CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Inpolitics, confirmat dupa doi ani de Tusk: ”I-am propus lui Iohannis sefia Consiliului European”

8 comentarii / 3329 vizualizări / 4 martie 2020

Acum doi ani, în februarie 2018, lansam aici în premieră absolută ideea propulsării lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al Consiliului European, care ar fi urmat să se aleagă odată cu înnoirea organismelor europene de anul trecut, enumerînd și argumentele de rigoare. Nu era vorba doar de analiză, ci și de informații neoficiale care se vehiculau la Bruxelles. Iată că azi, informația a fost confirmată de însuși președintele de atunci al Consiliului, polonezul Donald Tusk.

Ce scriam în 2018:

”Pe 1 decembrie anul viitor se va alege noul președinte al Consiliului European, Donald Tusk terminînd cel de al doilea și ultimul mandat.
E aproape cert că succesorul său va proveni tot din est.
Postul de președinte al Comisiei Europene e mult prea important ca să fie cedat fostelor state comuniste, marele favorit anunțîndu-se, de pe acum, în persoana francezului Michel Barnier, responsabilul cu Brexitul.
Dar și Estul trebuie să capete ceva, mai ales că dă semne de nervozitate.
Așa că cele 11 fost state comuniste din totalul de 27 de state UE se vor mulțumi cu scaunul lui Tusk.
Or, din acest punct de vedere, România e un candidat de forță: a 6-a țară ca mărime, din UE, după exitul britanic, ea merită ceva consistent.
Klaus Iohannis, la rîndul său, ar avea profilul perfect: structură germanică, CV politic satisfăcător, apropiere de grupul franco-german aflat la butoanele UE, fără ambiții și năbădăi care ar putea crea probleme în momente-cheie.
Singurul hop pe care ar trebui să-l depășească Iohannis ar fi menținerea unei relații suficient de bune cu guvernul de anul viitor cît să obțină nominalizarea pentru șefia Consiliului.
Una care bate la scor, din toate punctele de vedere, atuurile președinției României.”

Ce a dezvăluit azi Donald Tusk, preşedintele PPE şi fost preşedinte al Consiliului European, la ceremonia în care preşedintele Klaus Iohannis a primit premiul „Coudenhove-Kalergi”.

„Imaginea numărul trei. Sunt cu preşedintele Iohannis acum aproape un an şi discutăm cine ar fi să ia cârma instituţiilor europene, discuţia noastră este sinceră şi discretă. Nu e nimeni la mine în birou în afară de noi doi. Îi spun cu mare convingere că ar fi un nemaipomenit preşedinte al Consiliului European. Preşedintele Iohannis zâmbeşte cordial, îmi mulţumeşte pentru această propunere şi după o vreme adaugă: ‘Ştii ceva, Donald, eu mai am ceva treabă de făcut în România, aşa că, te rog, nu lua în consideraţie candidatura mea'”, a declarat Tusk. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. K.W.I. Noi vedem cu totul altceva, dar, se pare că nu contăm. Chiar deloc.
  – Toamna trecută, Trump, îl invita la Casa Albă, şi îl omagia (plus o şepcuţă);
  – Mai săptămânile trecute, A. Zuckerman, îl lăuda, aproape greţos;
  – Acum, vine şi dl. Tusk, şi-l ridică în slăvi.

  Cine şi de ce, are nevoie, acum, de un preşedinte în România, atât de bine “consolidat”?

 2. Vraja mării. Tusk n-avea niciun cuvânt de spus în privința succesorului său. Jocurile s-au făcut între Merkel și Macron, ca la bazar: a mai dat ea, a mai lăsat el…

  • Naziștii de la PPE căutau un candidat prizabil, avantajul retardatului, nu-l cunoaște nici nevastă-sa.
   S-a văzut că prima lor propunere, Hitler Weber, un țepar neamț bine cunoscut, nu a trecut.

   • Ăla era pentru CE. Pe urmă au scos-o din pălărie pe Ursulica, aia de-a trimis Bundeswehrul la instrucție cu cozi de mătură.

    • Great, a fost în cărți la onorifici.

 3. Bineinteles ca mai avea/are treaba in colonie; nu si-a indeplinit toate sarcinile trasate de stapani. Inca nu a facut colonia harcea-parcea. mai are putin, pentru ca poporul il lasa.

 4. Cand ma uit la voi cum aratati si ce scoateti din voi, aproape ca nici nu meritati altceva decat colonie. Atat va duce capul. Atata cunoasteti despre lume

  • Zdrențe securiste, meritați din plin să fiți niște slugi proaste și supuse, cu gurile pline de substanțe seminale.
   Ce merităm noi? Să vă vedem zilnic cum luați muie de la ambasade?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998