CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Întrebarea-cheie: Va fi scandalul Deltei ”Iugoslavia” lui Iohannis și a PNL?

12 comentarii / 8507 vizualizări / 23 februarie 2023

Scandalul provocat de intervențiile ucrainene în Delta Dunării, ca și reacțiile tăioase ale românilor ridică o întrebare grea: ținând cont că 2023 e an preelectoral, la fel ca 1999, se va dovedi scandalul Bâstroe o Iugoslavie a regimului iohannis-PNL, cu toate pagubele care s-ar putea produce? Pentru că decizia de a acorda avioanelor NATO dreptul de a bombarda țara vecină și prietenă de pe teritoriul nostru aduce destul de bine cu permisiunea dată de regimul Iohannis – ne-a spus-o chiar președintele, ieri – ucrainenilor de a derula acțiuni care periclitează grav Delta Dunării.

Să reamintim pe scurt derularea evenimentelor din 1999, sub conducerea lui Emil Constantinescu și a guvernului condus de PNȚCD.

Pe fondul conflictelor din Iugoslavia legate de provincia Kosovo, NATO se decide să intervină militar, astfel că pe 18 aprilie solicită României deschiderea spaţiului aerian pentru avioanele aliate. În 48 de ore CSAT și Guvernul Radu Vasile se conformează, iar după alte 48 de ore Parlamentul autorizează avioanele NATO să utilizeze spaţiul aerian românesc pe durată nedeterminată, în contextul războiului.

O decizie teribil de greu de luat de către regimul Constantinescu. O broască rîioasă care a trebuit înghițită pe stomacul gol.
În cîteva săptămîni s-a produs un fenomen aparte, rar: poporul cel mai doritor de aderare la NATO – cca.60% – a devenit poporul cel mai pornit împotriva bombardării vecinilor iugoslavi: peste 80%.

Românilor nu le-a căzut deloc bine atacarea iugoslavilor cu sprijinul țării noastre, iar reacțiile au fost vehemente la acea vreme.

Pentru a îndulci hapul, guvernanții au declanșat o operațiune amplă de informări publice privind avantajele pe care urma să le aibă România de pe urma sprijinirii NATO.
Cum ar fi fost bani de la organisme internaționale precum FMI ori Banca Mondială, lansarea unui mini-plan Marshall pentru Balcani de cca.30 de miliarde de dolari, bani pentru refugiații kosovari, anularea unei părți a datoriei externe, posibila primire în NATO la summitul de la Washington, după ușa care ni se trîntise în nas cu doi ani înainte, contracte pentru reconstrucția Iugoslaviei pentru firmele românești etc.

În paralel cu fumigenele guvernanților – ori poate ei chiar credeau în respectivele beneficii! – opoziția politică critica foarte tăios ralierea României la acțiunile NATO.
PDSR și Ion Iliescu erau vîrfuri de lance, PRM și PUNR loveau din scurt, iar ApR-ul lui Meleșcanu arunca și ea firimituri în ciorbă. Inclusiv liderul PD și al Senatului, Petre Roman, declara că ”România trebuie să fie politic alături de NATO, însă nu se poate comporta ca un membru al alianţei”. Ion Iliescu declara public că „nimeni nu ştie în ce scopuri doreşte NATO să folosească permisiunea acestui acces în spaţiul aerian românesc”, iar în cazul atacării unor ținte din Serbia poziția României ar intra în flagrantă contradicţie cu prevederile Tratatului româno-iugoslav.

Printre marile revendicări ale opoziției se număra dezbaterea onestă a problematicii Iugoslavia cu toate formațiunile politice, fiind vorba de o chestiune națională. Și se mai atrăgea atneția asupra unui aspect foarte serios, anume lipsa unor garanții de securitate din partea NATO pentru cazul în care Serbia, ori Rusia, ar fi reacționat militar contra noastră.

PNȚCD, principala forță de guvernămînt, a acționat extrem de păgubos în planul imaginii, refuzînd public și arogant solicitările opoziției. Mai maleabil, președintele Constantinescu a inițiat consultări cu opoziția, dar pentru a-și asigura voturile în parlament pentru dreptul de survol al NATO a trebuit să negocieze cu Sorin Vîntu, cel care controla financiar un anume număr de parlamentari ai PDSR. În schimbul voturilor acestora, Vîntu i-a cerut lui Constantinescu intermedierea unei întrevederi față-n față cu secretarul general al NATO, Javier Solana. Așa s-a scris istoria unui vot măreț.

Cu adevărat marea lovitură pentru regimul Constantinescu a venit după ce bombardarea Iugoslaviei – inclusiv în noaptea de Paște, cu rachete pe care soldații NATO scriseseră Happy Easter (Paște fericit) – a luat sfîrșit, dar România nu s-a ales cu absolut nimic.

La summitul NATO nu a fost băgată în organizație, fiind nevoită să mai aștepte cinci ani, compensații financiare pentru pagubele economice suferite nu a primit, cît despre ștergerea de datorii externe, ni s-a explicat că acestea erau făcute la bănci private, în afara influenței cancelariilor de stat.
OSCE a respins pînă și o propunere a României privind recunoaşterea pierderilor materiale suferite de ţările vecine Iugoslaviei, iar ministrul german de Externe, Joschka Fischer, ne-a trîntit-o în față la Bucureşti că România nu va fi despăgubită pentru pagubele provocate de război.
Mai grav de atît, la cîteva luni bune după încheierea conflictului, regimul de la București continua să mențină fără explicații embargoul contra Iugoslaviei, disperînd mediul de afaceri românesc și producînd pagube imense, mai puțin contrabandiștilor de la frontiera iugoslavă.

Constantinescu și CDR au început să se ducă vertiginos la vale în sondaje în lunile care au urmat.

Speriat și nervos, Constantinescu a avut un puseu de demnitate și a declanșat un val de critici publice la adresa Occidentului, anunțînd că România a avut cel mai mult de pierdut de pe urma războiului dintre toate statele regiunii, blocarea Dunării a izolat practic România de comerţul fluvial tradiţional cu statele Europei Centrale şi de Vest etc. Nu s-a fluturat nici măcar umbra unei sporiri a investițiilor străine, – ”investiţiile americane în România nu există” a spus Emil -, în schimb ni s-a cerut să ne împrumutăm masiv de pe piaţa internaţională de capital și ni s-a transmis că se va continua o monitorizare la sînge a acțiunilor guvernelor de la București, în anii următori.

Constantinescu mai critica faptul că în urma încheierii conflictului din Iugoslavia, în fiecare zi sosea la Bucureşti cîte un oficial din statele NATO sau UE, însă aceştia se limitau doar la a felicita România pentru atitudinea în cursul conflictului, fără a vorbi nimic despre garanţii de securitate sau despre acoperirea pierderilor cauzate de embargo.
România respectă în continuare, „din fidelitate nord-atlantică”, embargoul impus Iugoslaviei, dar primeşte din partea Occidentului doar „bătăi pe umeri”, iar pagubele cresc continuu, mai reclama președintele.

Rebeliunea, să-i zicem astfel, anti-occidentală a lui Constantinescu nu i-a adus niciun beneficiu, din păcate pentru el. Condeie precum Stelian Tănase ori Emil Hurezeanu s-au repezit să-i facă praf demersurile, susținând că erau de sorginte naționalistă.
”Supărarea pe NATO şi pe Occident e inutilă. România încă n-a fost ocolită sau dezavantajată în raport cu alte ţări sud-est europene, cum susţine preşedintele. Cu alte cuvinte, nerăbdarea prezidenţială nu este justificată în raport cu situaţia concretă” scria actualul ambasador la Viena.

Pe de altă parte, în loc de aprecieri, opoziția a ironizat tardivitatea reacției.

Căderea în sondaje a lui Emil Constantinescu și a CDR nu s-a mai oprit, pînă la punctul în care, cîteva luni mai tîrziu, în 2000, CDR s-a destrămat, președintele nici nu a mai cutezat să candideze la un al doilea mandat, iar marele partid de guvernămînt, PNȚCD, a ratat Parlamentul, probabil definitiv.

Poporul român i-a sancționat foarte sever pe cei pe care i-a considerat vinovați de implicarea României în bombardarea Iugoslaviei. Nu a ajutat respectivilor argumentația de bun simț, totuși, că nu poți aspira la integrarea într-un organism, NATO sau UE, acționînd împotriva lui.

Aproape te întrebi dacă lui Emil Constantinescu nu i-or fi fost fatale chiar criticile de după război la adresa Occidentului, care ar fi putut fi interpretate drept dovada unui insuficient devotament față de cancelariile vestice. Iar chestiile astea nu se iartă.

A trecut de atunci aproape un sfert de secol și poporul român e pus iar în fața unei decizii complicate, justificate de un alt război, și care intră în contradicție vehementă cu interesele și convingerile sale: sacrificarea perlei numită Delta Dunării pe altarul intereselor de război ucrainene.

Spre deosebire de Emil Constantinescu, actualul președinte nu pare absolut deloc incomodat de dificultatea situației, iar poziția manifestată ieri, de-a dreptul sfidătoare, față de scandalul Bâstroe denotă clar că nu are de gînd să fie altfel decît profund ”dedicat” Occidentului.

Marea întrebare: plierea totală pe retorica occidentală, chiar călcînd pe cadavrul Deltei, va feri PNL și pe Iohannis de un decont teribil anul viitor, în alegeri, așa cum s-a întîmplat în 2000?

Ori liberalii – care au exprimat azi un punct oficial de vedere pe marginea scandalului copiat după al președintelui -, se vor duce la anul pe urmele fraților țărăniști, la lada de gunoi a politicii?

Iar din funcțiile europene înalte visate/vizate de Iohannis nu va rămîne decît constatarea mai veche a lui Adrian Năstase, ”SUA nu are prieteni, are doar foști prieteni”? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Decontul teribil va fi pentru toata clasa politica romaneasca, care ne-a bagat in mizeriile numite UE si NATO. Daca diplomatia romaneasca a cunoscut promisiunile facute lui Gorbaciov, iar NATO nu mai avea ratiune de existenta la incheierea razboiului rece , de ce ne-am asociat cu mafiotii americani si vesteuropeni, sfidand pe vecinul de la Rasarit ? Nu pot crede ca Emil Constantinescu si toata clasa politica romaneasca a fost atat de lacoma si de imbecila incat sa creada in imprumuturile de la FMI, stergerea datoriei externe, investitii americane etc. Americanii AU MINTIT, AU INSELAT si AU FURAT, din propria marturisire nonsalanta a lui Mike Pompeo, fostul sef al CIA din vremea lui Trump.

 2. Nu mai sunt romanii de atunci…Cata ura si,a atras țapu’ atunci, impreuna cu idiotii penetisti in frunte cu cretinul de Ion Diaconescu. Un partid de rahat, un presedinte de tot rahatul. Daca tara asta nu va fi pustiita de Rusia , pentru atitudinea noastra, mai mult decat belicoasa la adresa ei, va fi vai denazistul porc iohanis si de gasca lui de hoti numita pnl. Praful se va alege de ei, penteu cata ura a adunat poporul roman impotriva lor.
  Dumbezeu nu doarme : sa ne amintim de Ceausescu, si, mai nou, de Dragnea !

 3. Săsălăul e profund dedicat Occidentului fiindcă știe că NUMAI de acolo mai poate pupa vreun ciolan care să-l salveze de pușcăriile din România și-l doare fix în pantalonii de schi de interesele milioanelor de români pe care, cică, îi reprezintă. În 2024, paranteza numită Iohannis se va închide. Definitiv, din fericire.

 4. ”Yugoslavia” nu a fost nimic pentru nimeni, pentru nici o clasa politica din acea perioada. Comparatia nu e buna. ”Țapul” a plătit pentru altele, nicidecum pentru asta. Iar românii, ca si acum, aveau alte treburi ca sa ii doara de tara vecina. Cu acelasi cinism si iresponsabilitate manifestata atunci, ne manifestam si azi in chestiunea canalului. Johannis nu vrea sa inapoieze o casa pe care si-a apropriat-o, dar cand e vorba de pământul țării renunță la el cu o slugarnicie iesita din comun, pentru o tara care nu ne-a fost prietena niciodata, ever! Se comportă cu Jelenschi ca un pisicuț dar se infoaie la summit-uri la Putin de la distanta, ca dacar fi fata in fata, ar face pe el. Trebuia sa il intrebe si pe ”Joe” ca ei sunt artizanii acestor rapturi.
  Băsescu a vandut flota, s-au vandut resursele, asa ca acum a venit randul deltei si a altor bunuri ale Romaniei sa fie distruse, pana cand nu vom mai avea nimic decat o carapace goala si atunci ne vor lăsa toti in pace ca nu vor mai avea ce sa ia.

 5. „Sistemul de operare” funcționează ireproșabil! Nu va fi nicio Iugoslavie… Vorbim de alte timpuri.

 6. In acei ani nu exista AI,Cambridge Analitica,STS-ul nu ne numara voturile,SRI si SIE nu se infratisera deplin cu FBI,CIA,BND.
  Acum votul se rezolva din algoritmi si tastatura.

 7. Responsabilitatea este si a guvernului Ciu-Cio, mai ales a boului de la Externe, a Parlamentului – care ar trebui sa dialogheze video cu Zelenski asa cum a mai facut-o, dar fara sa se mai inece in lacrimi si ”slava” si sa cheme serviciile la raport. Din păcate, toti oamenii politici sunt niste impotenti si papițoi.

 8. Tradatorii de neam, mizeriile umane care populeaza parlamentul si partidele nu au prag de mizerie sub care sa nu coboare.
  Cat priveste retardatul mintal care vinde tara in fiecare zi in timp ce nu poate ingaima 3 cuvinte, numai plutonul de executie ii mai poate fi de folos. Sper ca odata justitia se va ocupa si de acesti nemernici a caror tradare este istorica.

 9. A pune anatema exclusiv pe Iohanis si pe liberali este profund nedrept si gresit!
  Nenorocirea asta de canal se sapa – din nou – de la inceputul lui 2022, de altfel MAE roman si CSAT – niciuna dintre cele doua institutii nedetinand dreptul legal de a ciopartii teritoriul national! – si-au dat acordul inca din 2022.
  Pai… “După criza politică din toamna lui 2021, PNL, PSD și UDMR au ajuns la un acord de a conduce țara împreună pentru următorii 7 ani. Astfel, s-a convenit ca primul-ministru și alte câteva ministere importante să fie schimbate la fiecare 1 an și jumătate. Premierul care urma să fie numit a fost liberalul Nicolae Ciucă. Guvernul său a fost investit pe 25 noiembrie.” – https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Coaliția_Națională_pentru_România
  “Minunata” Coaliție Națională pentru România – doar alde Iihanis, Ciuca si Ciolacu stiu a cui Romanie, ca a romanilor cu siguranta nu! – a luat in ultimii aprox. 2 ani numai decizii impotriva acestei tari!
  In acest caz, nu doar PNL-ul trebuie sa ajunga la cosul de gunoi al istoriei, ci si PSD-ul (ca pe cei de la UDMR minoritatea ii va vota metodic, cat timp Delta Dunarii nu se va fi mutat in HarCov – ca atunci s-ar rascula instant)… dar, nu-i asa, atunci cand tara este condusa de plagiatori, de analfabeti cu scoli cumparate pe la 30-40 de ani, ca cei ce conduc astazi PNL si PSD, la ce sa ne mai asteptam?!
  Cand ni se spune sa facem bine si sa tacem din gura, ca Romania/Delta Dunarii nu conteaza, iar asta ne-o spun “conducatorii” nostri, la unison, cand interesul lor este mai presus decat cel al tarii… toti, dar toti, in corpore, ar trebui sa zboare din functii!
  Unde sunt miscarile de strada, de altadata, din Piata Victoriei sau din cea a Universitatii?!… sau, acum, totul e bine pentru ca este pe placul celor care dkteaza de fapt in tara asta?

 10. Guvernatorul a fost director general la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Tulcea si presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura detasat de la DSVSA -Tulce Serviciul Bunastarea animalelor…. si ne mai miram de ce institutiile statului roman sunt ca niste muste fara cap!

 11. Colonia romania, la groapa de gunoi a istoriei.

 12. Baiden se prezinta in Congres sa aprobe aijutorul pentru Ucraina. Plavanul nostru care transporta arme si munitii a venit in Parlament si in fata opiniei publice sa se aprobe ajutorul, inclusiv in tranzitul cerealelor? E dictator de ia singur decizii fara atributii constitutionale? Ne-a informat ce discuta cu Baiden si cu ce ne angajeaza? Sa fie anchetat si judecat pentru tradare/

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998