CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Interzicerea evacuarii peste iarna, o decizie cu bataie lunga

0 comentarii / 1936 vizualizări / 24 iulie 2010

Guvernul Boc a luat azi o decizie spectaculoasă, deși mai puțin disecată de presă, potrivit căreia se va interzice evacuarea datornicilor din case în perioada de iarnă. O hotărîre aparent firească, dar care poate ascunde multe necunoscute extrem de ”fierbinți”.

Proiectul de lege al „micii reforme” în justiţie, adoptata zi de Guvern, interzice evacuarea persoanelor din locuinţe în intervalul 1 decembrie -1 martie, în cadrul unei proceduri de executare silită, cu excepţia cazurilor în care persoana care solictă executarea şi evacuarea locuinţei nu dispune de un domiciliu. „Prin această interdicţie nu-i vom mai pune pe oameni să- părăsească locuinţele în timpul iernii”, a declarat premierul Emil Boc. Hotărărea guvernului Boc este una profund umană, dar și total neliberală. Practic, guvernul de dreapta intervine în modul cel mai stîngist cu putință în relația dintre cetățean și entități private, precum băncile care au acordat credite pentru case, impunînd clauze inexistente pînă acum. În absența ratelor bancare firești, băncile sunt îndreptățite să facă demersurile pentru recuperarea pagubelor, altfel pot argumenta că există riscul să ajungă, ele însele, în situație de faliment.

E clar, deci, că, luînd o asemenea măsură, guvernul Boc știa precis ce face și ce riscuri își asumă. Marile întrebări sunt: ce date guvernamentale confidențiale au condus la adoptarea unei asemenea decizii?

Mai precis, cîte zeci ori sute de mii de români sunt în situația de a-și pierde locuința în lunile care urmează și ce soluții ar putea fi adoptate de România, în condițiile în care, spre exemplu, de la relansarea, acum patru luni, a programului ”Prima casă” nu a fost acordat niciun credit, pentru că statul şi băncile nu au finalizat semnarea documentelor necesare? În fine, ce se va întîmpla la 1 martie anul viitor, atunci cînd, după amînările de peste iarnă, numărul celor care își vor pierde casele brusc va fi mult mai mare decît ar fi fost în mod normal, în absența deciziei de azi? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998