CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9743 RON UP | 1 USD = 4.7112 RON UP | 1 GBP = 5.7209 RON UP

Intrebare de baraj: cind sare Romania de milionul de nebuni?

3 comentarii / 2500 vizualizări / 22 iunie 2022

Afecțiunile psihice fac ravagii tot mai mari în România, dar statul nu pare deloc conștient de gravitatea situației. Cifrele oficiale sunt imense și în creștere accelerată, mai ales pandemia fiind responsabilă pentru asta. Marea întrebare e cînd va trece România de cifra de un milion de bolnavi psihic.

Cunoscuta realizatoare TV Mirela Vaida a fost atacată, ieri, pentru a doua oară de o femeie bolnavă psihic, care anul trecut a fost la un pas să o omoare cu o cărămidă, în direct la televiziune. Acum, i-a fost distrusă mașina. Oamenii se întreabă, firesc, de ce nu se poate face nimic pentru ca agresoarea să nu mai constituie un pericol. Răspunsul e simplu, pentru că statului nu-i pasă, iar legislația și instituțiile care ar putea reglementa fenomenul lipsesc cu desăvîrșire.

Într-o interpelare parlamentară către ministrul Sănătății, senatoarea PSD Siminica Mirea avertizează:

”Statistic vorbind, în anul 2020, peste 500.000 de români erau în evidențele medicilor de familie cu tulburări mintale și de comportament, o valoare dublă față de acum zece ani. De asemenea, au fost sesizate 45.000 de cazuri noi de depresie, o afecțiune extrem de gravă care afectează alarmant de mult sănătatea mintală, dar ignorată, din păcate, de cele mai multe ori de autorități”.

Senatoarea afirmă că Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog, aflat în coordonarea Ministerului Sănătății, ”ar trebui să gândească politici aferente bunăstării mentale, dar, din păcate, reprezintă oglinda întregului sistem de sănătate mintală din România: funcțional pe hârtie, dar șubred în realitate(…) O dovedește și o anchetă recent publicată în presa din România, care arată cum CNSMLA risipește, în mod real, fondurile pe chirii scumpe”.

Conform datelor de mai sus, înaintea pandemiei România avea 500.000 de oameni cu afecțiuni psihice. Cîți or fi acum, după teribila pandemie și cu războiul din Ucraina la granițe, cu explozia sărăciei și cu un val de depresie care se întinde peste Europa? Și cîți vor fi peste 3-4 ani? (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

 1. „legislația și instituțiile care ar putea reglementa fenomenul lipsesc cu desăvîrșire.”
  exista, dar este foarte greu de aplicat, iar bugetarii din institutii ba sunt putini, ba au mult de munca pe persoana fizica, ba unii freaca menta, e greu, la minori sunt probleme foarte mari, mai mari decat exista capacitatea institutionala de a oferi tratament si ingrijire in toata Romania

  Cand sare Romania de milionul de nebuni?
  Pai la cei 500.000 de mii inregistrati oficial trebuie adunati si alcoolici si trecem usor de milion, aceia sunt oameni foarte depresivi, tristi, anxiosi, cu multe probleme, viata anosta, singuri, saraci, in rural, multi daca se lasa de baut, intra in criza, in sevraj si posibil mor.
  Majoritatea statelor europene au o problema cu alcoolismul, dar in datele oficiale nu ii includ, desi ar trebui.

 2. la urmatoarele alegeri….

 3. Nu avem legi?! Eu cred ca nu avem profesionisti sa le aplice, nici medici dedicati meseriei si cu stiinta de carte, nici politisti pregatiti si cu respect pentru Constitutia pe care jura s-o apere, despre magistrati… . Vi s-a parut ca s-au incurcat in legi cand au „saltat” protestatarii covidului si i-au tinut captivi la psihiatrie, ori cand „fortele de ordine” (?!) au alergat batrani pe strazi pentru ca se miscau prea incet si depaseau limita de timp alocata, ori cand au batut bestial cetateni care puneau intrebari legitime, ori cand toate abuzurile au fost confirmate de instante, ati vazut vreun „aplicator” de lege sanctionat?! A „numarat” vreun vigilrent oengist cam cate cazuri de nevroze prepandemice s-au transformat in psihoze, mai ales cu ajutorul „autoritatilor”?! Avem asistenta sociala in subordinea primariilor, astia ar trebui sa se ocupe si de cazurile de sanatate mintala, macar sa le numere cand sunt semnalate, ori, de ani buni, indiferent de politica la putere, primariile aloca „indemnizatii” sociale pe ochi politici, avem camatari, multimilionari (unii) care primesc alocatii sociale, legal, pe motiv ca venitul inregistrat, impartit la membri de familie „le da dreptul;”, desi se stiu multiproprietatile si banii castigati pe inserat…in unlele primarii functionarii, inclusiv primarul, si-au impartit ajutorul pentru femei abuzate…cam tot ce intra in primarii se imparte la cunostinte…probabil ca au si indemnizatii pentru caziuri de handicap psihic, tot intre ei…Nu de legi ducem lipsa ci de caractere si profesionisti, de trei decenii asta e motivatia prostiei, nesimtirii si ticalosiei „nu avem legi!”….problema e ca avem inflatie de legi care se anuleaza una pe alta, ca ICCJ in loc sa dea dezlegari de aplicare unitara a legii, ca asta e ratiunea ei de a exixta, se ocupa cu slugareala politica si securista

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998