CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Intrebarea-cheie: modificarea Constitutiei in viitorul apropiat o fi constitutionala?

7 comentarii / 2470 vizualizări / 8 noiembrie 2021

Agenda publică nu era suficientă de ocupată cu pandemia, cu facturile la energie și cu criza politică așa că ea a fost îmbunătățită azi cu o problemă nou și stringentă: revizuirea Constituției. Deja PSD a compus o comisie de specialiști care va începe negocierile cu omologii de la PNL. Un singur lucru omit să ne spună grăbiții de la PSD: o fi constituțională modificarea Constituției în viitorul apropiat?

Pare se că nu.

Constituția are o prevedere majoră:
ARTICOLUL 152
(3) Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război.

Faptul că, juridic, România nu e în stare de urgență, spre exemplu, ci în stare de alertă nu poate schimba lucrurile, pentru că e vorba aici de spiritul Constituției și nu strict de litera ei.

Iar spiritul Constituției induce în mai multe locuri ideea că în situații de excepție nu sunt permise modificări majore ale regimului unor mari autorități ale statului.

Aflăm, astfel, că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă. Președintele interimar nu are puterea de a dizolva parlamentul ori de a semna tratate internaționale, guvernul demis are puteri limitate șamd.

Între starea de alertă și cea de urgență nu există decît o deosebire: modul în care sunt instituite, prima neimplicînd autoritatea președintelui.
În rest, absolut toate măsurile care se pot lua în starea de urgență sunt permise și în starea de alertă.
Dacă actuala Constituție nu permite revizuirea ei în timpul stărilor excepționale o face pentru că există o logică de fier: respectivele stări sunt situații cu totul excepționale, cînd se presupune că energiile statului sunt canalizate întru rezolvarea respectivelor situații și nu se poate admite că e momentul pentru mari reforme. Dacă o țară își permite luxul unor mari reforme în stat înseamnă că nu e, de fapt, în stare excepțională. Multe state, inclusiv al nostru, au fost nevoite să amîne chiar și alegerile, necum să se gîndească la reforme de anvergură.

O demonstrație în acest sens e făcută, pe larg, de către Comisia de la Veneția într-un amplu raport pe marginea stărilor excepționale elaborat anul trecut chiar în contextul pandemiei.

Ghinionul celor tentați să jongleze cu modificarea Constituției e că, spre deosebire de toate celelalte legi, cel de modificare a Constituției e analizat de CCR înainte de trimiterea către parlament și nu după.
Iar teza că în starea de alertă poți modifica textul Constituției, dar în restul stărilor excepționale nu, are șanse infime să treacă de judecători.

În concluzie, PSD și PNL trebuie să aștepte finalul stării de alertă mai înainte de a modifica actuala Constituție. Un final care, din păcate, nu se prea întrevede la orizont. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. Constitutia este foarte bună, dar dacă este aplicată de niste politicieni cu bun simt, responsabili și nu de smenarii ăștia politruci, în frunte cu întâiul călcător de Constituție, penalul iohannis

    • Actuala Constitutie nu este buna, deoarece confera presedinelui un statut de „monarh absolut”, ceea ce este inacceptabil! Romania are nevoie de o republica parlamentara ca in Ungaria, Austria, Germania, Italia, etc.!

  2. Mai intai sa se modifice curtea, apoi mai vedem.

    • Se va modifica și tot pesedeaua e majoritară. Trebuie lucrat puțin la dosare cât să ajungă mai mulți slugoi ai SRI în CCR.

  3. IDIOTUL VASILE SEBASTIAN DANCU BARBAT DE 2 BANI, POLITRUC TRADATOR SI LIMBIST CU PUTA MICA NE FACE IDIOTI! JEGUL ASTA PENAL CARE A PUS LA CALE PRIGOANA P.N.A. -D.N.A. CU GEORGE MAIOR SI LAURA KOVESI, IMPOTENT CU VIAGRA IN BUZUNAR…FACE POPORUL ROMAN IDIOT CA NU SE SUPUNE VACCINARII…HUOOOO IMPOTENTULE, CARE TREBUIESTI AJUTAT SA TE VEZI BARBAT…PANARAMA TARII..BISTRITA MAMII LUI DE JAF PENAL. DE 30 DE ANI TRAIESTE FARA SA MUNCEASCA SI LATRA PENTRU CINE II DA BLIDUL CU MANCARE. TRAZNI-TE-AR DUMNEZEU SI PE TOT NEAMUL TAU…LEPRA SLUGARNICA SI IMPOTENTA…POPORUL E BUN CA NU TE LINSEAZA…MAIMUTA BISTRITEI….

    • vasile Dancu nu este doar un idiot aciuiat in coasta kgb-ului iliescu ion, dar este si un analfabet functional atat timp cat este absolvent doar a scolii PCR,Stefan Gheorghiu si a unor cursuri, asemeni lui Turcan la Moscova. restul e inselaciune. Ina ceasta stare nu s eputea ralia decat cu tiganimea asemeni lui Ciolacu.

  4. II incurca rau pe nepotii lui Stalin (dar si Hitler are niste gene detectabile la unii) Constiutia asta…Nu e perfecta, dar e tot ce mai avem normal pe plan legisltiv, dupa macelarirea Codului Penal si adaptarea Civilului la nevoi etranjere…Poate ar trebui adaptata clasa politica la Constitutie, sa aducem unii mai
    destupati, care sa inteleaga, cu buna credinta si spiritul nu numai sa shmenuiasca textul in interes politic si personal…Poate n-ar fi rau sa se introduca studiul Constitutiei in gimnaziu, pe la 14 ani, odata cu buletinul, sa inteleaga si cetateanul ce drepuri si libertati are el si ala de langa el…Eu as idenifica indivizii care au studiat Constitutia la varste fragede si as face o paralela cu actualii politicieni (ori functionari publici, ori juristi cu ascendent securist, ori in aprovizionatii Gospodariei de Partid…), conteaza enorm cum este educat un individ…Eu cred ca actuala frasuiala pe motiv de schimbare e tot o razgaiala wernerista, a belit , deja, doua
    referendumuri si in mintea lui alea au fost „succesuri”, asa ca-si cauta pusca si cureaua lata, alaturi de lautarul personal Dancu, la fel de modest intelectual, dar cu acelasi urias ego, ca orice „politruc”…Asta e problema uriasa a Romaniei, ca are inflatie de baroni locali si niciun barbat de stat, odata instalati la Bucale
    nu stiu decatt cum sa directioneze averea staului catre propriile fiefuri si sunt aplaudati, pentru ca alegatorii
    lor sunt, de prea multe ori, mai prosti si mai ticalosi ca ei, doar ca au avut „ghinion”…De la Basescu incoace, a fost evidenta promovarea prostilor de partid, matrozul n-a mai avut nicio retinere in a-si numi slugile, oricat de proaste, numai pe grad (!!!!!) de obedienta in functii niciodata accesibile lor pe meritocratie… Si de aici s- a declansat dominoul – ca orice pros cocotat in copac si-a adus sub el altii mai prosti ca el, sa ramana el motzul cacatului in piramida puterii….Sunt curios ce motiv de maxima urgenta vor invoca la preconizatul referemdum, ca populimea sa iasa la vot…ca nu i-a obligat nimeni sa „iubeasca pe cine nu vor, sunt liberi (si constitutional) sa se cupleze si cu euglena verde (desi, pare ca n-au niciun cuvant cand „autoritatile” hotarasc sa le bage ce vor ele in vena, gen), Dragnia n-a scapatde puscarie, magistratii nu sunt constransi (in continuare) nici de lege nici de bunul simt….singura motivatie reala ar fi consacrarea constitutionala a pierderii suveranitattii si eventual (ca se gudura si UDMR-ul) schimbarea sintagmei de ” national”…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998