CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Intoarcerea lui Crin: PNL – sacrificat iar pentru pohta lui Iohannis

6 comentarii / 4292 vizualizări / 18 septembrie 2018

Nu mult după jumătatea lunii iulie, presa titra despre o întrevedere de taină Orban-Antonescu-Blaga, la care s-ar fi discutat despre participarea celor trei la alegerile europene. În aceeași zi, Crin Antonescu dezmințea categoric revenirea sa în politică, iar a doua zi, pe 19 iulie, Ludovic Orban decreta informația din presă drept ”fake news”. Azi, aflăm din chiar gura lui Crin că revine în politică și vrea pe lista de europene. Ce s-o fi întîmplat între timp cu feicniuzul? Răspunsul e simplu: a intervenit pohta lui Iohannis.

„Am depus astăzi documentele pentru candidatura la PE. Pe circuitul normal, stabilit de deciziile PNL pentru orice alt membru”, a declarat Antonescu, azi, pentru Agerpres.
Se împlinesc exact două luni de cînd, tot el, declara pentru știripesurse.ro: ”Zilele trecute am fost în București și m-am văzut cu domnul Orban, ca doi oameni pe care îi leagă o relație veche. Întâmplător, acolo m-am văzut și cu domnul Blaga, dar am discutat chestiuni de ordin general. Am discutat despre politică, despre ceea ce se mai întâmplă, n-am discutat nimic despre europarlamentare. Îmi mențin vechea poziție și anume aceea că nu voi reveni în politică”.

A doua zi, Ludovic Orban declara presei că informația privind revenirea lui Antonescu în politică ”Este fake news. Fără ca eu sau dl Antonescu să povestim ceva pe tema asta au apărut niște știri inventate”.

În acest moment, știm cu precizie că Ludovic Orban, Vasile Blaga (și-a depus tot azi dosarul de candidat) și Crin Antonescu țintesc, cîteștrei, listele europene. Primele trei locuri, ca să fie siguri.
Pentru PNL, o triplă veste proastă.
Pentru Cotroceni, o veste excelentă.

De ce sunt cele trei nume sus-pomenite nefaste pentru PNL?

În cazul lui Ludovic Orban, pentru că, așa cum am punctat și cu altă ocazia, e aiuritor să pleci la Bruxelles și Strasbourg, ca lider de partid, și să conduci de acolo treburile din formațiune și chiar din țară, dacă PNL preia guvernarea.
În cazul lui Vasile Blaga, pentru că, dincolo de problemele penale – încă mai are de depășit apelul în proces – este un personaj dintr-o generație apusă, retras aproape total în ultimii doi ani din politică, oficial cel puțin. Da, dar e, totodată, un personaj care a transmis de multă vreme apropiaților din partid că unica ambiție care i-a mai rămas e să prindă pînă la pensie un mandat de europarlamentar.
Cît despre Crin Antonescu, el a ieșit din schema politicii în mod voluntar încă din 2014, refuzînd să ajute partidul în alegerile de acum doi ani, în ciuda potențialului său. Ca să vină acum, după eșecul la europenele de acum patru ani, și să revendice hodoronc-tronc una dintre marile sinecuri ale politicii e jignitor pentru restul liberalilor care, de bine, de rău, au rămas pe baricade și au luptat. Practic, familia Antonescu transmite colegilor că e musai să-și asigure pe mai departe minim una bucată sursă comodă de venituri, în condițiile în care cei doi soți locuiesc aproape exclusiv în capitala Belgiei de ceva vreme.
O excelentă schimbare de generații la nivelul europarlamentarilor PNL, am spune, cu ghilimelele de rigoare.
La vremuri nou, tot cu cei vechi.
Întregul podium liberal de la europene, 1,2 și 3 e în politică din 1990.

Marele cîștigător e Klaus Iohannis și e foarte probabil ca el să se afle și în spatele aranjamentului.

Ne amintim că în ultimele două luni, șeful statului a comis de două ori gesturi care îi exced competențele, participînd la ședințe de partid și nu decorativ, ci cu implicare serioasă, e vorba de Consiliul Național al PNL și de Biroul Executiv de la Sibiu.
În ambele situații, Iohannis a făcut apel la reconcilierea taberelor din partid, în special pe axa PDL-PNL, la unitate, la renunțarea la atacuri pe adresa conducerii actuale.
Pentru Iohannis, e crucial, de acum, să aibă susținerea, anul viitor la prezidențiale, a unui partid solid și neafectat de scandaluri interne, ori PNL nu prea e în prezent nici una, nici alta.
Planurile președintelui sunt serios încurcate, pe deasupra, de ascensiunea lui Dacian Cioloș și de refuzul USR de a se înregimenta în spatele Cotrocenilor, ceea ce produce deranj pe dreapta spectrului politic.

Prezența pe afișul PNL, la europarlamentare, a figurilor surîzătoare ale lui Blaga, Antonescu și Orban va transmite electoratului că în PNL e concordie deplină între vechiul PD, vechiul și actualul PNL, reprezentate de cei sus menționați.
Și că toate eventualele grupări din spatele lor au un element comun: susținerea lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat.
Să ne mai mire că azi, după anunțul intențiilor sale, Antonescu s-a grăbit să declare public că sprijinul pentru Iohannis e de la sine înțeles?

Pentru europene, deci, PNL nu e musai să transmită imaginea unui partid matur, inteligent, responsabil, gata să atace marea politică europeană, cu o doctrină bine definită și cu reprezentanți bine școliți, vorbitori de limbi străine și familiarizați cu administrația bruxeleză.
E suficient doar să dea un mesaj de unitate și de sprijin pentru candidatul la prezidențiale, punct.
Adică pohta lui Iohannis.
Pentru că europenele sunt în măsură să dea semnalul scindării votului alegătorilor liberali între PNL-Iohannis, de-o parte, și USR-MRÎ-Cioloș de alta, o scindare care se va reflecta dramatic la prezidențialele de peste cîteva luni.

În concluzie, ceea ce trebuia să fie, în mod firesc, o chestiune majoră de partid a fost tranșată ca o afacere de interes personal pentru Iohannis, Crin, Blaga și chiar Orban, cel pe care apelul la concordie al președintelui l-a salvat, probabil, de la revenirea la statutul de șomer.

De aici, nu e greu de estimat frămîntarea pe care o va provoca în PNL anunțul de azi al lui Antonescu, cel care consfințește oficial ceea ce pînă acum se discuta doar pe la colțuri, anume că lista pentru PE e deja făcută în partea de sus, celor trei adăugîndu-li-se Siegfried Mureșan, importat de la PMP și Ionel Dancă, omul lui Orban. Restul liberalilor se vor bate pentru 2-3 locuri eligibile.

Vor reacționa tăios liberalii în zilele următoare față de mascarada listelor pentru PE?
Nici vorbă.
S-au obișnuit de prea mult timp să se lase încălecați de hachițele liderilor, din afara ori din interiorul PNL, ca să mai aibă curajul reacției. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

  1. Aidi, bre. E suficient să scoți de la naftalină imagini de pe vremea USL-ului și penedeleii scot vreo 10%, că doar are și curvăsăria limitele ei.

  2. tu si cu tapalaga ziceti de 7-8 locuri la europarlamentare, adica pnl ia 19-21%? atat de putin? cu psd la 40%, iau usr si ciolos impreuna 20%? m-as mira! ma gandesc ca blaga are influenta in masinaria de vot si iohannis cu ppe vor un pnl cat mai puternic. conteaza mitingurile electorale si mobilizarea partidului. sper ca pnl sa ia vontanti de la japitele de la usr. iar ciolos inca nu are partid inscris in scripte, e doar vorba inca.

    • Ai omis liberalii reali, ALDE, fără Băsescu, fără PDL.

  3. Excrocul si Impostorul Porumbacu, gargaragiu si securist, e tot ce lipseste lifteleor bratienesti. Gagauzul vrea pensie europeana, impreuna cu jegul de nevasta=sa. Salutare Romanie, Securitatea sovietico-cominternista te-a terminat ! Crin Antonescu…

  4. Baietii vor doar o sinecura , o vacanta prelungita pe bani europeni la Bruxelles!E foarte tare , Antonescu si Blaga pe aceeasi lista !Cred ca vor lua chiar mai putine voturi decat USR!!!

  5. Somnorici viseaza la in fotoliu confortabil la Parlamentul European, in care sa motaie linistit patru ani.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998