CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Initiativa curajoasa: USR – lege anti-Rusia

3 comentarii / 2332 vizualizări / 24 martie 2019

Parlamentarii USR au depus joi, la Senat, o propunere legislativă care va produce, cu siguranță, multe valuri la nivelul societății, pentru că vizează în mod direct Rusia și nu neapărat în sens pozitiv. E vorba de versiunea românească a celebrei legi Magnițki, inițiată acum cîțiva ani de administrația Obama și adoptată, după SUA, de state precum Canada ori Marea Britanie. În anii care vin e posibil ca legea să se generalizeze la nivelul întregii UE și nu numai. Deocamdată, vesticii nu se grăbesc, totuși, cu implementarea ei.

Serghei Magniţki, să o spunem din capul locului, a fost un avocat rus care a murit la vîrsta de 37 de ani, după ce a expus corupţia din regimul Putin. În memoria lui, SUA a inițiat o lege numită ”Rusia-Moldova”, mai cunoscută drept legea Magnițki, prin care se instituie sancțiuni în privința cetătenilor străini responsabili pentru încălcarea gravă a drepturilor omului și a recomandat tuturor țărilor lumii să-i urmeze exemplul.

În legea depusă de USR se arată că motivația e aceea că ”cetățeanul rus Serghei Magnițki a decedat într-o celulă de izolare din Federația Rusă la 16 noiembrie 2009, după ce a fost reținut ilegal mai mult de 358 de zile, timp în care i-a fost refuzată asistență medicală, a fost torturat și i-au fost cauzate vătămari corporale, iar autoritățile Federației Ruse nu au efectuat o investigație obiectivă și independentă cu privire la detenția, tortura și moartea lui Serghei Magnițki, iar persoanele vinovate nu au fost pedepsite conform legii”

Legea prevede că în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare, ministrul Afacerilor Externe dispune, prin ordin, constituirea unei liste cu datele de identificare ale cetațenilor străini despre care există dovezi că au fost responsabili sau au fost implicați în tortură, tratament inuman și degradant, condamnarea pe motive politice sau alte încălcări grave ale drepturilor omului recunoscute la nivel internațional, săvîrșite împotriva cetațenilor oricărui stat care au denunțat activitățile ilegale comise de funcționari ai autoritaților publice, sau au apărat ori au promovat drepturi și libertați fundamentale ale omului.
Persoanele de pe respectivă listă vor putea fi expulzate, primi interdicție de intrare în țară ori li se vor putea îngheța fondurile și resursele economice.
Chiar dacă legea vizează cetățenii oricărui stat al lumii, originea ei se află, totuși, în acțiunile Federației Ruse, astfel că e interesant de urmărit reacția pe care vecinul de la Răsărit ar putea-o avea față de noua lege. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Ar putea veni și PNL-ul cu legea Stan, pentru sancționarea cetățenilor români responsabili pentru încălcarea gravă a drepturilor omului.

  2. wtf is this? n-au de lucru pitecantropii astia?

  3. Băi Bogdan Tiberiu, ziaristu lu pește prăjit, vai de capu tău! Magniţki nu a fost avocat ci contabil și nu a expus nici o corupție ci l-a ajutat pe Bill Browder să comită evaziune fiscală.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998