CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Injustitia produce saracie

0 comentarii / 1359 vizualizări / 2 noiembrie 2012

Stenogramele Blejnar, cu toate grozaviile cuprinse in ele, vrem, nu vrem, vorbesc si despre saracie. Adica despre modul in care sunt saraciti romanii. Prin jefuirea avutiei publice. Sau prin necolectarea deliberata a banilor datorati. In cazul firmelor din grupul de interese nelegitime PDL. Sau, ma rog, ARD. Tot despre injustitie si saracire prin jaf a vorbit deputatul, pana ieri, alaltaieri, PDL, Gelu Visan. Si cu probe. La randul ei, Curtea de Conturi face acelasi lucru. Si alte institutii pe care nu le mai enumar. Practic, poate fi construita o demonstratie a faptului ca, acolo unde este injustitie, romanilor li se iau extraordinar de multi bani din buzunar. Iar daca ar fi justitie, ei ar fi mai putin saraci. Sau mai bogati. Dar ce lipseste de fapt?
Nimeni nu poate contesta ca s-a ajuns la un grad endemic al coruptiei. Ea a existat si sub regimurile anterioare. Acum, insa, sub regimul Traian Basescu, acest fenomen a atins cote inspaimantatoare. Niciodata, pana la regimul Traian Basescu, nu se putea vorbi de zeci si zeci de miliarde de euro sustrase anual de bande organizate de rau facatori. Personaje din lumea interlopa dar si gulere albe, politicieni aflati la butoanele puterii, ofiteri ai serviciilor secrete, reprezentanti la varf din ANAF, ministri, parlamentari, judecatori si procurori, intr-o hora nebuna, fac praf si pulbere atat economia, cat si bugetul public, inspaimantandu-i pe investitori si nimicind capitalul autohton.
Acestui desfrau institutionalizat, generat si protejat politic de regimul Traian Basescu, trebuie sa i se puna capat. Dar cum? Intr-un singur fel. Prin curatarea imediata a institutiilor obligate sa combata coruptia si sa vegheze la colectarea banului public de cei care ei insisi au generat, au pastorit sau au tolerat acest sistem.
Ceea ce presupune, vrem, nu vrem, o epurare. O operatiune chirurgicala de eliminare a tuturor complicilor regimului Traian Basescu in materie de frauda. Ei vor tipa ca din gura de sarpe. Se vor adresa instantelor internationale. Vor reclama Guvernul Ponta 2 pretutindeni. Vor arata cu degetul acuzator spre USL. Vor spune ca se incalca principiile statului de drept, autonomia institutiilor si chiar democratia. Vor vorbi despre derapaje grave. Vor gasi in afara granitelor tarii, printre birocratii UE, destui creduli sau rau intentionati. Care, la randul lor, vor acuza Romania, in care populatia a ales USL.
Din acest motiv, este nevoie, daca vrem sa reusim, de o pregatire minutioasa a intregii operatiuni. Si inteligenta. Iar operatiunea in sine trebuie sa fie extrem de rapida. Despaducherea trebuie sa se produca peste noapte. Fulgerator. Dar, ca toate aceste conditii sa poata fi indeplinite, este nevoie de vointa politica.
Ce genereaza vointa politica la care m-am referit mai sus si care este indispensabila pentru diminuarea masiva a hotiei si pentru readucerea, pe aceasta cale, in bugetul statului, a unor venituri considerabil mai mari, care sa poata contribui la imbunatatirea vietii cetatenilor Romaniei? Si ce anume o poate bloca? Nu va avea vointa politica, ci doar o va simula, acel membru USL care, la randul lui, este corupt sau doreste sa devina corupt, preluand din mers blestematele mecanisme ale celorlalti. Si invers. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998