CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Intilnirea Geoana – Putin: minciuna sau dezvaluire terifianta?

7 comentarii / 5514 vizualizări / 2 iunie 2022

Mircea Geoană a vorbit într-un recent interviu despre o așa-zisă întîlnire a sa cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în care acesta i-ar fi transmis niște avertismente vizavi de relația țării noastre cu NATO și UE. ”Mă, suntem foarte nemulţumiţi că aţi intrat în NATO” i-ar fi spus, colocvial, Putin lui Geoană. Ca între vechi amici. Există o singură mică problemă: nu e clar deloc cînd a avut Geoană respectiva întîlnire cu președintele Rusiei, dat fiind că nu există pe nicăieri vreo minimă relatare. Ceea ce lasă loc doar pentru două ipoteze: fie Geoană a mințit ca în povestea cu NASA din 2008, fie a existat o asemenea întrevedere, dar secretă.

Invitat al realizatorului Mihai Morar la podcastul „Fain şi simplu”, Mircea Geoană a fost întrebat dacă l-a întîlnit pe Vladimir Putin și a răspuns fără echivoc:

”Da. Şi mi-a spus odată: «Mă, suntem foarte nemulţumiţi că aţi intrat în NATO, dar cu americanii mai ştim să lucrăm, dar atenţie cu UE, că vă transformă în colonie economică!». Încerca să ne convingă că nu e bine să intrăm în UE, asta îmi aduc aminte din discuție. Eu am rămas frapat, eu credeam că NATO ar fi marea lui temere. Nu l-am ascultat, dacă zice ceva, eu fac opusul, mă duc în cealaltă direcţie! Ce s-ar fi întâmplat cu România dacă nu eram în NATO?! Unde s-ar fi oprit ruşii? În ce situaţie am fi fost? Am fi avut bravura ucrainenilor? Am fi avut sprijin atât de mare din partea Occidentului?”, a explicat el.

Dezvăluirea a făcut turul presei, în mod firesc. Dar nimeni nu s-a întrebat cînd și cum ar fi putut avea loc asemenea întîlnire, pînă azi neștiută.

Să o luăm metodic.

Nemulțumirea lui Putin față de faptul că România a intrat în NATO nu putea avea loc, logic, decît după primăvara lui 2004, cînd s-a produs evenimentul, mai precis pe 2 aprilie, cînd steagul țării noastre a fost ridicat alături de ale celorlalte membre. Și nu mai tîrziu, în principiu, de decembrie 2004, cînd s-a bătut în cuie, oficial, intrarea României în UE.

Pe 27 iulie 2004, premierul Adrian Năstase s-a întîlnit la Moscova cu Vladimir Putin, într-o vizită oficială în care a fost însoțit de ministrul de Externe, Mircea Geoană și de cel al Economiei, Dan Ioan Popescu, dar liderul de la Kremlin nu a discutat decît cu premierul român, șefu. Pînă la orele 21,00, cînd era programată întrevederea cu Putin, Năstase a trebuit să se plimbe prin curtea Kremlinului. La intrarea în sediul președinției, premierul și miniștrii au fost percheziționați și au predat telefoanele mobile, asta, ca să ne facem o idee despre greutatea unei întrevederi cu președintele celei mai mari țări a lumii. Nu au existat, practic, dialoguri directe între Putin și cei doi miniștri, la acea întîlnire de cca.30 de minute, iar în cartea lui Adrian Năstase, ”Jurnal de premier”, în care e descrisă amănunțit acea întrevedere, nu există faptele prezentate de Geoană. Deci, exclus ca la acea vizită să fi avut loc dialogul Geoană-Putin. Oricum, cadrul oficial și extrem de protocolar nu ar fi îngăduit asemenea exprimări.

După acel moment, o întrevedere a lui Geoană cu Putin a devenit, oricum, mult mai greu de realizat dintr-un motiv foarte simplu: fostul ministru de Externe nu a mai deținut funcții în stat pînă la finele lui 2008, cînd a obținut, pentru trei ani, șefia Senatului.

În primul an de mandat, a existat o invitare a lui Geoană, ca președinte al Senatului, la o întîlnire cu preşedinţii Dumei şi Consiliului Federaţiei Ruse pe tema extinderii relaţiilor economice şi politice bilaterale. Nicio întîlnire cu Putin.

În noiembrie 2009 a căzut bomba vizitelor secrete ale lui Geoană la Moscova în cursul acelui an.
Presa a dezvăluit că el se întîlnise în aprilie, la Moscova, cu un consilier al președintelui rus Dmitri Medvedev. Întâlnirea ar fi fost aranjată de Boris Golovin, om de afaceri cu interese în domeniul energetic din Romania, despre care presa scria că ar fi fost ofițer GRU.

Ulterior, Geoană a recunoscut, la Realitatea TV, că în acei ani mai făcuse o vizită privată, tot la secret, la Moscova, dar fără a se întâlni cu oficiali ruşi.

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat vizitele la Moscova ale lui Mircea Geoană drept anormale şi ilegale, precizând că trebuie să ia în calcul „târgul” pe care acesta l-a făcut în Rusia pentru a fi susţinut la Preşedinţie.
Doi ani mai tîrziu, Wikileaks dezvăluia că Geoană s-ar fi dus la Moscova în 2009 cu avionul afaceristului Sorin Vântu, lucru dezmințit de politician.

După eșecul la prezidențialele din 2009, demisia de la cîrma Senatului și debarcarea de la șefia PSD, Mircea Geoană pur și simplu nu mai avea vreo calitate pentru a se întîlni cu Vladimir Putin, personaj care, oricum nu discută cu persoane mai jos de statutul de președinte de țară ori premier. Ca secretar adjunct al NATO, din 2019, nu se cunoaște vreo asemenea întrevedere, dar, oricum, Geoană i-a vorbit lui Morar despre un moment produs cu mulți ani în urmă, înainte de intrarea României în UE, în 2007 și strict după intrarea în NATO, în 2004.

Cum spuneam, nu există absolut nicio informație în spațiul public despre vreo întîlnire de acest tip a lui Mircea Geoană cu liderul de la Kremlin.
Discuția lui Geoană cu Putin cam seamănă cu discuția din 2008, cu cei de la NASA, pentru trimiterea unui român în spațiu, chestie dezmințită oficial de agenția americană, la solicitarea presei române.

Una peste alta, avem două variante mari și late. Nu prea grozave, niciuna.

1) Mircea Geoană minte în legătură cu discuția sa cu Vladimir Putin.
2) Mircea Geoană nu minte, astfel că, pur teoretic, singurul moment în care ar fi putut avea loc acea misterioasă și pînă acum necunoscută discuție ar fi anul celor două vizite secrete la Moscova. (Deși, în 2009, eram demult intrați în NATO, astfel că avertismentele lui Putin nu și-ar mai fi avut rostul).

Caz în care avem de a face cu o dezvăluire/scăpare terifiantă, care ar confirma acuzațiile de atunci ale lui Traian Băsescu, conform cărora candidatul PSD s-a dus la ruși pentru aranjamente de nivel înalt implicînd viitorul României. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Uluitor cat de putine se stiu despre vizita la Moscova din 2009, cand era candidat la presedintia Romaniei, a lui Mircea Geoana. Geoana sustinea atunci o prietenie cu Rusia, Basescu era impotriva. Mark Gitenstein l-a scos presedinte pe Basescu a doua oara iar pe Geoana l-au „recuperat” altfel, prin evreii de la Aspen Institute, unde era deja cooptat.

 2. Face pe grozavul, ca de obicei. Dar de ce-o fi terifiant? Putin l-a onorat daca s-a uitat spre el si i s-a adresat. Si in al doilea rand, rusii nu se adreseaza cu ”mă”. In al treilea rand, remarca mi se pare de bun-simt: UE chiar ne-a adus in stadiul de colonie. Asta o putem spune si noi.

 3. Este adevarat, cu 3 observatii: 1.nu era vorba de NATO, ci de Conference Cup2. nu i-a zis „mã” ci „bã” 3. nu era Putin ci Gigi Becali

 4. Prostănacul este în campanie electorala sa ajungă președinte la noi!
  Din fericire sunt unii care o sa ii dea la temelie!
  Din nefericire următorul președinte ca fi doar un vechil pe o plantație!
  Asta e! Unde ești tu Fines sa te rogi sa scăpăm de robie?

 5. Cel din poza nu e Geaoana/prostanacul PSD-ist ci un ins mutant politruc coaptat de asasinii amaerini ai NATO. Priviti-ii mainile ce sunt gata sa ucida strangand de gat un dusman nevazut.

 6. Ce vrea sa spuna „prostanacul” cu asta ? Ca l-a bagat Putin in seama si chiar l-a tutuit ca de la egal la egal ? Prostanacul daca nu-i fudul parca nu-i geoana destul.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998