CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ingheata relatiile romano – americane

0 comentarii / 1381 vizualizări / 26 mai 2011

Presedintele Traian Basescu, in numele statului roman, a facut un gest de mare sfidare la adresa administratiei americane. Refuzand sa participe la summitul NATO, care reuneste tarile din Europa Centrala si de Est, unde, la initiativa presedintelui Barack Obama, au fost invitati si reprezentantii din Kosovo. Stat a carui autonomie nu este recunoscuta de Romania.

Daca gestul lui Traian Basescu poate fi interpretat ca o ofensa, atunci ofensa i-a fost adusa chiar presedintelui Statelor Unite. Care sunt dedesubturile acestui gest fara precedent? Si care pot fi consecintele?
Pentru a raspunde la intrebarile de mai sus, este necesar sa ne amintim cateva lucruri. In primul rand, faptul ca in 2009, in special, oficialii americani s-au facut ca nu observa insistentele Ministerului de Externe roman si ale reprezentantilor de la Cotroceni in directia realizarii unei intalniri la nivel inalt Basescu – Obama. Iar insistentele au fost deosebit de mari. Chiar suparatoare. Mai ales ca ele au avut loc si pe canalele SIE si pe canalele Ministerului Apararii, oficialilor americani atragandu-li-se atentia ca Romania este partener strategic si ca, in aceasta calitate, face sacrificii pe teatrele de razboi. Asemenea “diligente” din ce in ce mai deranjante, pe care de multe ori le-a facut insusi Iulian Fota, cel mai important consilier prezidential dar si cel mai lipsit de aptitudini diplomatice, au sfarsit prin a-i deranja atat de mult pe americani, incat, la randul lor, renuntand la diplomatie, au cerut ca presiunile de orice natura sa inceteze.
In aceste conditii, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a continuat totusi sa sprijine regimul Basescu dar a facut-o mai cu seama din motive pragmatice, tinand de interese economice si militare, decat din motive generate de un parteneriat politic. Cotroceniul, la randul sau, a raspuns destul de dur si de ostentativ, Presedintele Traian Basescu refuzand sa mai onoreze receptiile organizate cu ocazia Zilei Nationale a Statelor Unite. Fapt care reprezinta in sine un afront fara precedent. (Sorin Rosca Stanescu)

Mai multe pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998