Infruntarea Iohannis-Ponta
0 comentarii / 2071 vizualizări / 5 septembrie 2014
In timp ce colaboratorii apropiati ai domnului Victor Ponta se intrec in a face doua afirmatii contradictorii legate de Iohannis, acesta creste, in mod constant, in sondaje. In toate sondajele. Indiferent de cine sunt comandate. Si asta se intampla chiar si in conditiile in care Alianta Crestin Liberala, lipsita de fonduri financiare, nu are comenzi in curs lansate pe adresa unor institute de cercetare de piata. Si fiindca asa stau lucrurile, cetateanul de rand este indreptatit sa-si puna o intrebare simpla. Pe de o parte, adversarii lui Iohannis sustin ca acesta este un candidat nascut mort, fara speranta, fara vreo sansa de a castiga, iar pe de alta parte, zi de zi, sunt inventate acuzatii in serie impotriva acestuia, menite sa indeparteze de el diferite segmente ale electoratului. Nu cumva este o contradictie in termeni? Care este situatia reala?
Analizez ultimul sondaj de opinie facut in luna august de Centrul de Cercetari si Studii Calitative si Cantitative – CCSCC. Observ cateva lucruri extrem de interesante. 50% dintre romani considera ca o duc mai greu decat in urma cu doi ani, iar 36% ca situatia lor nu s-a imbunatatit. Deci, un total de 86%. In principiu, pe masura ce ne apropiem de momentul alegerilor, acesti oameni vor dori din ce in ce mai insistent o schimbare. Si, la acest capitol, nu se pot gandi la altceva decat la guvernare. Cu alte cuvinte, la alegerile prezidentiale vor avea in vedere un guvern mai bun. Deci, altul decat Guvernul Victor Ponta, a carui activitate este apreciata de doar 33% dintre romani. In ceea ce priveste estimarea veniturilor totale ale familiilor, 22% dintre cetateni considera ca ele nu acopera strictul necesar, iar 44% ca veniturile ajung doar pentru strictul necesar. 30% dintre romani sunt foarte convinsi ca Romania merge intr-o directie gresita, iar 23% sunt destul de convinsi. 42% dintre romani sunt foarte nemultumiti de activitatea Guvernului Ponta, iar 29% sunt destul de nemultumiti. In ceea ce priveste personalitatile politice, Klaus Iohannis beneficiaza de 42% opinie favorabila, in timp ce Victor Ponta doar de 33%.
Daca maine ar avea loc alegeri prezidentiale, rezultatul cercetarii de piata vine, cel putin aparent, in contradictie cu toate informatiile prezentate mai sus. In sensul ca, pentru Victor Ponta, in turul intai ar vota 39%, in timp ce pentru Klaus Iohannis, 32%. Un handicap pentru Iohannis destul de mare, de 7%. In turul doi, handicapul se mentine, insa numai la nivelul de 2%.
Cum se explica, pana la urma, faptul ca romanii sunt profund nemultumiti de Guvern, de un Guvern condus de Victor Ponta, dar, in acelasi timp, il crediteaza pe acesta atat in turul intai, cat si in turul doi al alegerilor prezidentiale? Daca vrem sa aflam ce se intampla de fapt, suntem obligati sa luam in calcul un nou element. Trendul. Este vorba de dinamica optiunilor cetatenilor. In ce directie se indreapta aceste optiuni? Cine creste si cine coboara? Care este momentul in care scorul va fi egal? Care este momentul, conform trendului, in care scorul se rastoarna?
Cine doreste sa aiba raspunsul la aceasta intrebare poate cerceta, pe site-ul CCSCC, cercetarea de piata si acolo va gasi un grafic. Din acest grafic reiese ca, in luna iulie, diferenta intre cei doi competitori era mult mai mare. Evident, tot in favoarea lui Victor Ponta. In luna august, jocul a devenit mai strans. Daca incercam sa proiectam in viitor acest grafic, in conditiile in care nu se intampla nimic spectaculos nici in ceea ce-l priveste pe Ponta si nici in ceea ce-l priveste pe Iohannis, intr-o singura luna ar urma ca acest scor sa se inverseze. Cu alte cuvinte, nici nu va incepe bine campania electorala si Iohannis va reusi sa aiba un mic avans fata de Victor Ponta atat in turul intai, cat si in turul doi.
Asadar, mortul nu e mort. Klaus Iohannis, cel blamat de adversarii sai politici si uneori chiar de simpatizanti pentru ca nu tine discursuri sforaitoare, pentru ca nu sparge sticla televizoarelor, pentru ca nu lanseaza acuzatii grave impotriva lui Victor Ponta, pentru ca are un limbaj prea echilibrat si prea decent, iata ca nu este o piesa de recuzita in aceasta campanie electorala. Dimpotriva, Iohannis bate zilnic judetele tarii in lung si in lat, fara a fi aproape deloc prezent pe cele cateva mari televiziuni de stiri. Care, sa fim cinstiti, toata lumea isi da seama ca ii sunt arondate fie lui Victor Ponta, fie Elenei Udrea. Prezenta lui insa, comportamentul pe care il are, dialogurile pe care le poarta sunt semnalate mai cu seama in presa locala scrisa si audiovizuala. Intr-o Romanie ceva mai tacuta. Ceva mai putin zgomotoasa. Ceva mai putin dispusa sa admire spectacolele mediatice. Asa se explica de ce, destul de repede si destul de sigur, Klaus Iohannis creste.
In urma cu cateva luni, mai mult de jumatate din cetatenii Romaniei chestionati de institutele de cercetare raspundeau ca nu au auzit de numele lui Klaus Iohannis. Astazi, doar 15% se afla in aceasta situatie. In curand, din punctul de vedere al notorietatii, el va ajunge egal sau aproape egal cu Victor Ponta. Acela va fi momentul in care scorul se rastoarna.
Ma intreb din nou: Daca este adevarat ce sustin pontistii, si anume ca Iohannis este un candidat fara sanse, de ce, de dimineata pana seara, isi consuma energiile inventand fel de fel de prostii si fel de fel de murdarii pentru a-l ataca? Daca Victor Ponta alearga singur spre o victorie clara, de ce mai este nevoie sa fie improscat cu noroi Klaus Iohannis? Logic, dintr-un singur motiv: Victor Ponta scade. Si cade. Iar panica este mare. De aici, tentatia aproape disperata de a credita ideea ca miza alegerilor prezidentiale ar fi batalia lui Ponta impotriva regimului Traian Basescu. De fapt, la ce asistam? La tentativa lui Ponta, care va esua, de a deveni el insusi succesorul regimului Basescu. (Sorin Rosca Stanescu)
Sursa: CorectNews
Comenteaza