul Europei, în restricţii.
La noi, guvernul Orban – din carantină, de fapt, un adăpost de lux – a luat hotărâri pentru HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) fără să anunţe vreo contrapartidă, vreo susţinere. Proprietatea privată a fost, de fapt, ignorată fără sughiţuri. Recesivele comuniste şi continuitatea dictatorială sunt încă prea puternice. Câteva televiziuni, la foc continuu, folosindu-se şi de nişte cadre medicale frenetice, exaltate, întreţin abundent panica, teroarea chiar. Dar nu e încă târziu pentru ca guvernul Orban, care se pretinde liberal, să ia măsurile care se impun pentru milioanele de români săraci şi pentru miile de firme intrate în suferinţă. Lipsiţi de imaginaţie cum îi ştim, politicienii ar putea să se uite puţin la măsurile pe care le iau partenerii noştri din UE, nu e nevoie să inventeze nimic.
După surse convergente, am fi refuzat un ajutor propus de China sau am avut cel puţin o abordare inadecvată, nediplomatică. Tot felul de „bursieri”, ca să nu-i numim agenţi, s-au obişnuit, au fost încurajaţi să adopte un comportament în cel mai bun caz ireverenţios, în fapt, grosolan, faţă de Rusia şi China. Lăsând mereu impresia că se exprimă în numele României. În contextul actual, o atare conduită publică e cu totul inacceptabilă. Cu atât mai mult în cazul unor autorităţi care, chiar conform fişei postului, ne reprezintă. Lumea se schimbă cu mare viteză şi roata se învârte.
Mai devreme sau prea târziu, ajutoarele de stat vor veni. Toate schimbările de majoritate, cu voturi împotriva naturii în Parlament, au adus la putere un guvern fragil, nereprezentativ, chiar nedemocratic. Un guvern pe care oamenii nu-l simt capabil de decizii înţelepte, utile şi rapide. Dar guvernul va împărţi până la urma ajutoare. Spre cine vor merge ajutoarele? Spre prietenii politici? Spre partenerii de încredere din firmele private? Vor ajunge la toată lumea ajutoarele? Exclus ! Nu sunt bani suficienţi – guvernele Orban, ministrul Florin Câţu s-au împrumutat deja foarte mult. Foarte probabil că IMM-urile (întreprinderile mici şi mijlocii) vor fi sacrificate în masă. La fel ca milioanele de români aflaţi în nevoie, inclusiv cei care s-au repatriat din Vestul Europei. Vor fi ajutate multinaţionalele, aşa cum au fost ajutate băncile străine în criza anterioară de Mugur Isărescu şi de Traian Băsescu (prim-ministrul de atunci, Emil Boc, n-a contat)?
Întrebări dureroase, la care nu vom întârzia să avem răspunsuri, clarificări. Răspunsuri previzibile, care vor nemulţumi serios multă lume? Vom înţelege şi de ce a trebuit să vină la putere „cu forcepsul” PNL şi foarte minoritarul „guvern al meu”? „În plină criză de coronavirus, în loc să ofere oamenilor un PROGRAM NAŢIONAL DE TESTARE şi un PROGRAM NAŢIONAL COERENT DE TRATAMENT, ministrul Costache îşi continuă tentativa de a pune bugetul Sănătăţii în mâinile prietenilor săi din firmele private !” (Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii – Antena 3, 20 martie 2020). Cu acordul probabil al Ministerului Sănătăţii, clinica Sanador efectuează teste contra cost (350 lei) şi comunică rezultatele în 24 de ore (vezi ziare.com, 20 martie 2020). (Petru Romoşan)
Nu sunt dintre cei ce alunecă ușor spre „conspirații” etc. (nici nu avem noi acces la „acele
informații”…) dar, încercând să vedem „cu ochiul minții” dincolo de „tirul” mediatic, nu putem
să nu observăm cel puțin două aspecte dominante, permanent „tatonate” în ultimii ani:
– Tendința vădită, în direcția „obișnuirii maselor” cu restrângerea severă pe drepturi/libertăți;
– Posibilele schimbări „în forță” ale fluxurilor/raporturilor/mecanismelor economice, actuale.
Deja, voci credibile ne avertizează că după toate astea, nimic nu va mai fi ca înainte!
… Totuși, nu cumva există și „unii”, beneficiari ai acestor efecte?
Dacă „în trecut”, inevitabilele antagonisme debușau prin războaie, azi, e știut că un război
„militar” de anvergură, e riscant și cu urmări greu de prevăzut/controlat.
– În schimb, o „psihoză glogală” bazată pe ceva înfricoșător, cum ar fi o epidemie, bine dirijată
și controlată prin media globală… ar permite „moduri de operare” noi, și foarte precise!
Subliniez: epidemie reală, izbucnită natural, nu neapărat provocată.
Dar… direcționat-folosită de către „unii”!
… Și, iată, Guvernele pot lua orice măsuri, „excepționale”, iar „populațiile”, bine înfricoșate,
nu numai că tac, ci chiar le aprobă sau, mai mult, le solicită, de bună-voie!!
– Ce poate fi mai minunat pentru „unii beneficiari”, decât să-și atingă țelurile chiar „cu mâna
Guvernelor”, alese în mod democratic dar… devenite atât de neputincioase!!
Mai cu seamă când, în fiecare zi, peste tot se numără morți, infectați, suspecți etc.
A nu se crede că argumentez în sensul minimizării situației. Chiar dimpotrivă!
Și asta pentru faptul că, oricum ar fi, tot noi, „cei mulți”, vom plăti toate „costurile”.
… Chiar dacă, mai la urmă, pentru „unii”, ar putea ramâne doar un simplu „studiu de caz”…
La bilanț populațiile vor avea datele clare în privința bunei guvernanțe (studii comparative).
Securiștii care au abuzat cu rezultate dezastruoase vor culege elogiile.
Nimic nu va mai fi ca înainte, șaradele propagandistice, uniunile sintetice, socialismul procorporatist, libertarianismul de grotă își trăiesc ultimele clipe.
„Culmea ironiilor, de rasul copiilor/Sa pui cap betiilor, in Soseaua Viilor” spunea nemuritorul Pastorel cand a fost internat in spitalul de ftizie din soseaua amintita…La noi, culmea guvernarii dreptei e sa puna capat proprietatii private (IMM-urile nu prea au sanse de supravietuire, daca nu sunt „neamuri” cu guvernantii ori cu papusarii lor) din vilele activului de partid, de catre, chiar, urmasii stalinistilor si securistilor care-i deserveau….Oricat ai vrea sa crezi, tot n-ai cum sa negi ca traim cea mai ampla sedinta de dresaj social…La fel ca la Colectiv, nu mai conteaza daca e „pe bune”, beneficiarii vor fi considerati adevaratii vinovati, indiferent ce spune instanta dirijata. E clar ca o sa fie viata si dupa COVID 19, ba chiar mai frumoasa pentru cei conectati la buget zilele astea…scepticismul nostru, in privinta buneicredinte a guvernantilor, vine chiar din comportamentul lor duplicitar, in vreme ce noua ni se restrang pe rand drepturile si libertatile, ei par sa fie tot mai liber(tin)i, zici c-au scapat de toate inhibitiile…nu exista o logica, nici macar un bun smt in masurile anuntate…nimeni nu explica din ce vor trai oamenii fortati sa stea in casa…dincolo de angajatii carora li se promite o parte din salariu, sunt multi oameni pe care criza i-a prins in perioada de proba, sunt profesii liberale, care, daca nu presteaza, nu mananca…lor ce le ofera statul, ii condamna la moarte prin inanitie in propriile case?! Apoi, in vreme ce majoritatea statelor au rechizitionat serviciile private de sanatate, intr-un efort comun de salvare de vieti, la noi, ministrul imun la lege continua sa sifoneze banii cetatenilor spre afacerile „prietenilor” care-i scriu actele normative…Si justitia la vreme de criza pare ocupata cu „apararea statutului procurorilor” si modificarea ticaloasa a Codului Penal….S-a pus lacatul pe ONG-urile aparatoare de drepturi cetatenesti (atunci cand banii de la stat vin oricum necontrolabil n-ai a te ingrijora…), avocatul poporului face ce-l obliga cutuma functiei, adica doarme…Romanii nu-i iau in serios pe guvernanti, au fost „educat”i in actiunea asta, mai ales cand ii vad cum se lauda ca „tin in frau epidemia”, desi numarul mic de confirmati sunt cauza testarii insuficiente…toti stiu „repatriati” fara nicio carantina, judetele „zero” sunt cele care n-au facut nicio testare…in vreme ce Italia raporteaza toate decesele ca fiind cauzate de virus, la noi nu cerceteaza nimeni de ce le-a „sosit ceasul” unor batrani…e si mentalitatea ca „era batran, bolnav”….Din pacate, abordarea superficiala ne face sa parem neseriosi si in ochii altora…UE ne-a promis, ca ajutor, ca nu ne mai cere banii necheltuiti…dar, romanul, obisnuit sa fie sarit la placinte si bagat in seama la razboi, a ramas cu „Doamne fereste!”, desi, nci in vremea lui Stalin n-au fost goniti din biserici…
La Reppublica publica chiar pe 20 martie fotografii cu restaurante arhipline la Roma. Un popor haotic, indisciplinat si autosuficient, care primeste ceea ce merita. Cat despre Anglia,cum bine scria un internaut apropo de Boris Johnson, o tara care-i abandoneaza pe cei batrani si imunodeficienti este ca un medic care vrea sa trateze doar persoane sanatoase. Umanism sau drepturile omului? Doua notiuni antagonice. Umanismul implica grija societatii fata de omul cu care este solidar, in timp ce drepturile omului sunt pretentiile egoiste ale omului in contra cooectivitatii din care face parte.
Parte dintre vocile de încredere au mușcat din capcanele conspiraționiste, au pășit mult alături, iar acum au probleme de repoziționare.
Neoliberalii au marșat pe ideea că nu poate fi oprită economia indiferent de consecințe.
Nu vorbim despre un sistem economic echitabil, ci despre o corporatocrație care a decis sacrificarea, chipurile, a celor bătrâni și bolnavi. Doar în primă fază este vorba despre aruncarea la coș a celor bătrâni și bolnavi. În următoarea etapă trierea se va face în ordine alfabetică sau după numărul de înregistrare.
Poate fi apreciat ciufulitul Boris Johnson pt Brexit? Justifică asta damnarea persoanelor vulnerabile?
Poate fi apreciat cretinelul Trump pentru lupta lui cu deep state? Justifică asta ignorarea predicțiilor care arată că SUA va înregistra cea mai crâncenă răspândire a COVID19?
Nu există negru și alb, faptele și evenimentele trebuie diferențiate, clasificarea corectă a priorităților este esențială.
Fără oameni sănătoși nu poate fi vorba despre economie, fără proceduri și echipament de protecție nu poate fi vorba de prevenție, fără întrerupere totală a activității nu poate fi stabilită o strategie.
Simpla joacă de-a infecta copiii și tinerii, ascunderea bătrânilor în cămară, continuarea activităților economice fără o parte din serviciile de bază (alimentație și cazare) sunt surogate prostești ale unei prăbușiri economice lente însoțite de îmbolnăvirea iminentă a populațiilor.
Bine cel putin ca aceasta criza ne-a prins cu PSD-ul gata prabusit. Imaginati-va cum ar fi aratat tara cu oamenii lui Dragnea in ministerele cheie. Cziza le-ar fi venit manusa permitandu-le sa le fie resetata popularitatea si credibilitatea. Frica fiecaruia de imbolnavire prevaleaza altor criterii, inclusive patimei politice.
Costurile crizei sunt immense, fireste. Dar cum pot fi ele masurate? Caci banul nu este decat o conventie. Una esentiala, poate chiar prima conventie, dar este totusi o valoare virtuala, imaginara, nicidecum una reala. Daca se da cu bomba nucleara azi, maine conturile noastre nu mai valoreaza nimic, bursa zero, Soros si Blumberg zero si ei. La fel si coronavirusul, slujba pe care o ai nu mai conteaza, nu stii daca vei mai fi platit dupa ce ti se va fi permis sa te intorci la lucru. La fel si cei de la stat care se intreaba pe buna dreptate de unde bani de salarii? De unde bani de pensii speciale, cum sa mai primest cateva sute de milioane lunar? Conteaza mai mult gainile din batatura, hambarele, porcul de la oala, butoaiele cu varza, muraturi, tuica si vin.
Nu prea sunt multe lucruri de facut in aceasta perioada. Administratia este mai usor de livrat populatiei in aceste zile iar administrarea crizei tine mai muklt de ministerul sanatatii decat de cel de interne care se bate in aceste zile cu caramida in piept.
Reluarea activitatii, trebuie insa sa gaseasca guvernul pregatit de marea reforma a statului. Orban si PNL au acum aceasta urisa oportunitate de a face o reforma dureroasa fara ca pacientul sa simta vreo durere, E ca si cand ai fi concediat la cateva zile dupa ce medical tocmai te-a informat ca mai ai de trait doar cateva saptamani din pricina unei metastaze.
Alegerile se pot desfasura cumulat, de exemplu prin septembrie-octombrie, pentru reducerea costurilor. Nu e vorba de cele materiale, directe ci de cele prilejuite de campaniile electorale, inactivitate, luni de zile petrecute in minciuna si inactivitate, sperante false si desertaciuni.
Dar era o simplă răceală.
Ce faci? Recunoaște-ți hârdăul de prostie în care te scalzi!
De fapt, ai vrut să spui că se ocupă Arafat.
Costache e prost ca pietricica.
P.S. Really? Tot despre alegeri și PSD vorbești, securist penibil ce ești?!?