CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Intrebare legitima: ce ginduri are marea coalitie cu ”Romania educata” si legea vaccinarii?

3 comentarii / 3350 vizualizări / 21 decembrie 2020

Aflăm din oră în oră, de cîteva zile încoace, despre succesul aproape deplin al negocierilor pentru noua guvernare. Spunem noua guvernare și nu noul cabinet pentru simplul motiv că discuțiile vizează chestiuni cu bătaie mai lungă decît componența executivului, și anume poziții comune față de legi importante, strategii de dezvoltare șamd. S-au stabilit pînă și acțiuni mai mărunte, precum desființarea secției speciale de investigare a magistraților, dar, foarte curios, de pe agendă lipsesc cu desăvîrșire două teme de cea mai mare importanță.

O primă observație e că ministerul Educației pare să nu intereseze serios pe nimeni în noua coaliție, bătaia peștelui e pe aproape orice alt minister în afară de cel responsabil de școală. Se vorbește că PNL s-a bătut ca leul pentru Interne, Finanțe ori Apărare, iar USRPLUS pentru Sănătate, Fonduri Europene, Justiție și Economie.

Numai că prima opțiune – una total ne-negociabilă – a liberalilor ar fi trebuit să fie ministerul Educației, de care depinde crucial transpunerea în viață a marelui program prezidențial ”România educată”. Proiectul de căpătîi al marelui partener, ocrotitor și luceafăr al PNL, Klaus Iohannis.

Lipsesc știrile de culise conform cărora Iohannis ar fi bătut cu pumnul în masa PNL, cerînd răspicat prioritate maximă în adjudecarea acestui minister, dat la un moment de bursa zvonurilor chiar ca trecînd la USRPLUS. Președintele a avut grijă doar ca ministerele dragi sufletului său, Externele și Apărarea, să fie la PNL și să își păstreze la butoane oamenii lui de încredere.
Cu școlile, mai vedem.

Am auzit de împărțiri precise de prefecți și subprefecți, de secretari și subsecretari de stat, ba chiar de șefi de cabinete, dar nu am auzit ca la negocieri să se fi impus vreo condiție privind alocarea unei felii generoase din PIB ministerului Educației. Nu s-a auzit de scandaluri și nervi pe marginea deschiderii ori, dimpotrivă, păstrării închise a școlilor.

O a doua bizarerie e că ne aflăm într-un punct critic al pandemiei, se pregătește startul Marii Vaccinări Mondiale, dar la negocieri nu se suflă o vorbă despre legea vaccinării persoanelor în România, lansată de guvern acum trei ani, trecută de Senat și blocată în Camera Deputaților pînă în primăvară, cînd am primit brusc asigurări că ea a fost pusă pe ordinea de zi și va fi curînd adoptată.

Din martie pînă acum legea se încăpățînează să stea fixată pe ordinea de zi, pentru că politicienii nu au curajul să dea piept cu cea mai delicată chestiune: vaccinurile, obligatorii sau ba?
Nici măcar după ce a trecut campania electorală nu le-a revenit îndrăzneala.

Păi la ce bun să mai elaborezi o lege a vaccinării – extrem de necesară din foarte multe puncte de vedere – dacă nu ai bărbăția să o și pui la vot?

Ar fi fost de așteptat ca legea vaccinării să fie de mare prioritate la discuțiile din ultimele zile, dar nu am auzit un cuvințel despre ea. Mai importante sunt alegerile locale în două tururi șamd.
Să fim bine înțeleși: nu facem prin asta o pledoarie pro sau contra obligativității vaccinării, doar încercăm să înțelegem marile contradicții dintre vorbele și acțiunile concrete ale politicienilor.

Deocamdată, din toate promisiunile sforăitoare privind un nou mod de a face politică, putem constata doar că vedem același film dintotdeauna, după alegeri: bătaia pe ciolan îngroapă fără jenă proiectele generoase și interesele cetățenilor. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Dar daca bataia pe ciolan este doar o fumigena pentru a masca apocalipsa care se pregateste contra poporului roman?Toata presa de toate culorile o tineti langa cu asa zisa bataie pe functii.Nu va credeam atat de naiv,dle Iacob?

  2. Hai sa fim lucizi, zic…sa admitem ca scoala si sanatatea au cazut pe altarul covidiadei…Chiar credeti ca se mai poate construi ceva, repara, ori, macar, carpi, cand groparii, desi trimisi acasa de electorat, isi fac planuri de viitor, pe banii contribuabilului de care, e clar, ca nu le pasa?! Legea de privatizare a sanatatii, declarata neconstitutionala (pentru ca legea sanatatii, in vigoare, obliga orice cetatean sa contribuie la sanatate in sistemul public!), a fost aplicata in draci, clinicile particulare nu numai ca au facut profituri nesimtite cu ajutor (pe fatza, sau pe sub mana) de la Ministerul Sanatatii, dar, nu numai, dar, au inceput sa manifeste toate tarele sistemului public (infectii nozocomiale, personal nesimtit si arogant, neglijenta manifesta…ca sa nu mai vorbesc de practica de bordel, aia in care ti se cere sa faci dovada bonitatii, cand nu ti se cere imperativ sa dai banii inainte)…cand se vor hotari ca am trait destula pandemie si am cumparat destule vaccinuri, nu va mai exista normalitate la care sa ne intoarcem…la fel cu educatia – in afara celor suficient de bogati sa plateasca meditatii (chiar, controleaza cineva cat de protejati pandemic sunt copiii care fac vizite, in scop educational, la domiciliile profesorilor?!), ceilalti copii si-au luat vacanta prelungita si multi nici nu se vor mai intoarce la scoala…in doi ani pierduti le-a cam trecut vremea, altii vor abandona din cauza lacunelor acumulate…Deci, se poate bifa – sanatatea si educatia romanilor sunt suficient de compromise ca sa-si accepte statutul de robi pe plantatiile de sparanghel…samsarul isi incaseaza fericit tainul de confort…Genocidul din jurul spitalelor (infectat internat inainte ori dupa, neprimit, gonit din spitale, pe langa cei care fug de spital de frica…automedicatia, sprijinita mediatic, a functionat in permanenta) e doar o palida consecinta a pandemiei reala, ori ba…Tot ma intreb de ce, daca e reala, nu s-au distribuit gratuit masti si dezinfectante, de ce, starea de urgenta/alerta a ocolit clinicile/ambulantele private, desi legea prevede chiar rechizitionarea lor in cazul asta…problema e mondiala, nu ma indoiesc despre scopul global, dar, ca de obicei, noi am rama cei mai prosti din curtea scolii…Iohanis, ala care vrea, la fel ca modelul lui din Scornicesti, sa fie motz pe gramada de cacat, sa nu cumva sa nu ramana in istorie, va aduna si ura populatiei, indiferent de ce-i susura lingatorii de clantza, va fi, din pacate pentru el, depozitarul urii de care a beneficiat Leana, nu Nicolae…noi, ne vorm mai, intoarce in trecut…poate ajungem la cnezate si voievodate in ritmul asta (mai ales dupa ce-au votat tradatorii nostri de la Bruxelles…)

  3. @ Mesajul personal al lui Iohannis prin faptul că nu a afirmat că se va vaccina este că „infecții să se vaccineze” sau că nu recomanda vaccinarea prin atitudinea proprie însă producătorii de vaccinuri și alții îl pun să îndemne populația să se vaccineze, ? Ar fi totuși interesantă și opinia specialiștilor în imunologie despre vaccinarea despre care se vorbește și căror categorii ale populației este recomandată vaccinarea, ? Păi după acuzațiile cu „corupții” pe care i-au dus prin instanțe și i-au eliberat s-a trecut și la recomandări făcute „infecților” ,?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998