CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Inedit: Ce spune un fost premier despre acoperitii serviciilor din guvern

0 comentarii / 3671 vizualizări / 24 ianuarie 2019

Cît de mulți ofițeri acoperiți ai serviciilor secrete se regăsesc, de regulă, într-un guvern al României, oricare ar fi el? O întrebare care a făcut și face să curgă multă cerneală în presă, de ani de zile.
Confruntat azi în mod direct cu această chestiune, un fost premier a adoptat o poziție neașteptată, menită să alimenteze și mai mult speculațiile.
Astfel, într-un interviu acordat de Dacian Cioloș postului de radio Guerrilla, moderatorul Liviu Mihaiu a afirmat că guvernul acestuia e suspectat a fi avut foarte mulți miniștri ofițeri ai serviciilor secrete.
În mod surprinzător, fostul premier nu a negat cîtuși de puțin informația, trimițînd subiectul pe alte coordonate și recunoscînd chiar că a avut la vremea respectivă discuții cu conducerea SRI legate de implicare serviciilor în politică:

”Eu o să răspund pentru tot ceea ce știu și ceea ce puteam să știu apropo de lucrurile acestea. Dacă oameni aceia au fost sau nu în legătură cu servicii secrete asta nu aveam de unde să știu, cred că erau alte autorități care puteau să știe” a spus Cioloș declarîndu-se de acord cu ideea că oricum, și dacă respectivele autorități ar fi știut, nu i-ar fi spus lui.
”Apropo de implicarea serviciilor secrete în tot felul de alte activități și în politică, eu cred că e nevoie de o legislație mai clară, care să delimiteze mult mai clar ceea ce serviciile de informații din România pot și ceea ce nu pot să facă, știu că inclusiv actuala conducere a SRI își dorește asta.
Am avut pe vremea cînd eram prim-ministru discuții cu dl.Hellvig, pentru că apăreau și atunci asemenea discuții legate de gradul în care se implică (în politică) serviciul român de informații și știu că și dînsul își dorește o legislație mai clară din acest punct de vedere” a mai spus el.

Reamintim că la formarea guvernului Cioloș, reputatul scriitor și disident comunist Paul Goma a afirmat public că în componența executivului au intrat cel puțin cinci agenți numai de la SIE, nominalizîndu-i pe Mihnea Motoc, Achim Irimescu, Victor Grigorescu, Dan Stoenescu și Lazăr Comănescu. Acestora li se adăugau, desigur, potrivit aceluiași Goma, și ofițeri ai altor servicii, ceea ce ar fi putut împinge ponderea acestora chiar spre 50%. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998