CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Înțepeniți pe poziții, nu mai pot negocia

0 comentarii / 1651 vizualizări / 27 octombrie 2021

Cele trei partide aflate în dispută, PSD, PNL și USR, par încremenite în pozițiile anterioare. Incapabile să schimbe ceva. În consecință, când se întâlnesc, o fac doar formal. Pur și simplu nu au ce negocia. Marcel Ciolacu minte și nu minte. S-au întâlnit la Vila Lac, dar, cum spune el, nu au negociat nimic. Cel mult or fi băut o cafea. Iar numărătoarea inversă se apropie de sfârșit. Se sfârșește sâmbătă.
Sâmbătă este deadline-ul. Expiră termenul constituțional de zece zile. Dacă până atunci noul guvern nu este trecut prin comisii și votat în Parlament, Klaus Iohannis nu are ce promulga. Degeaba își reduce cu o zi vizita în Egipt. Mai bine rămânea acolo. Între timp, șontâc-șontâc, Guvernul Florin Cîțu merge mai departe. Și consolidează dezastrul pe care l-a creat.
Cu toate bâlbâielile lamentabile din ultima vreme, PSD, de bine, de rău, este singurul partid care știe ce vrea. A spus că nu votează sub nicio formă un guvern minoritar. Deci, pentru o validare în Parlament cu sprijinul PSD, Florin Cîțu este obligat să împartă tortul. PSD a solicitat șapte minștri proprii, șapte urmând să fie nominalizați de PNL, iar patru de UDMR. Miniștri politici. Și, la cafeaua băută la Vila Lac 2, au primit un răspuns ferm. PNL nu îi bagă la guvernare. Cu alte cuvinte, Nicolae Ciucă, premierul nominalizat, nu are lesa necesară din partea lui Florin Cîțu de a bate palma cu PSD pentru un guvern politic. În aceste condiții, Ciolacu a mai degustat o cafea și a făcut o nouă ofertă. Să fie, cu excepția lui Nicolae Ciucă, un guvern alcătuit numai din miniștri tehnocrați. Propuși de cele trei partide. Șapte de PSD, șapte de PNL, patru de UDMR. Cîțu nu este de acord nici cu această variantă. Pentru că asta ar presupune să plece din Palatul Victoria. Și să-l lase acolo pe generalul cu patru stele. Care deja îi poartă sâmbetele.
La rând vine USR. Tot la o cafea. Sau două. Tot la Vila Lac. Adică întâlniri între partide în casa statului. USR vrea și el la guvernare. Și tocmai de aceea nu va accepta, cel puțin așa spune, un guvern minoritar. Probabil va pune condiții identice sau asemănătoare cu cele lansate de PSD. Și tot probabil cu același rezultat. Pentru că și într-o alianță de acest fel pentru crearea unei majorități în Parlament, Cîțu tot trebuie să-și facă bagajele. Iar Cîțu nu vrea și pace să plece din Guvern.
În aceste condiții, dacă pe ultima sută de metri talibanii din PNL nu cedează sau dacă de la distanță, prin telecomandă, președintele Klaus Iohannis nu le frânge coloana vertebrală, la capătul acestei săptămâni ne vom afla de unde am plecat. Cu un Guvern în șpagat. Cu un premier în moarte clinică. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998