CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Intalnire in ceas de seara si cu talc

0 comentarii / 1416 vizualizări / 24 ianuarie 2013

In biroul presedintelui Senatului Crin Antonescu s-au intalnit ieri seara liderii USL cu guvernatorul Traian Basescu. Sub pretextul analizarii situatiei Romaniei din punctul de vedere al supravegherii noastre de catre UE la capitolul Justitie. Dar discutia care a stranit, si va starni cu certitudine si in zilele urmatoare, cele mai aprinse dezbateri este strict de natura politica. Si se refera la posibilitatea de a avea un presedinte mai devreme. Respectiv in primavara anului viitor. Ce doresc liderii USL si ce doreste Traian Basescu? In ce masura obiectivele lor ar putea avea un punct de convergenta? Iar daca raspunsul este afirmativ, cu ce folos se poate alege cetateanul?
In ciuda pactului de coabitare semnat intre Traian Basescu si Victor Ponta, intre un Traian Basescu decapitat politic la refendum si care se cramponeaza de scaunul de la Cotroceni, cu sprijinul unor birocrati UE si chiar a unor reprezentanti de guverne si un Victor Ponta aflat, practic, pe fasia alba dintre doua guverne, Ponta 1 si Ponta 2, este clar ca tensiunile nu se atenueaza. Traian Basescu tine cu dintii sa-si pastreze punctele de presiune, care sunt serviciile secrete, marile parchete, Inalta Curte de Casatie si Justitie, CSM, ANI etc., in timp ce USL se da peste cap sa le elibereze sub aspect politic si sa redea aceste institutii proprietarilor de drept, care sunt cetatenii Romaniei. In perspectiva, tensiunile, departe de a se diminua, vor creste. USL e satul pana peste cap de Basescu dar si Basescu e satul pana peste cap de USL.
In aceste conditii, trebuie cautata o iesire onorabila dintr-un cerc politic vicios. USL, pentru a reusi sa reporneasca Romania, are nevoie de stabilitate, nu de o continua batalie politica cu Presedintia si, la randul sau, Traian Basescu isi propune cu certitudine o iesire pasnica de pe scena. Cel putin de pe scena prezidentiala. Pe de alta parte, PDL sucomba sub ochii opiniei publice iar o solutie care trebuie luata in calcul, si a si fost lansata de Elena Udrea, poate fi si este implicarea lui Traian Basescu. Care, insa, nu se poate intampla decat in conditiile in care acesta este eliberat de constrangerile functiei prezidentiale, pe care o exercita fara a mai fi legitimat politic.
Pentru Romania, si ma gandesc acum exclusiv la interesul national, ar fi intr-adevar salutar ca alegerile pentru Parlamentul European sa fie simultane cu alegerile prezidentiale. Aceasta operatie, care ar fi mai putin costisitoare si mai putin traumatizanta pentru cetatenii chemati la urne, ar putea fi efectuata in trei moduri. Fie prin schimbarea, pana atunci, a Constitutiei, fie printr-o intelegere cu Traian Basescu, care ar urma sa renunte la cateva luni din mandat, fie, ceea ce mi se pare mai plauzibil, alegerile pot fi organizate de Guvern bine mersi in primavara, urmand ca presedintele nou ales, respectiv Crin Antonescu, sa-si intre in paine abia la soroc. Adica la sfarsitul anului. Oricare varianta e mai buna decat ceea ce avem acum. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998