CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON DOWN | 1 USD = 4.5984 RON DOWN | 1 GBP = 5.8083 RON DOWN

Ingrijorare: Ambasadorul SUA incepe sa ”miroasa” ascensiunea extremistilor?

9 comentarii / 7136 vizualizări / 28 august 2016

Aflat sîmbătă la Alba Iulia, ambasadorul SUA, Hans Klemm, a transmis, între altele, un mesaj interesant care are în mod cert legătură cu unele evoluții recente din politica autohtonă. Un mesaj care ar putea ascunde o îngrijorare reală și cu atît mai interesant cu cît de respectivele evoluții nu sunt străine serviciile secrete românești.

Concret, Klemm a declarat sîmbătă că România se află pe o traiectorie pozitivă, între altele și pentru că, la noi, nu sunt partide extremist-naționaliste. El și-a exprimat, totodată, conform Agerpres, speranța că țara noastră va rămâne pe această cale și va rămâne, de asemenea, un partener valabil pentru SUA.
Ne amintim că ambasadorul american a avut o poziție similară și acum cîteva luni, cînd, într-un interviu acordat unei publicații timișorene, el se declara îngrijorat de creșterea numărul de partide naționalist-extremiste în Europa, adăugînd: ”Ceea ce este încurajator şi liniştitor este că nu am văzut acele voci în România”.
În esență, Klemm admitea că partide de acest tip există și în țara noastră, dar ”important este că aceste mişcări nu sunt majoritare. În acest an electoral, pe măsură ce principalele partide îşi desfăşoară campania, cred că este important ca ele să ofere o viziune pozitivă, idei care să asigure un viitor pozitiv pentru România, pentru a nu permite acelor extremişti să ajungă în prim-planul politic”.

Cum se vede, Klemm a simțit nevoia să reia mesajul respectiv sîmbătă.
Poate nu întîmplător.

Vorbele emisarului american au venit la capătul unei săptămîni în care o profundă agitație politică o stîrnise înscrierea unor parlamentari și a unui fost purtător de cuvînt al guvernului în Partidul România Unită, considerat naționalist-extremist, precum și zvonul că urmează la rînd fostul premier Victor Ponta.

Desigur că informația privindu-l pe Ponta a convenit de minune unor comentatori autohtoni în pofida faptului că mulți dintre ei știau exact cum stau lucrurile în realitate.

Persoanele din zona PSD așa-zis apropiate de fostul premier sunt, de fapt, apropiate de controversatul Sebastian Ghiță; e evident că, atît timp cît afaceristul-mogul-politician a stat alături de Ponta, și oamenii lui au tras în aceeași direcție.

De această dată, însă, împingerea respectivelor figuri către PRU are toate șansele să fie determinate nu de amiciția lui Ghiță cu Ponta, ci de ”originile” sale sereiste.

Pentru că la nivelul unor grupări puternice din serviciile autohtone există o preocupare solidă pentru promovarea, în toamnă, a unui curent naționalist în noul parlament, în primul rînd grație terenului mai prielnic decît în alte dăți.
Ceea ce face electoratul mai sensibil la tema naționalistă e o serie de factori, de la problema imigranților la prăbușirea capitalului românesc ori la exploatarea sălbatică a unor resurse mioritice de către companii multinaționale. În plus, intervențiile tot mai arogante din ultimii ani ale unor diplomați străine nu a fost în măsură să îmbunătășească percepția românilor despre Occident, ci mai degrabă invers, din păcate.

În multitudinea de mesaje ignorabile date în ultima vreme de către Bogdan Diaconu, liderul PRU, se numără și unul care merită, totuși, multă atenție: “2016 va fi anul celui mai puternic vot de protest înregistrat vreodată în România”.

Nu e imposibil să se întîmple astfel, în condițiile în care actualele partide democratice par să se prăbușească din interior, incapabile să-și asume vreo direcție clară. PNL se vrea o forță unitară, dar e sfîșiat profund de războaiele dintre liberalii vechi și democrați, iar PSD, condus de un pușcăriaș iertat de gratii a amuțit demult, lăsîndu-l pe outsiderul Victor Ponta să facă opoziție în numele întregului partid. Încă mai aiuritor se comportă partidul-vedetă de la localele bucureștene, am numit gruparea lui Nicușor Dan, care refuză îndîrjit să-și asume vreo identitate și dă mesaje confuze. Cît despre Traian Băsescu, intervențiile lui au exact rolul gazului turnat pe foc.

Pe acest fond, extremiștii dau semne de regrupare.
Pe lîngă PRU, de care am mai vorbit, crește și partidul lui Marian Munteanu, Alianța Noastră, care deja are un tîrg încheiat cu PNTCD și spune că va mai face și alte asemenea alianțe.
PRM-ul lui Vadim, care părea mort după stingerea creatorului său, s-a trezit brusc la viață. În ultimele săptămîni l-a înregimentat pe însuși mentorul de odinioară al lui Marian Munteanu, adică pe profesorul Ion Coja, care a devenit vocea nr.1 a formațiunii conduse de generalul Emil Streinu. A revenit după mulți ani scriitorul Radu Theodoru, membru fondator acum 25 de ani, și au fost cooptate nume sonore, precum actorul Florin Zamfirescu ori campionul olimpic de lupte Gheorghe Berceanu. Nu în ultimul rînd, s-a semnat un protocol de colaborare cu Partidul Poporului.

Deocamdată, situația nu pare foarte îngrijorătoare; lucrurile pot evolua, însă, rapid, din toamnă, într-o direcție nu tocmai dezirabilă.

Așa cum spuneam, adevăratele frisoane le provoacă ideea implicării unor grupări conservatoare din serviciile secrete în organizarea partidelor sus-pomenite. La fel și probabilul sprijin din partea Moscovei, pe a cărei listă europeană de partide extremiste pe care le susține din umbră se numără, deja, aproape 50 de nume. Ajutate discret de oamenii de la ”butoane”, dar și de tentația votului negativ, anti-sistem, partide precum PRU sau AN pot intra în parlament, în toamnă.
Cu statutul de partide-balama ar putea ajunge chiar să decidă guvernarea.

Că ar face o alianță cu PSD, precum în perioada 1992-96, treacă-meargă.
Cum ar fi, însă, alipirea extremiștilor la o construcție cu PNL care să excludă social-democrații, sub bagheta unui premier desemnat de Klaus Iohannis?

Aici să zacă adevăratele temeri ale marilor cancelarii și dedesubtul mesajelor ambasadorului american împotriva ascensiunii partidelor naționaliste?
Deloc exclus, zicem noi. După surpriza Nicușor Dan de la locale, ne putem trezi și cu surpriza Munteanu-Diaconu-Streinu la parlamentare, cu toate consecințele care ar decurge de aici. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Acest „extremism” este raspunsul romanilor la Planul de ucidere a Fiintei Nationale a Poporului nostru si a Patriotismului Romanesc !
  Se raspunde si se va raspunde cu aceeasi moneda cu care poporul si Patria noastra sunt Agresate de catre Mafia Camatarilor Anticristi Evrei de soiul lui Soros !
  Acest Samsar de Popoare Soros impreuna cu Ambasadorii USA care sunt si Agentii sai au facut din Romania o Colonie ce seamana cu Republicile Bananiere !
  Acesti Mafioti ai Sionului au sprijinit si protejeaza in continuare Regimurile Corupte si Abuzive ale lui Basescu iar acum pe al lui Johannis !
  Nici vorba de Stat de Drept sau Democratie in Romania. Am revenit la Politia Politica si Stalinista a anilor ’50 !
  Acest comportament al Ambasadorilor SUA, Klemm, Gitenstein sau Taubman sau Rosapepe, dar si a unor inalti Demnitari din Administratia americana, (cu totii buni evrei nu-i asa), au compromis definitiv Imaginea SUA pentru Romani !
  Tot mai multe tari si popoare realizeaza ca modelul americano-evreu se dovedeste a fi o Himera, un Balon de Sapun iar „Fratele” un Sarlatan si un Escroc !
  USA a uitat de promisiunile facute zeci de ani la Europa Libera sau la Vocea Americii !
  Acum cu totii putem vedea realitatea si adevarata fata a Americii condusa de Bancherii Evrei !
  In 1945 ne-au lasat pe mana lui Stalin si a Cominternistilor Evrei !
  Din 1989 incoace ne-au lasat pe mana Camatarilor Anticristi ! Camatari care au ca singura tinta in ce ne priveste Jefuirea Avutului National si atacarea, destructurarea, distrugerea Unitatii Nationale a Romaniei, a Fiintei si Identitatii noastre Nationale !
  Pai cum vrei bai Klemm, fecior de … lele sa va mai iubeasca Romanii, sau oricare din celelalte popoare si Neamuri ale lumii !??
  Purtati-va cu respect si frateste cu celelalte popoare!
  Purtati-va Crestineste sau asa cum cere si Decalogul vostru si atunci nu va va mai Uri sau Dusmani nimeni ci va avea respect si iubire pentru voi !
  Auzi bai Clemm ?!
  Daca vrei sa fiti respectati atunci respectati si voi Oamenii, Legile, Religiile, Proprietatile sau Identitatea altora !
  Calea pe care ati apucat-o va va duce in mod sigur la acelasi final Dezastruos pe care l-au avut dea lungul istoriei toti Agresorii si Nelegiuitii !
  Veti pierde, veti fi invinsi si veti disparea pentruca acest final este exact ce doriti si voi popoarelor pe care nu ati venit sa le Eliberati de sub Dictatura Bolsevica ci ati venit sa le Ocupati !
  Sa le Supuneti si sa le includeti in Imperiul Satanic pe care vreti sa-l formati impotriva Vointei Oamenilor si impotriva Legilor lui Dumnezeu in fata caruia, noi, Copiii Tatalui Ceresc suntem cu totii Egali si la fel de Importanti !

 2. Nicolaie Silviu, s-au scumpit pastilele?

  • Lasà tu, nu-i purta de grijà domnului Nicolaie Silviu….uità-te mai intài la spumele din gura ta, care latrà a pagubà !!! Mars cà mai ai si pureci pe deasupra !!!

 3. de multe ori partidele extremiste sunt create cu sprijin al serviciilor secrete. spunea un lider al romanilor din germania pe facebook cand a fost creat afd (pe atunci partidul era anti-euro, nu anti-islam): uite , frate, au creat serviciile germane un partid anti-euro. jean marie le pen era fost luptator in algeria, chiar a creat un partid fara sprijin ? probabil de asta isi injura fiica acum , pentru ca ea nu mai depinde de serviciile frantuzesti

 4. acest ambasador si-a depasit atributiile diplomatice in nenumarate randuri, si trebuie declarata persoana non-grata pe teritoriul national al Romaniei, iar USA sa-si numeasca un nou ambasador , responsabil si echilibrat.

 5. Biata colonie nu-si gaseste busola, sau nu poate, sau nu e lasata. De ce ar fi mai breze ong-urile finantate de Soros, care infiltreaza forte peste tot, fata de sprijinul Moscovei pentru niste partide nationaliste? Sunt lucruri pe care nu le mai spune nimeni: jefuirea tarii de multinationale, distrugerea capitalului romanesc cu contributia institutiilor romanesti care cica lupta cu coruptia, statutul de colonie al tarii si de slugi al conducatorilor ei, etc.

 6. Sigur, sigur, partide „extremiste”, e aceeasi placa pe care o aude oricine urmareste presa mainstream din alte tari europene sau chiar din sua. Si mai sunt inca o groaza de etichete care vin la pachet, de gen „fascisti”, „radicali de dreapta”, „populisti” samd. Oricine are curajul sa exprime idei sau sa faca politici care nu sunt subordonate, nu sunt pe aceeasi linie cu directivele bruxelleze, sunt catalogati in toata presa obedienta in toate felurile. Britanicii au fost facuti in fel si chip, dupa ce si-au PERMIS sa voteze cum au votat la referendum! Halucinant. Si totusi se intampla, apare delictul de opinie, oricine indrazneste sa gandeasca altfel, e pus la zid. Si mai e inca o placa, aceea a finantarii obligatorii de la Moscova pt toate aceste partide, musai-musai.

 7. […] nu sunt decît cîteva zile de cînd Klemm își manifesta îngrijorarea față de creșterea naționalism-extremismului în Europa, la pachet cu bucuria că, […]

 8. […] patru ani, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, făcea niște afirmații foarte interesante, în mai multe rînduri, cu o insistență la fel de interesantă, pentru că nu părea o temă […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998